- Forum komputerowe
- → Przeglądanie profilu: Posty: raku02
Statystyki
- Grupa: Użytkownik
- Całość postów: 11
- Odwiedzin: 1 187
- Tytuł: Początkujący
- Urodziny: Data urodzin nie została podana
-
O mnie
-
GG
9858965
-
Jaki posiadasz system operacyjny?
Windows XP
0
Neutralna
Znajomi
raku02 nie posiada znajomych
Moje posty
W temacie: wymiana dysków twardych
29 10 2011 - 08:34
Czy w płycie głównej nie montują takich rozwiązań domyślnie? tzn nie będę musiał dokupować karty rozszerzeń? posiadam płytę główną MSI 770-G45
28 10 2011 - 22:33
no tak to to rozumiem i wszyscy tutaj widzę że polecają mi ten ogólny kompromis (chociaż moje dyski przez 6 lat nie zawodzą i niech tak zostanie)
teraz niech ktoś mi powie czy czy przy używaniu RAID'ów jest większa szansa na uszkodzenie dysku? Jakie konkretnie prędkości mogę osiągnąć korzystając ze średnio zaawansowanych technologicznie dysków tzn takich które mieszczą się w zasięgu portfela Polaka ze średnią pensją.
jednym zdaniem: Panowie konkretne liczby!
teraz niech ktoś mi powie czy czy przy używaniu RAID'ów jest większa szansa na uszkodzenie dysku? Jakie konkretnie prędkości mogę osiągnąć korzystając ze średnio zaawansowanych technologicznie dysków tzn takich które mieszczą się w zasięgu portfela Polaka ze średnią pensją.
jednym zdaniem: Panowie konkretne liczby!
27 10 2011 - 16:26
już wszystko rozumiem
albo nie koniecznie wszystko dlaczego polecasz mi to rozwiązanie skoro są takie straty w prędkościach?
czyli przy raidzie 5 będę przy 3 dyskach będę miał 3/4 ich normalnej prędkości nie widzę tu zalet
i jeszce jedno czy w płycie głównej nie montują takich rozwiązań domyślnie? tzn nie będę musiał dokupować karty rozszerzeń? posiadam MSI 770-G45
albo nie koniecznie wszystko dlaczego polecasz mi to rozwiązanie skoro są takie straty w prędkościach?
Tabela mnożników wydajności dla macierzy o n dyskach:
Poziom RAID wydajność odczytu wydajność zapisu
RAID 0 n n
RAID 1 n n/2
RAID 0+1 n n/2
RAID 1+0 n n/2
RAID 3,4,5 n n/4
RAID 6 n n/6
czyli przy raidzie 5 będę przy 3 dyskach będę miał 3/4 ich normalnej prędkości nie widzę tu zalet
i jeszce jedno czy w płycie głównej nie montują takich rozwiązań domyślnie? tzn nie będę musiał dokupować karty rozszerzeń? posiadam MSI 770-G45
24 10 2011 - 23:30
naprawdę brodzę w ciemnościach jak byś mi to opisał od początku do końca może by się zapaliła iskierka nadziei na zrozumienie całego mechanizmu
24 10 2011 - 19:50
musi to być RAID5? bo widzę że są też z innymi cyferkami domyślam się że RAID5 ma najlepszą przepustowość i póki co nie planuje 3 dysków, no chyba że są wymagane aż 3 do tej operacji
- Forum Komputerowe Tweaks.pl
- → Przeglądanie profilu: Posty: raku02
- Polityka prywatności
- Szukaj
- Regulamin Forum ·

Moja zawartość