Skocz do zawartości

pawcio88

OFFLINE Ostatnio: 03 09 2007 21:45
-----

Moje tematy

Nowy monitor lcd, jak testować?

03 09 2007 - 18:20

Właśnie wróciłem ze sklepu z samsungiem 205BW, na pierwszy rzut oka wszystko ok, nie widać ukrytych wad...Chciałbym go jakoś przetestować, sprawdzić czy równomiernie świeci, nie ma martwych pikseli itp. Jakie są sposoby (albo programy?) do tego typu zadań?

LCD-warto, jeśli chce się oszczędzić wzrok?:)

30 08 2007 - 23:08

Obecnie jako jedną z największych zalet lcd-ków wymienia się oszczędzanie wzroku. Jeśli to prawda, to po 4 latach spędzonych na CRT (17 sony, obraz żyleta, nic dodać nic ująć) czas na przesiadkę. Czuję że po kilku godzinach przed kompem oczy bolą itp itd. Wiem, zmiana monitorka nie zastąpi okulisty, ale chciałbym ograniczyć do minimum wpływ monitora na wzrok.
Najpierw kilka pytań:
1. Czy to prawda, że monitory z czarną obudową bardziej męczą wzrok?
2. Wysoki kontrast i jasność-jaki jest ich wpływ na oczy?
3. Rodzaj matrycy ma jakiś wpływ?
Zaznaczam, że w ok 60% używam komputera do internetu muzyki itp, 30% do filmów, 5% do tekstu czy wykresów na giełdzie i 5% do gier.
Zastanawiam się nad Samsungiem 206BW, lub jeśli kolor faktycznie obudowy faktycznie ma jakiś wpływ (oprócz estetycznego rzecz jasna:P w moim przypadku jest to sprawa drugorzędna;) )
http://www.proline.pl/shop.php?prodid=SAMSUNG+20+206BW

Natomiast jeśli lepiej jest wybrać model z jasną obudową, zamiast tego powyzej wzialbym 205BW (brzydszy, nizszy kontrast ale i tańszy)
Myślicie że to dobry wybór? Czy może macie inne propozycje?