Skocz do zawartości

Zdjęcie

procesory 2 i 4 rdzeniowie, dlaczego nie chodzą na 100% ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 grappa01

grappa01

Nowy

• 4 postów

Napisano 20 10 2008 - 00:48

Witam,
ostatnio miałem możliwość wykonania różnych procesów na różnych komputerach i zauwżyłem kilka rzeczy, które zinteresowały mnie a mianowicie wykonywałem następujące czynności:

1. pakowałem 1500 plików do 1 jednego zip o pojemnosci 1.1 Gb
2. przekompresowywalem avi do mpg (pojemnosc pliku okolo 600mb)
3. exportowałem w programie MemoriesOnTV prezentacje zdjec do pliku mpg (wielkosc wyjsciowego pliku w divx około 200mb)

zauwazyłem ze nastepujące procesy wykorzystywały procesor w taki sposób

1. komputer z procesorem z 1 rdzeniem - procesor działał na 100%
2. komputer z procesorem z 2 rdzeniiowym - procesor łącznie działał na ok. 60%
3. komputer z procesorem z 4 rdzeniem - procesor łącznie działał na 30-40%

dlaczego w przypadku procesorów wilerdzeniowych procesor nei wykorzystywał 100% mocy obliczeniowej ???

• 0

#2 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 20 10 2008 - 08:26

Bo nie każdy program jest w stanie wykorzystać wiele rdzeni.Np. jeśli na 4-rdzeniowym procesorze uruchomisz program który obciąży 1 rdzeń w 100% to zużycie procesora będzie na poziomie 25%.

• 0

#3 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 20 10 2008 - 09:39

zauwazyłem ze nastepujące procesy wykorzystywały procesor w taki sposób
1. komputer z procesorem z 1 rdzeniem - procesor działał na 100%
2. komputer z procesorem z 2 rdzeniiowym - procesor łącznie działał na ok. 60%
3. komputer z procesorem z 4 rdzeniem - procesor łącznie działał na 30-40%
dlaczego w przypadku procesorów wilerdzeniowych procesor nei wykorzystywał 100% mocy obliczeniowej ???

Zauważyłeś i masz problem z wyciągnięciem wniosku po pierwsze jak Nurek napisał nie wszystkie programy są w pełni przystosowane do mikroprocesorów wielordzeniowych, po drugie nawet jeśli byś wykorzystywał taki program to i tak nie zawsze CPU pracował by w 100%. Jak pisałem już na ten temat jeden rdzeń to w rzeczywistości jeden mikroprocesor, a nie w wszystkich programach muszą być wykorzystane wszystkie rdzenie, czyli wszystko zależy i zależeć będzie od złożoności programu.
  • 0

#4 grappa01

grappa01

Nowy

• 4 postów

Napisano 20 10 2008 - 12:34

tak brutusie tylko jak widze w tych programach w ktorych dzialalem wszystkie rdzenie pracowały tylko do okreslonej ilosci %, nie bylo tak ze pracowal jeden rdzen a drugi nei pracowal
  • 0

#5 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 20 10 2008 - 13:25

tak brutusie tylko jak widze w tych programach w ktorych dzialalem wszystkie rdzenie pracowały tylko do okreslonej ilosci %, nie bylo tak ze pracowal jeden rdzen a drugi nei pracowal

Zgadza się. Jesli odpalisz program który obciąży jeden rdzeń na 100% to menager zadań pokaże ci obciązenie 50% na każdym rdzeniu procesora dwurdzeniowego albo 25%-czterordzeniowego. Odpal kilka programów obciążających procka jednocześnie np orthos 2-3 razy, do tego jakaś kompresja, pakowanie plików, 3d-mark i wtedy zobacz jakie jest obciązenie procka
  • 0

#6 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 20 10 2008 - 15:10

Bo to nie jest tak że jeden rdzeń pracuje a drugi na urlopie, każdy z nich wykonuje swe odpowiednie operacje np jeden wykonuje operacje arytmetyczne (ale jeśli ten jeden będzie pracował w 100% to część zadania może przejąć drugi rdzeń ale nie całość ).
To jest tak wszystkie liczą i dają wyniki w postaci rozkazów jeden liczy i daje wynik arytmetyczny, wyświetlany na ekranie monitora drugi steruje (koordynuje wymianę danych między procesorem a pamięciami RAM, może inaczej.
Z względu na bardzo obszerny temat którego nie wytłumaczysz nawet w jednym wątku, proponuję abyś zainteresował się cyfrowymi układami scalonymi zacznij od najprostszej bramki UCY lub inne oznaczenie 7400 i powoli zacznij je poznawać aż dojdziesz do mikroprocesorów. I właśnie tu kłania się znajomość elektroniki, najlepsi programiści/informatycy to są tacy co nie tylko znają jezyki programowania ale też znają strukturę komputera oraz mikroprocesora jaki przyjdzie im zaprogramować (czyli napisać program aby mikroprocesor mógł wykonać określone operacje).
Sama umiejętność programowania albo składania komputera bez znajomości elektroniki to za mało by czuć się guru w tematyce komputerowej. To samo dotyczy to informatyki nie wystarczy znać jeden czy dwa systemy informatyk musi znać się też na programowaniu choćby pobieżnie ale mieć dość sporą orientację w temacie.
Myślę że teraz albo się zniechęcisz albo sięgniesz po literaturę na ten temat ale zacznij od poznania elektroniki jej zasad a dopiero układy, będzie ci to łatwiej zrozumieć, ostrzegam temat nie morze ale ocean ale do przetrawienia i nawet ciekawy.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych