problem z nagrywaniem płyt po zmianie zasilacza
Napisano 28 04 2008 - 15:52
Jakiś czas temu na skutek przerwy w prądzie spalił mi się zasilacz
Kupiłem drugi
Ponieważ się nie znam więc spisałem dane z poprzedniego i pojechałem do sklepu z częściami komputerowymi (zasilacz który się spalił to CODEGEN 350W ; AC INPUT 230V , 4A , 50Hz a ten nowy zamontowany to ATX POWER SUPPLY ; AC INPUT 230V , 8A , 50-60Hz)
Zamontowałem ten zasilacz jednak od tamtego czasu moja nagrywarka przestała mi nagrywać płyty dvd i dvd 2 warstwowe.
dvd nagrywam w nero i wyskakują błędy a dvd 2 warstwowe clone cd - nagrywa jak gdyby nic się nie działo , "proces zakończony pomyślnie" lecz płyty nagranej nie odczytuje.
Kupiłem nowy napęd bo myślałem , że tamten się uszkodził podczas tej przerwy w dostawie prądu ale sytuacja jest identyczna.
Byłbym wdzięczny za pomoc w przystępnym języku jak zlikwidować ten problem
Jeśli wymienić zasilacz to na jaki (o ile to wogóle jego wina jest)
Generalnie wszystko inne działa bez zarzutu
Napisano 29 04 2008 - 19:34
Napisano 30 04 2008 - 09:23
Mozesz wytłumaczyć co ma spalenie zasilacza do systemu? Albo się fajczy dysk, albo nie, nie ma czegos takiego że "aplikacja systemowa" się uszkodziła, zwłaszcza w taki wyrafinowany sposób (tak w ogóle to nie ma czegoś takiego jak "aplikacja systemowa")Witam; po spaleniu zasilacza mogła ulec destrukcji aplikacja systemowa sugeruję postawić cały system od nowa taka okazjonalne odświeżenie systemu. Czyli całą partycję wykasować i z formatować na nowo, instalacja Windowsa bez robienia ponownego formatu z pod windowsa (patrz inne wątki).
Nie masz przypadkiem płyty na NForce4 - tam czesto sterowniki powodowały takie problemy
Napisano 30 04 2008 - 09:42
Napisano 30 04 2008 - 12:24
.Aplikacja - konkretny ze względu na oferowaną użytkownikom funkcjonalność element oprogramowania użytkowego
Oprogramowanie dzieli się często na oprogramowanie systemowe oraz aplikacje użytkowe. Pojęcie oprogramowania systemowego jest znacznie szersze niż systemy operacyjne. W jego skład wchodzi też oprogramowanie serwerowe i każde oprogramowanie, z którym użytkownik nie ma bezpośredniej styczności.
Więc system operacyjny nie jest aplikacją. Nie istnieje tez coś takiego jak aplikacja systemowa bo aplikacje i oprogramowanie systemowe to dwie zupełnie rózne grupy oprogramowania, z definicji nie zazębiające się. Wiem, czepiam się szczegółów, ale okreslenie aplikacja systemowa jest błedne.
Dane na dysku sa zapisywane magnetycznie, nie elektrycznie. Mozesz wyjasnic w jaki sposób spalenie zasilacza moze wpłynąć na zmiane zawartosci sprawnego dysku? Ze spalonych dysków nie ma problemu z odzyskaniem danych, wystarczy zmienić elektronikę, a tu się dane sypią na sprawnym?Rozumiem gdyby dysk tez się uszkodził, ale wszystko działa poza nagrywarką, dysk jest sprawny. Tylko wytłumacz jak to się mogło stać a nie odsyłaj mnie do poczytania sobie. Mam trochę pojecia o elektronice dlatego właśnie mówię że to co piszesz jest bez sensu.
@Przemek32: sprawdx jeszcze kabel od nagrywarki, czy wszystko jes dobrze podociskane, możesz też wymienic na inny. Zobacz tez czy problem wystepuje w drugim gnieździe ATA - mógł pójść port na płycie podczas awarii zasilacza.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych