Po3ebuje porady i sugestii co byscie zrobili na moim miejscu.
Właśnie jestem w trakcie otwierania kawiarenki internetowej. Kawiarenke odkupiłem od gościa, który wyjeżdza do Anglii i sie chciał tego pozbyc.
Pyt. 1!
Jaki wybrac internet?? co proponujecie?? Tp.sa?? (mieszkam w Zamościu). Oczywiście chodzi o to,zeby nie był to zbyt duży koszt bo 3eba sie liczyc z kosztami na starcie. Jaka predkość??
Pyt.2!
Chce założyc monitoring... co i jak?? czy zrobić to na zasadzie,zeby wstawić w szafke jakiegoś starego kompa z duzym dyskiem i kupić karte która bedzie obsługiwała kamerki i zgrywała to na dysk?? jaki byłby ewentualny koszt takiego cuda?? i co dla mnie najważniejsze- czy istnieje taka możliwość,ze z domu bede mógł przez internet oglądać sobie co sie dzieje w firmie?? czy to jeszcze raczej nierealne...
Pyt.3!
Jak byście poradzali rozwiązanie zrobienia sieci (ponieważ kawiarenke przenosze w inne miejsce). Po poprzednim właścicielu mam DSLa (kolosalna suma za miesiac bo dawno temu to brał i nie zmieniał abonamentu) coś płacił ponad 350zł. Tzn. został mi modem itd. On sieć miał rozwiązaną za pomocą jakiegoś chyba 6letniego switcha (chyba tak to sie pisze) który rozdzielał internet na 8 kompów. I kabelkami sobie szły do każdego kompa poszczególnie.... czy zostac przy tej metodzie czy np. da sie mniej wiecej tanim kosztem zrobic to bezprzewodowo np. Router WiFi i na kompach karty z WiFi?! Na czym to dokładnie polega i czy traci coś łącze na prędkości w porównaniu z kablem...?? Chodzi o to,ze niebardzo chce bawić sie w puszczanie kabli, robienie tej sieci bo wtedy kompy z biurkami praktycznie na stałe musiałby byc w tym samym miejscu.
Pyt.4!
Prowadze Nauke Jady i przy okazji bedzie ta kawiarenka bo i tak musze mieć komputery... Powiedzcie mi co zrobić,jeżeli po3ebuje dużego monitora do wyswietlania i puszczania programów z kompa i filmów vcd. Bo chodzi o to,ze normalny monitor np.19" jest zdecydowanie zamały. Na allegro w kat. monitory LCD powyzej 22" znalazłem pełno "chyba" normalnych telewizorów. Wiem,ze jakiś czas temu tj. z 5 lat chciałem coś takiego zrobić,zeby podłączyc telewizor 100Hz do kompa i jakość była tragicznie badziewska. Czy te nowe LCD maja dosyc ładna jakość chociaż przybliżoną do monitora przy takiej wielkiej rozdzielczości...??
Pyt.5!
W tej jego cafe były stare kompy durony 850, 256ramu, na windowsie 98. Oczywiscie chciałbym juz na XP to przezucic. zapewno potrzebuje w takim razie wiecej ramu. Czy jak dołoże jeszcze raz 256 to wystarczy. I,zeby te kompy troche szybciej chodziły to wymieniac procesory na jakieś chociaż troche szybsze np. 1400?? naprawde mam bardzo ograniczone fundusze...
Pyt.6!
A może macie jakieś jeszcze propozycje co można by było dodać do interesu i na czym może innym jeszcze dodatkowo zarobić.
Qjde zawaliłem pytaniami...
Z góry bardzo dziekuje za odpowiedz.