Skocz do zawartości

Zdjęcie

problem GeForce4MX

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 piotrek080

piotrek080

Początkujący

• 20 postów

Napisano 05 06 2009 - 12:33

W moim 6-letnim komputerze w zeszłym tygodniu zaczęła szwankować karta graficzna. Wyglądało to tak: włączam komputer i wszystko jest ok, xp się ładuje, ale w momencie kiedy powinien pojawić się wybór użytkownika monitor się wyłącza i wyświetla napis 'no signal check cables'. Podłączyłem monitor do drugiego komputera i wszystko było ok, więc włączyłem drugi monitor do 'problematycznego' komputera żeby sprawdzić czy to rzeczywiście wina grafiki i znowu obraz się urywał przy wyborze użytk. Rozkręciłem obudowę, wyjąłem i włożyłem kartę graficzną. Po tej akcji sygnału nie było wcale tzn. nawet nie było widać ładowania windy. :sciana: Sprawdziłem czy styki dobrze weszły w gniazdo [AGP], ale wszystko było ok.

Płyta główna to ECS P4VXASD2+, grafika jak w temacie [64MB]. Co może być przyczyną utraty sygnału po załadowaniu systemu [bardzo mnie to zdziwiło], i całkowitego zaniku po wyjęciu i włożeniu grafiki [nie było żadnego przeskoku napięcia / na chłopski rozum - nie kopnąłęm komputera prądem]?

• 0

#2 hary

hary

The Untouchable

• 791 postów

Napisano 07 06 2009 - 02:20

Problem tkwi w kablu od monitora. Przeczyść końcówkę kabla igiełka i sprawdź jakie będą efekty.

• 0

#3 piotrek080

piotrek080

Początkujący

• 20 postów

Napisano 08 06 2009 - 16:10

Końcówka kabla jest ok, nie ma w niej kurzu ani innych brudów. Jak już wyżej napisałem problem występuje na wielu monitorach.
  • 0

#4 hary

hary

The Untouchable

• 791 postów

Napisano 08 06 2009 - 23:20

Sprawdź po kolei podzespoły. Zacznij od przeczyszczenia slotu karty graficznej, slotu RAM, radiatorów następnie rozkręć zasilacz go też przeczyść oraz sprawdź czy nie popuchły na nim tranzystory. Sprawdź również tranzystory na płycie głównej. Jeżeli nic nie pomoże to pożycz od kolegi lub znajomego kartę graficzną i sstestuj...
  • 0

#5 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 09 06 2009 - 13:32

Masz może możliwość włożenia innej sprawnej na innym kompie grafy do swojego ?

Sprawdź w BIOS'e temperatury grafy i proca.
  • 0

#6 piotrek080

piotrek080

Początkujący

• 20 postów

Napisano 09 06 2009 - 14:02

Zacznij od przeczyszczenia slotu karty graficznej, slotu RAM, radiatorów następnie rozkręć zasilacz go też przeczyść oraz sprawdź czy nie popuchły na nim tranzystory.

W obudowie sprzątam średnio raz na rok [razem ze slotami] więc w tej chwili nie ma tam wiele do czyszczenia, tranzystory na grafice i mobo są ok. :nuke:

Jutro pożyczam od kumpla grafę i zobaczę czy chodzi. Temperatur niestety nie jestem teraz w stanie sprawdzić, ponieważ monitor wogóle nie widzi sygnału z kompa. :sciana:
  • 0

#7 m1431

m1431

Początkujący

• 70 postów

Napisano 09 06 2009 - 22:01

kolego mój pierwszy komp też miał tą karte i miałem podobnie i powiem ci tak ona jest już do d....... nie pisze bo cenzura nie ma co kombinować, czyścić itp. bo to nic nie da no chyba że uda się ale daje 95% że nie, padoch z nią
  • 0

#8 piotrek080

piotrek080

Początkujący

• 20 postów

Napisano 10 06 2009 - 13:19

Włożyłem do kompa grafikę kumpla i ona też nie chodzi, nawet wentylatorek na niej nie działał. [U kumpla wszystko chodziło.] Widocznie to nie wina samej grafiki tylko slotu na mobo. Ale tam wszystko jest czyste a dookoła nic nie jest zhajcowane ani nawet przydymione :sciana: . Nie chce mi się wymieniać mobo w tym emerycie :nuke: .
  • 0

#9 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 10 06 2009 - 13:27

Nie musi być top wina płyty głównej, zasilacz ma ostatnie tchnienia przed padaczką i nie wydala. Może próbna wymiana zasilacza pokaże czy rzeczywiście płyta główna pada. Jeśli na innym zasilaczu zadziała to wymień zasilacz.
  • 0

#10 piotrek080

piotrek080

Początkujący

• 20 postów

Napisano 10 06 2009 - 17:59

Zamieniłem zasilacz ale nadal nic to nie dało :sciana: . Przy okazji rozkręciłem stary zasilacz i w środku zauważyłem plamy, jakby się coś rozlało zdjęcie, ale jeśli na 2 zasilaczu monitor tez nie widział sygnału to widocznie wiele ta plama nie wnosi do sprawy.
  • 0

#11 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 10 06 2009 - 18:40

Zgadza się te plamy to klej, który się używa dodatkowo aby elementy się nie poruszyły a ta plama koło diod prostowniczych i cewki to po to aby drut nawinięty na rdzeniu ferrytowym nie uległ przesunięciu. Dokładnie każda cewka ma odpowiednio nawinięty przewód miedziany w koszulce lub bez a zwłaszcza cewka taka jak na zdjęciu ma za zadanie transformację napięcia przy określonej częstotliwości np. 50Hz. Każde przesunięcie przewodów w lewo lub w prawo może spowodować zmianę/przesunięcie częstotliwości. Przykład strojenia cewki na wysokiej częstotliwości np. UKF.
A wiec jednak to wina płyty głównej, oczywiście zasilacz jaki podłączyłeś miał takie same parametry lub lepsze od zasilacza tego jaki masz zainstalowany?.

• 0

#12 piotrek080

piotrek080

Początkujący

• 20 postów

Napisano 10 06 2009 - 19:02

Zasilacz był lepszy od starego. Przełożyłem z nowszego kompa. 500W przeciw 300W.

• 0

#13 jackass

jackass

Staruszek Jack

• 8 823 postów

Napisano 11 06 2009 - 19:23

to że ten drugi ma 500W nie oznacza że jest lepszy , liczy się marka a nie moc.
  • 0

#14 piotrek080

piotrek080

Początkujący

• 20 postów

Napisano 12 06 2009 - 10:32

Stary zasilacz to był jakiś no-name a ten 500W to chieftec, więc na pewno lepszy.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych