Skocz do zawartości

pietrex

OFFLINE Ostatnio: 13 02 2011 18:37
-----

Moje tematy

Niebieskie kropki po uruchomieniu gier

12 02 2011 - 15:35

Witam! Z góry mówię, że nie mam wielkiego doświadczenia z grzebaniem w sprzęcie, więc proszę o dość dokładne instrukcje. Problem wiąże się z grafiką w grach komputerowych. Po uruchomieniu dowolnej gry (sprawdzane na World of Warcraft i Fallout 3, ale założę się, że z innymi jest to samo) po chwili ekran pokrywa się niebieskimi, ledwo zauważalnymi kropkami lub też staje się cały czarny, pośrodku pojawia się pojedynczy, pionowy pasek wspomnianych niebieskich kropek (choć raz były czerwone), a potem wyłącza się monitor. W obu sytuacjach nie ma innej rady, jak twardo resetować komputer.

Problem zaczął się wczoraj wieczorem podczas grania, jakieś 15 minut po uruchomieniu World of Warcraft. Z samego rana otworzyłem obudowę i niestety okazało się, że dość mocno zaniedbałem odkurzanie wnętrza komputera. Normalnie robię to co parę miesięcy, ale widocznie tym razem zakurzył się bardziej niż zwykle. Przeczyściłem co mogłem, używając pędzelków i innych takich, oczywiście bardzo ostrożnie i delikatnie. Niestety to nie pomogło, problem dalej występuje, choć przypuszczam, że to właśnie ten brak dostępu do powietrza przez kurz mógł być przyczyną problemu.

Zainstalowałem na próbę jakiegoś benchmarka, który pokazuje różne widoczki i sprawdza wyniki, ale zawiesił się on po chwili tak samo jak gry. Z tego względu zgaduję, że ma to związek z obciążeniem, które powodują gry i ten program, bo w samym Windowsie się to nie zdarza. Generalnie jednak się na tym nie znam i mam nadzieję, że ktoś będzie mi w stanie coś doradzić, zanim wybiorę się do serwisu (czego wolałbym uniknąć).

Jeżeli to ma jakieś znaczenie, to komputer ma jakieś 3 lata, a karta graficzna to GeForce 8800GT. W grach zwykle mam ustawienia średnio-wysokie.