Skocz do zawartości

Zdjęcie

problem z usunięciem folderu windows

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 martin1841

martin1841

Obserwator

• 9 postów

Napisano 24 02 2008 - 00:29

Witam, mam zainstalowane dwa identyczne systemy windows xp na dwóch osobnych partycjach C i D.
Jednak częściej korzystam z winxp na partycji C i chciałbym usunąć cały folder windows z D jednak nie mogę.
Otrzymuję komunikat "Nie można usunąć odmowa dostępu", próbuję to zrobić z poziomu windows na C wiec nie rozumiem co może być przyczyną. Próbowałem zmienić nazwe katalogu z "windows" na inną-da się jdnak nie da się go skasować.
Pojedyńczych plików z katalogu też nie moge usunąć. Nie wiem co może być problemem, na liście aktywnych procesów nie działa żaden z tego katalogu, skaner mks nic nie wykrył. Zresztą nawet gdyby to był wirus nie pozwoliłby na zmianę nazywy katalogu.
Katalog zajmuje ponad 2gb któych nie moge odzyskać.
Formatowanie całej partycji odpada - dużo danych, brak czasu na archiwizacje :|.

• 0

#2 yahoo69

yahoo69

Nałogowy palacz, uzależniony od adrenaliny

• 763 postów

Napisano 24 02 2008 - 00:34

najlepszym rozwiązaniem byłby format...

nie wiem czy to pomoże ale moze ten program pomoze UNLOCKER http://www.idg.pl/ftp/pc_11917.html

• 0

#3 martin1841

martin1841

Obserwator

• 9 postów

Napisano 24 02 2008 - 01:02

Niestety dalej to samo.
Próbowałem z wiersza poleceń cmd, nic.
Może z poziomu czystego dos dało by się to zrobić.
Czy można pobrać dos'a w formie bootującego obrazu płyty do nagrania? xp raczej go nie ma.
  • 0

#4 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 24 02 2008 - 11:02

Jesteś pewny, że postąpiłeś zgodnie z instrukcją? Unlocker to jedno z najlepszych narzędzi do usuwania plików będących w użyciu. Lub poszukaj Pocket KillBox.
  • 0

#5 martin1841

martin1841

Obserwator

• 9 postów

Napisano 24 02 2008 - 13:22

To bardzo prosty program więc nie ma możliwości by się pomylić. Klikam w folder który chce usunąć,menu,unlocker - komunikat "nie wykryto uchwytu blokującego" wybieram opcje skasuj i nic się nie dzieje.
Nie rozumiem co może być przyczyną. Robie to z poziomu windows na zupełnie innej partycji © a folder windows któy chce usunąć jest na D. Moge zmienić nazwe katalogu ale nie usunąć.
Skanowałem ten folder jak również windows na c i mks nic nie wykrywa.
Ten katalog jest jak cierń w boku.
  • 0

#6 Misieeek

Misieeek

Początkujący

• 29 postów

Napisano 24 02 2008 - 14:09

Spróbuj wierszem poleceń w trybie awaryjnym....
  • 0

#7 martin1841

martin1841

Obserwator

• 9 postów

Napisano 25 02 2008 - 14:33

Nic nie pomaga, nie mam pojęcia co blokuje ten folder.
Uruchomiłem scandisk, nie wykrył żadnych błędów.
Format to chyba jedyne wyjście.
  • 0

#8 Aman

Aman

Windows 98/XP/Vista/Ubuntu

• 955 postów

Napisano 25 02 2008 - 22:28

Nawet jeśli udało by ci sie skasować ten folder to tak naprawdę nic by ci to nie dało. Pamiętaj że system to nie tylko katalog Windows. Problem z niemożliwością usunięcia tego folder u jest związany z uprawnieniami do niego. Tutaj nie ma sie co bawić bo sprawa rozwiązania tego jest bardzo prosta: skopiuj sobie z partycji D wszystkie te rzeczy, które są Ci potrzebne a potem tylko kliknij prawym na partycji i z menu wybierz formatuj.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych