Skocz do zawartości

Zdjęcie

problem AGP/PCI

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 lexcaliber

lexcaliber

Początkujący

• 88 postów

Napisano 12 02 2011 - 01:15

Witam !

Jako, ze jestem nowy na forum to na poczatek sie przedstawie na imie mam Maciek i mam taki problem :

Kiedys pare miesiecy temu popsula mi sie plyta glowna, wiec wymienilem na nowa :

Dołączona grafika

Pare dni temu tym razem "wysiadla" mi karta graficzna ( mialem Radeona 1100 bodajze z tym starym wysjciem AGP ??? ) i zamontowalem sobie inna ( nie jest ona nowa, ale dostalem kiedys od kolegi to zamontowalem sobie ) :

Dołączona grafika

I teraz mam taki problem gdyz jak uruchamiam gre ( lineage 2 ) to pojawia mi sie taki komunikat :

Dołączona grafika

I moje pytania sa nastepujace:

-1- czy i w jaki sposob mozna to zlikwidowac ( mam na mysli ten komunikat )
-2- czy to wina nowej karty graficznej ( poprzednia byla wkladana w inny slot ten starszy AGP ??? - ta jest juz wkladana w inny ten nowszy PCI ??? )
-3- czy moge zainstalowac sobie inna nowsza i lepsza karte na mojej plycie
-4- czy moja plyta jest przystosowana do kazdej karty graficznej, czy musza byc jakies konkretne
-5- prosil bym o podanie jaka karta bylaby najlepsza w moim przypadku ( nie ma byc jakas extremalnie droga, ale taka ktora by ogarniala spokojnie ) - typ/rodzaj/nazwa

To chyba z grubsza tyle, jezeli bedziecie chcieli jakis dodatkowych informacji to piszcie, a postaram sie pomoc :D

POZDRAWIAM i dziekuje z gory !!!

• 0

#2 fernandez

fernandez

150% normy

• 1 866 postów

Napisano 12 02 2011 - 12:18

cos mi tu nie gra

wymieniles plyte glowna, na ktorej jest PCI-Express, nie ma tam AGP
po czym piszesz ze miales karte na AGP, wec jest niemozliwe zebys ja tam wsadzil

nie ma czegos takiego jak Radeon 1100 instalowanej osobno, jak juz mogla byc to zintegrowana karta z plyta glowna, ale tej na tej "nowej" plycie glownej nie ma
moglo to byc co najwyzej Radeaon X1050

druga sprawa czy wlaczyles w BIOSie zeby w pierwszej kolejnosci komputer korzystal z karty na PCI-Express?

a czy po tych wszystkim zmianach, przeinstalowywales sterowniki, najpierw doszczetnie je usuwajac? aktualizowales DirectX'y?

• 0

#3 lexcaliber

lexcaliber

Początkujący

• 88 postów

Napisano 13 02 2011 - 06:27

cos mi tu nie gra

wymieniles plyte glowna, na ktorej jest PCI-Express, nie ma tam AGP
po czym piszesz ze miales karte na AGP, wec jest niemozliwe zebys ja tam wsadzil

nie ma czegos takiego jak Radeon 1100 instalowanej osobno, jak juz mogla byc to zintegrowana karta z plyta glowna, ale tej na tej "nowej" plycie glownej nie ma
moglo to byc co najwyzej Radeaon X1050

druga sprawa czy wlaczyles w BIOSie zeby w pierwszej kolejnosci komputer korzystal z karty na PCI-Express?

a czy po tych wszystkim zmianach, przeinstalowywales sterowniki, najpierw doszczetnie je usuwajac? aktualizowales DirectX'y?

Wiec tak moze niescisle i niedokladnie sie wyrazilem ( prawdopodobnie z tego powodu, ze no sie po prostu za bardzo nie znam na tym ) ale postaram sie wyjasnic po Twoim poscie.

Wiec ta stara karta graficzna ( nie pamietam jaka to byla byc moze ze i radeon X1050 ) miala inne wejscie niz ta ktora obecnie zamontowalem ( tak mi sie wydawalo iz poprzednia karta miala to AGP wyjscie, z tego powodu, ze to juz wiekowy komputer a karta byla tam od poczatku, jak skladalem ten komputer ) - a na plycie mam w sumie 3 sloty jeden w ktorym byla ta stara karta i dwa te inne do ktorej wlozylem ta obecna karte .

Wczoraj zrobilem format komputera, wiec skad inad sterowniki poznikaly, to zainstalowalem to co mialem do tej karty, po czym sprawdzilem dxdiag i wykazalo mi takie cos :

Dołączona grafika

I podejrzewam, ze tu moze byc ten problem ???

Wracajac do BIOSA to za bardzo nie wiem gdzie mam tego szukac :D

Jakbys potrzebowal jakis dodatkowych informacji to powiedz to ich udziele.

POZDRAWIAM
  • 0

#4 fernandez

fernandez

150% normy

• 1 866 postów

Napisano 13 02 2011 - 12:08

po tym screenshocie widac, ze pecet korzysta z wlasciwej karty graficznej

dziwi mnie jedna zecz, po co akceleracja AGP skoro tego AGP nie ma (jest tylko PCI-Express), i o dziwo u mnie jest to dostepne i wlaczone, ale to moze jakas pozostalosc (DX jest juz bardzo stary)

zobacz jeszcze najnowsze sterowniki AMD:
http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Legacy/Pages/radeonaiw_xp.aspx?type=2.4.1&product=2.4.1.3.13&lang=Polish

ale zanim to zrobisz upewnij sie, ze masz zainstalowane sterowniki od chipsetu plyty glownej:
http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&DwnldID=19596&ProdId=2529&lang=eng
  • 0

#5 lexcaliber

lexcaliber

Początkujący

• 88 postów

Napisano 13 02 2011 - 19:47

po tym screenshocie widac, ze pecet korzysta z wlasciwej karty graficznej

dziwi mnie jedna zecz, po co akceleracja AGP skoro tego AGP nie ma (jest tylko PCI-Express), i o dziwo u mnie jest to dostepne i wlaczone, ale to moze jakas pozostalosc (DX jest juz bardzo stary)

zobacz jeszcze najnowsze sterowniki AMD:
http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Legacy/Pages/radeonaiw_xp.aspx?type=2.4.1&product=2.4.1.3.13&lang=Polish

ale zanim to zrobisz upewnij sie, ze masz zainstalowane sterowniki od chipsetu plyty glownej:
http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&DwnldID=19596&ProdId=2529&lang=eng

Po zainstalowaniu tych sterownikow nadal mam ten sam problem, dodatkowo zrobilem screena :

Dołączona grafika

Jest ten blad ( wlasciwie brak sterownikow ??? ) o tym PCI porcie ?

Moze poprostu latwiej i szybciej bedzie wymienic ta grafike na inna karte i jezeli mozesz mi cos podpowiedziec jaka mam kupic, zeby nie bylo takich problemow jak z ta to bede zoobowiaznany :D
Plyta glowna : INTEL COUPEVILLE DQ965CO ( 2 PCI/1 PCI-Ex1/1 PCI-Ex16 )- 640bit/200 MHZ (QDR)

POZDRAWIAM !!!

Użytkownik lexcaliber edytował ten post 13 02 2011 - 20:06

• 0

#6 fernandez

fernandez

150% normy

• 1 866 postów

Napisano 13 02 2011 - 23:07

brakuje sterownikow ktorych jeszce nie zainstalowales po formacie, moze to byc karta dzwiekowa lub jaka karta podpieta pod PCI

czyli po zaintalowaniu sterownikow od chipsetu nic sie nie zmienilo?

jak zmeinisz karte graficzn ot nie masz pewnosci, ze wszystko bedzie dzialac
proponuje zrobic maly test i sprawdzic jak sie komputer zachowuje, gdy dziala na zintegrownej karacie graficznej (ktora masz na plycie glownej), najprosciej ukatywnic ja wycaigajac ta pod PCI-Express
  • 0

#7 lexcaliber

lexcaliber

Początkujący

• 88 postów

Napisano 14 02 2011 - 01:10

Wiec tak, sterowniki pod karte dzwiekowa zainstalowalem ( zreszta jest ona zintegrowana na plycie, a pod PCI mam podpieta tylko ta nowa karte graficzna.

Po zainstalowaniu tych chipsetow ktore mi podales nic sie nie zmienilo,to ze sie pojawil taki komunikat w tej grze to pal licho ( chociaz z ta stara karta nie bylo zadnych takich problemow ), ale czuje po prostu ze komputer cos kiepsko mi dziala odkad wlazylem ta nowa karte i tu sie martwie bardziej ;) !!!

jak zmeinisz karte graficzn ot nie masz pewnosci, ze wszystko bedzie dzialac

No wlasnie tez sie tego obawiam, ze moge miec znowu jakies problemy - najgorsze, ze nie wiem czy to wina akurat tylko tej karty co mam aktualnie, czy plyta moze nieobslugiwac niektorych kart ?!

proponuje zrobic maly test i sprawdzic jak sie komputer zachowuje, gdy dziala na zintegrownej karacie graficznej (ktora masz na plycie glownej), najprosciej ukatywnic ja wycaigajac ta pod PCI-Express

Nie za bardzo rozumiem ( w sensie co mam zauwazyc :D ??? ) juz kiedys odinstalowalem ta karte ktora mam, ale nie wiem na co mam zwrocic uwage ?

POZDRAWIAM !
  • 0

#8 fernandez

fernandez

150% normy

• 1 866 postów

Napisano 14 02 2011 - 01:20

wyjasnijmy sobie cos PCI i PCI-Express to dwa rozne porty, ta karte ktora masz mozesz miec tylko pod PCI-Express (juz od dawna nie ma karta pod PCI)

o to co zrob:
wyciagasz Radeona, odpalasz kompa i instalujesz te sterowniki:
http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&DwnldID=17291&ProdId=2583&lang=eng

i sprawdzasz gre oraz diagnostyke DirectX

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych