Skocz do zawartości

rotel89

OFFLINE Ostatnio: 05 10 2007 16:29
-----

Moje tematy

[INTEL] Podkręcanie PIV

09 03 2007 - 18:15

Witam!
Piszę na forum ponieważ mam problem związany z moim komputerem. Mianowicie postanowiłem zmienić mojego grata i kupić coś lepszego. Tak więc zrobiłem. Kupiłem sobie:
- Płytę Główną - P5NE-SLI
- Pamięci - Geil Ultra 2x1Gb 800 Mhz DDR2.
Po zakupie tego sprzętu zauważyłem że wynik w 3Dmarku06 spadł. Byłem zdziwiony ponieważ miałem Płytę Główną P5GDC Delux oraz Pamięci Geile 2x512 400Mhz DDR1. Na tym zestawie udało mi się poprzez podkręcanie za pomocą % podciągnąć procek z 3,2 Ghz na 3,5Ghz.(mój proc cały czas to PIV 640 3,20Gh). Tak wiec postanowiłem podkręcić procka na nowej płycie z nowymi pamięciami. Lecz za pomocą % udało mi sie tylko do 3,3Ghz. Postanowiłem że zwrócę się o pomoc do kolegi który swego czasu bił rekordy w kręceniu procków (http://www.purepc.pl/node/578). Kolega powiedział mi żeby to zrobić nie % lecz manualnie. I tak zaczęła się cała zabawa z próbami podnoszenia napięcia itp.
W biosie w zakładce " Voltage System" ustawiłem:
-VCore Voltage 1,35V;
- Memory Voltage 2,178V;
- NB Core Voltage - 1,563V;
- +100mv.
W zakładce " FSB & Memory Config" ustawiłem:
- FSB (QDR) 800Mhz;
- Mem(DDR) 800Mhz.
Oraz ustawiłem timingi do moich pamieci 4,4,4,12. Wszystko było OK. Komputer działał jak należy lecz wynik w 3Dmarku06 cały czas był taki sam. Kumpel powiedział mi "Teraz zwiększaj FSB". Tak też zrobiłem. Na początek dałem 810Mhz. Komputer odpalił sie normalnie lecz procesor był wykrywany jako niespełna 3,3 (bodajże 3,26). Postanowiłem dać mu 825 FSB i pojawił się błąd: "warning System boot Fail. Your System last boot fail or POST interrupted. Please enter Setup to load default and rebot again". FSB zostawiłem bez zmian i dałem 1,400V. Lecz nic to nie dało.
Prosił bym osoby które mają pojęcie o podkręcaniu (ja to jestem zielony) aby powiedziały mi: co zrobić żeby móc z tego procka wyciągnąć 3,5Ghz lub może jaką opcję włączyć lub wyłączyć w płycie głównej aby nie pojawiał się komunikat z błędem. (Procesor chłodzę osobno kupionym wiatrakiem THERMALTAKE Big Typhoon, bez kręcenia lecz na podanych napięciach ipt. procesor obecnie osiąga temp. 25 sotpni C).
Serdecznie dziękuję za dobre porady. Pozdrawiam!