Skocz do zawartości

rack1

OFFLINE Ostatnio: 26 03 2011 14:36
-----

Moje posty

W temacie: Zdjęcia waszych PC "od środka"

12 01 2011 - 13:00

AMD Phenom II X2 550 3,1 GHz
Gigabyte MA790XT-UD4P
2x CORSAIR xms3 1600MHz 2Gb DDR3
ASUS EN9600GT 512MB DDR3
SEAGATE 200GB + 500GB
Obudowa - SAGITTA Raidmax

Denerwowała mnie dość głośna i mało wydajna praca radiatora procesora (W lato nie dało się nic robić bo co chwile piszczał że zbyt wysoka temperatura). Odłożyłem go do kartonika i wziąłem radiator który miałem przy AMD x2 3600+. Chwila spędzona przy obrabiarce i wyszedł ładny ślimaczek:
Dołączona grafika

Wyrzynarką na baardzo wolnych obrotach wyciąłem prostokątny kawałem akrylu który później i tak poprawiłem obrabiarką. Wywierciłem, nagwintowałem 2 otworki i wkręciłem końcówki. Całość wygląda tak:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Chłodnica zrobiona z miedzianych rurek różnej grubości (Aktualnie zastąpiona nagrzewnicą z BMW):
Dołączona grafika

Tak się prezentują "bebechy":
Dołączona grafika
Dołączona grafika

A tak całość:
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Pompka użyta do napędzenia tego to pompka akwariowa. AQUAEL TURBO 1100L. Bardzo dobrze daje sobie radę przy tak cienkich rurkach oraz jest praktycznie niesłyszalna. Zbiornik, pompka i chłodnica jest na zewnątrz aby zminimalizować temperaturę panującą w obudowie. Koszt ? Tyle co płyn chłodniczy, rurki i końcówki. Reszta była pod ręką.
Temperatura podczas grzebania w internecie itp - 25stopni. Podczas grania w GTA IV, Mafie 2 itp ok 34stopni.
Aktualnie planuję odblokować 2 rdzenie oraz zmieścić wszystko w środku obudowy. Aby chłodnica nie nagrzewała powietrza w obudowie chcę szczelnie oddzielić ją blachą.