Skocz do zawartości

Zdjęcie

reinstalka xp'ka

• Zamknięty Temat jest zamknięty
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jezierski

Jezierski

Nie truć na gg.

• 351 postów

Napisano 03 06 2009 - 22:25

Witam, mam pytanie- czy dane na moim dysku C pozostaną - bo muszę przeinstalować win xp i jest on na dysku C- czy gdy włoże płyte i ustawie w biosie bootowanie- to czy przy "reinstalacji" będzie opcja pozostaw dane ? : ]

• 0

#2 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 03 06 2009 - 22:41

Tak ,ale wtedy będziesz mieć 2 systemy (stary i nowy)

I żeby usunąć stary będziesz musiał wejść na system nowy i usunąć katalogi systemu starego, a potem z konsoli dać polecenie fixboot (żeby nie pokazywały się 2 systemy do wyboru podczas startu).

• 0

#3 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 04 06 2009 - 09:34

Zamiast reinstalki masz opcję R napraw, system wtedy się nie instaluje tylko poprawia to co uległo w systemie destrukcji nie naruszając reszty danych na partycji systemowej C . Lecz i tak sugeruję wykonanie kopi danych np. zdjęć lub jakiś dokumentów.
  • 0

#4 Jezierski

Jezierski

Nie truć na gg.

• 351 postów

Napisano 04 06 2009 - 22:33

no problem jest inny- bo nie dotyczy mnie tylko znajomego z warszawy.. : / a komp mu sie nie włącza po prostu tzn zasilanie jest etc. ale ma czarny ekran i koniec :sciana: 1 dzień przed tym pokazał mu antywir że "zablokowano" virusa jakiegos tam... widocznie nie zablokował i wyskakuje mu jakis błąd gdy kompa włącza...nie pamietam jaki- nie ma sensu rozwiązywać i domyślać się co to za wirus ani sposobem jak go usunąć- ja tylko doradziłem zrobić mu kopie zapasowe przez tryb awaryjny... i instalować od nowa system- szkoda że to nie jakiś znajomy z sąsiedztwa...dałby mi kompa to bym sie przyjrzał...osobiście uwielbiam takie rzeczy i problemy rozwiązywac :nuke:
  • 0

#5 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 05 06 2009 - 12:03

Jeśli od opcji awaryjnej się nie dostanie to szkoda, bo uruchomił by antywirusa i zeskanował by komputer, może wystarczyło by wirusa usunąć. Nie pamiętam ale wpierw poszukajcie z kolegą antywirusa, którego można uruchomić z pod Boota (BIOS-a). tak jak instaluje się system. Ściągnijcie sobie to:Płyta Ratunkowa , tam jest skanowanie anty wirusowe płytę uruchamiasz z pod Boota BIOS-a, nie instalujesz na twardym dysku, obowiązkowo należy ściągnąć oby dwa pliki.
Choć podejrzewam że kolega ma problem z dostępem do drugiego komputera wtedy ponowny format partycji inaczej wirusa się nie pozbędziecie i to format w Linux-ie potem w Windowsie.
Jeszcze jedno uważaj co piszesz bo okazuje się że chodzi o wirusa a tego re instalacją samego Windowsa się nie pozbędziesz musisz wykasować całą partycję systemową C , potem zeskanować (sprawdzić) pozostałe partycje czy wirus nie przeniósł się gdzieś dalej. Robiąc kopie danych musisz przed ponownym zapisem (instalacją) przeskanować wszystkie pliki abyś z powrotem wirusa nie umieścił w systemie.
  • 0

#6 Jezierski

Jezierski

Nie truć na gg.

• 351 postów

Napisano 05 06 2009 - 12:59

ok , no cóż dziękuje za pomoc. poprzez w/w wskazówki mam nadzieje że coś się uda zdziałać. :sciana:

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: bootowanie komputera instalacja Windows kolejność bootowania

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych