Skocz do zawartości

Zdjęcie

porada dla cafe internet

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 pleban007

pleban007

Nowy

• 0 postów

Napisano 20 01 2007 - 06:50

witam wszystkich...

Po3ebuje porady i sugestii co byscie zrobili na moim miejscu.

Właśnie jestem w trakcie otwierania kawiarenki internetowej. Kawiarenke odkupiłem od gościa, który wyjeżdza do Anglii i sie chciał tego pozbyc.

Pyt. 1!Dołączona grafika!

Jaki wybrac internet?? co proponujecie?? Tp.sa?? (mieszkam w Zamościu). Oczywiście chodzi o to,zeby nie był to zbyt duży koszt bo 3eba sie liczyc z kosztami na starcie. Jaka predkość??

Pyt.2!Dołączona grafika!

Chce założyc monitoring... co i jak?? czy zrobić to na zasadzie,zeby wstawić w szafke jakiegoś starego kompa z duzym dyskiem i kupić karte która bedzie obsługiwała kamerki i zgrywała to na dysk?? jaki byłby ewentualny koszt takiego cuda?? i co dla mnie najważniejsze- czy istnieje taka możliwość,ze z domu bede mógł przez internet oglądać sobie co sie dzieje w firmie?? czy to jeszcze raczej nierealne...Dołączona grafika! (oczywiście tutaj tez 3eba sie liczyc z kosztami)

Pyt.3!Dołączona grafika

Jak byście poradzali rozwiązanie zrobienia sieci (ponieważ kawiarenke przenosze w inne miejsce). Po poprzednim właścicielu mam DSLa (kolosalna suma za miesiac bo dawno temu to brał i nie zmieniał abonamentu) coś płacił ponad 350zł. Tzn. został mi modem itd. On sieć miał rozwiązaną za pomocą jakiegoś chyba 6letniego switcha (chyba tak to sie pisze) który rozdzielał internet na 8 kompów. I kabelkami sobie szły do każdego kompa poszczególnie.... czy zostac przy tej metodzie czy np. da sie mniej wiecej tanim kosztem zrobic to bezprzewodowo np. Router WiFi i na kompach karty z WiFi?! Na czym to dokładnie polega i czy traci coś łącze na prędkości w porównaniu z kablem...?? Chodzi o to,ze niebardzo chce bawić sie w puszczanie kabli, robienie tej sieci bo wtedy kompy z biurkami praktycznie na stałe musiałby byc w tym samym miejscu.

Pyt.4!Dołączona grafika!

Prowadze Nauke Jady i przy okazji bedzie ta kawiarenka bo i tak musze mieć komputery... Powiedzcie mi co zrobić,jeżeli po3ebuje dużego monitora do wyswietlania i puszczania programów z kompa i filmów vcd. Bo chodzi o to,ze normalny monitor np.19" jest zdecydowanie zamały. Na allegro w kat. monitory LCD powyzej 22" znalazłem pełno "chyba" normalnych telewizorów. Wiem,ze jakiś czas temu tj. z 5 lat chciałem coś takiego zrobić,zeby podłączyc telewizor 100Hz do kompa i jakość była tragicznie badziewska. Czy te nowe LCD maja dosyc ładna jakość chociaż przybliżoną do monitora przy takiej wielkiej rozdzielczości...??Dołączona grafika i jaki konkretnie model byście polecali.

Pyt.5!Dołączona grafika!

W tej jego cafe były stare kompy durony 850, 256ramu, na windowsie 98. Oczywiscie chciałbym juz na XP to przezucic. zapewno potrzebuje w takim razie wiecej ramu. Czy jak dołoże jeszcze raz 256 to wystarczy. I,zeby te kompy troche szybciej chodziły to wymieniac procesory na jakieś chociaż troche szybsze np. 1400?? naprawde mam bardzo ograniczone fundusze...

Pyt.6!Dołączona grafika

A może macie jakieś jeszcze propozycje co można by było dodać do interesu i na czym może innym jeszcze dodatkowo zarobić.

Qjde zawaliłem pytaniami...

Z góry bardzo dziekuje za odpowiedz.

• 0

#2 coolzio

coolzio

Stały użytkownik

• 154 postów

Napisano 20 01 2007 - 09:28

Witam.

Nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania ale podziele sie tym co wiem.

Pyt. 1.
Nie ważne jakiego operatora wybierzesz (TP, Netai itp) ważne jest aby ten internet dobrze u ciebie działał. Mysle że dobrym rozwiązaniem jest tutaj symetryczny dostęp do intenretu (taki jak Frame Realy z TP). ma to wiele zalet oprócz kafejki będziesz mogł zrobić jakiś hosting stron albo podłączyć okoliczne bloki/domki do internetu.

Pyt. 2.
Monitoring to musisz poszukać u siebie w mieście. Napewno jest jakaś firma zajmująca się tym. Popytasz się specjalistów oni ci doradzą a jak u nich kupisz to przynajmniej będziesz miał serwis na miejscu. Jak nie znasz cen to popatrz na allegro tam jest tego sprzętu kupe.

Pyt. 3.
Nie ma sensu na tak małej powierzchni bawić się w WiFi. Jednak co kabel to kabel i nie ma porównania z łącznością bezprzewodową. Kup po prostu nowszego swicha może lepszy server i wszystko będzie działać.

Pyt. 4.
Rozumiem że ten monitor będzie służył do celów edukacyjnych tak? Może zamiast LCD czy dużego monitora należałoby się zastanowić nad kupnem jakiegoś wyświetlacza/rzutnika? Dużo tego w internecie.

Pyt. 5.
To wszystko zależy co będziesz chciał mieć w takiej kafejce (chodzi o gry przede wszystkim). Wybierz kilka popularnych gier w które najczęściej gra się popatrz jakie mają wymagania które pozwalają na płynną grę i juz. Do samego internetu i czatu takie komputery wystarczą i XP będzie na nich chodził.

Pyt. 6.
Napewno do takiego interesu musisz oddać orginalne systemu i gry (troche to kosztuje ale chyba jest możliwość w takim wypatku negocjacji cen licencji na wiele stanowisk). Przydał by się także program do administracji sieci taki specjalny do kafejek internetowych. Chyba dobrym pomysłem i orginalnym byłoby kupno jakiejś konsoli Xbox albo PS2/PS3 (z gierkami) na wielu graczy i dużego telewizora. Polecam jakiś kącik gdzie można byłoby zakupić cos do picia lub do zjedzenia.

• 0

#3 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 28 01 2007 - 13:33

Pytanie 1

Wszystko tylko nie Neostrada, limity danych, w końcu ciężko by było zassać tyle danych w ciągu jednego miesiące, ale różnie to może być. Po za tym neostrada nie nadaje się do takiego czegoś, może jakiś internet radiowy jeżeli masz blisko nadajniki lub coś typu Netia :)

Pytanie 2

Nie wiem...

Pytanie 3

Jak kolega wyżej

Pytanie 4

Myślę, że jakiś 32" z HDTV :)

Pytanie 5

Dogadał bym sie z kimś np. z Allegro ktos przywzi starsze kompy np w prockami PIII 1000MHz 512RAM jakaś grafkia GF 6200 jak chodzo o gry i kupił więcej sztuk taniej, a stare komputery poprostu bym sprzedał.

Pytanie 6

Napoje, jakieś smakołyki,mały sklepik jakies czyste płyty, podłaki pod mysz,mikrofony itd. Można by się pokusić o mały serwis :P Ale to juz w późniejszym czasie jak Twoja kafejka będzie bardziej znana :(
  • 0

#4 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 27 05 2007 - 21:20

Pytanie 1

Wszystko tylko nie Neostrada, limity danych, w końcu ciężko by było zassać tyle danych w ciągu jednego miesiące, ale różnie to może być. Po za tym neostrada nie nadaje się do takiego czegoś, może jakiś internet radiowy jeżeli masz blisko nadajniki lub coś typu Netia :)

(...)

Trochę odświeżone, ale warto napisać, że NEOSTRADA (choć w międzyczasie zniesiono limity) to jest raczej przeznaczona dla prywatnych użytkowników a nie dla prowadzenia działalności gospodarczej. Nie, że nie wolno, tylko się po prostu nie za bardzo nadaje!

Alternatywą jest DSL (też z TEPSY), opcje biznesowe.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych