Skocz do zawartości

Zdjęcie

partycje, xp, temporary files

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 kawafis44

kawafis44

Nowy

• 4 postów

Napisano 08 01 2008 - 18:28

Witam, mam problem taki, że miałem dysk podzielony tak: 4GB-wolne, 114-NTFS(C:) i na dysku C system WinXP (Professional).
Zmieniłem to na takie: (w takiej kolejności) unallocated (8MB), E:NTFS 4GB, C:NTFS 110GB i na dysku E zainstalowałem WinXP (MX version).
I teraz jest problem taki, że np. jak instalowałem Office'a na tym nowym XP i wybrałem jako katalog instalacji dysk C to w trakcie instalacji pisał mi, że... brakuje miejsca na E. Podjerzewam, że ten wspaniały system mądrego pana Gatesa na siłę koniecznie chce, żeby tymczasowe pliki instalacji były zapisywane na tym samym dysku, co i system operacyjny. Jak zmienić ten docelowy katalog temporary files?
Jakiś czas później miałem podobny problem - przy ściąganiu plików na dysk C napisał mi, że brak miejsca na E i podał taki katalog jako źródło problemów: E:\DOCUME~1\ADMINI~1\USTAWI~1\Temp\gsm1f2n4.zip.
Pomyślałem, żeby zmniejszyć rozmiar partycji C i zwiększyć E, ale coś jest nie tak, bo nawet PartitionMagic ani 7 ani 8 nie potrafi tego zrobić (dziwne). Jak zmienić ten rozmiar partycji?
Pozdro!

• 0

#2 Tequila

Tequila

Stały użytkownik

• 386 postów

Napisano 08 01 2008 - 18:43

Nie chce mi sie wierzyć w to "nie chce" - co sie dokładnie dzieje ?
Z drugiej strony - wyczyśc pliki temp - wpisz w start -> uruchom %temp% i po otwarciu się folderu skasuj zawartość.
Dodatkowo - możesz przenieść katalog temp na inna partycję - edytując zmienne środowiskowe (we właściwoścach komputera na zakładce zaawansowane pod przyciskiem zmienne środowiskowe - wpisy temp i tmp).

Inne katalogi też sie da (np katalog profilu)

• 0

#3 kawafis44

kawafis44

Nowy

• 4 postów

Napisano 08 01 2008 - 19:49

Nie chce mi sie wierzyć w to "nie chce" - co sie dokładnie dzieje ?
Z drugiej strony - wyczyśc pliki temp - wpisz w start -> uruchom %temp% i po otwarciu się folderu skasuj zawartość.
Dodatkowo - możesz przenieść katalog temp na inna partycję - edytując zmienne środowiskowe (we właściwoścach komputera na zakładce zaawansowane pod przyciskiem zmienne środowiskowe - wpisy temp i tmp).

Inne katalogi też sie da (np katalog profilu)

przeniosłem ten katalog temp na inną partycję edytując zmienne
przeniosłem go do C:\Program Files MX\Temp1 a uruchom %temp% widzi to jako C:\PROGRA~3\Temp1 wiem, że chodzi tu o to, że widzi tylko pierwszych osiem liter, ale czy w praktyce w czymś to będzie przeszkadzać, że nazwa podkatalogów jest za długa (po win mogę się wszystkiego spodziewać)?
poza tym niektore pliki tymczasowe dalej sie tutaj pojawiają E:\Documents and Settings\Administrator\Ustawienia lokalne\Temp

pozdro!
  • 0

#4 Tequila

Tequila

Stały użytkownik

• 386 postów

Napisano 08 01 2008 - 19:57

Nie będzie przeszkadzać ścieżka w krótkim formacie

Zmieniłes obie zmienne środowiskowe ? temp i tmp ?
Restartowałes system ? Albo przynajmniej przelogowałes sie ? Może niektore programy z autostartu 'trzymają" nadal starą ścieżke ...

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych