ram a podkręcanie komputera
Rozpoczęty przez
owen007
, 20 04 2008 13:44
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 20 04 2008 - 13:44
Witam chciałem sobie podkrecic intel core 2 duo e4500 2,2ghz na płycie foxconna p35-as na boxowym chłodzeniu posiadajac 3gb ramu 667mz i pytanie do was jest takie: Do ilu moge mniej wiecej podkrecić procesor aby wszystko dobrze działało? Pytanie drugie:Czy jak bym posiadał ramy np800 lub 1066mhz do bym procka mógł podkrecić dużo wiecej czy to nie było by tak wielkiej róznicy ? Pytanie 3 z czystej ciekawosci.Co daje taki ram 1800mhz bo taki to jest najlepszy teraz czy mozna np na nim zrobic z procesora 2ghz 4ghz bo mnie to strasznie ciekawi po co sa takie ramy?
Napisano 20 04 2008 - 14:11
W twoim przypadku ram nie ogranicza podkręcania procesora - przy ustawieniu 1:1 jak podkręcisz procka na 3,6 GHz bedzie pracował na 667MHz więc tyle ile powinien. Ogólnie zwykle da się ustawić dzielniki tak żeby nawet wolny ram nie ograniczał mozliwości OC procesora. Nie jest więc tak jak piszesz że szybki ram daje większe mozliwości podkręcania procka, natomiast zbyt wolny ram, przy nieodpowiedniej konfiguracji może ograniczyć OC.
Wyżej taktowane pamięci są szybsze, ale w małym stopniu odbija się to na ogólnej wydajności komputera, dlatego nie warto inwestowac dużych pieniędzy w ramy bo efekt będzie mizerny
Wyżej taktowane pamięci są szybsze, ale w małym stopniu odbija się to na ogólnej wydajności komputera, dlatego nie warto inwestowac dużych pieniędzy w ramy bo efekt będzie mizerny
Napisano 20 04 2008 - 14:28
Dobra a mozesz mi jeszcze tylko powiedzieć do ilu moge bezpiecznie podkrecic procka bo cos tam napisałeś że 3,6ghz ale ja chciałem wyłacznie na zwykłym chłodzeniu go krecić i tak bez przesady bo podobno oc zmniejsza zywotnośc procesora.
Napisano 20 04 2008 - 15:45
Pojdz na 3.0ghz, wystarczy ci do wszystkiego
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych