Skocz do zawartości

oCzko

OFFLINE Ostatnio: 01 03 2008 15:34
-----

Moje tematy

Aktualizacja BIOSu

29 02 2008 - 16:19

Dołączona grafika

Wynik z programy cpu-z.
Chciałbym abyście mi pomogli wyszukać najnowszą wersje BIOSU i pomogli zainstalować, nigdy tego nie robiłem.

EDIT; Znalazłem chyba BIOS z roku 03, http://www.via.com.tw/en/products/mainboar...rs/p4ma_pro.jsp
Czy to, to?
No i jak to zainstalować?

GeForce Ti 4200 / FX 5600

28 02 2008 - 14:08

Ema, na aukcji allegro kupiłem karte graficzna, jak twierdził sprzedawca jest to karta GeForce Ti 4200,
Nie wiem dlaczego ale program Everest czyta tą karte jako FX 5600.
karta graficzna jest wyprodukowana przez MSI dla marki Medion.
Karta ma 128mb / 128 bitów pamięci Samsung, o czasie dostępu 2,8 ns.

Mój pc:
Zasilacz 300w Codegen, (podobno karta lepiej pracuje przy lepszym markowym zasilaczu)
płyta p4ma pro obsługująca agp 4x @ 4x - podpięte dwie kości po 512 @ 200MHz
procesor; Celeron 2,2
---

Po wypięciu starego GF 4 MX 440 i podpięciu nowej, ekran dziwnie się zachowywał w ogóle nikt by się nie rozczytał co tam pisze bo w zasadzie nic nie pisało, fajne kolorowe kreski.
Po zresetowaniu komputera karta działała, zainstalowałem sterowniki dla serii FX ze strony nvidia.com
I tu się zaczyna bajeczka, widzę czarne kropki w postaci pixeli + migoczący ekran w późniejszym etapie wyłączający sie.
Postanowiłem zainstalować sterowniki dla serii Legnacy; GF 3,4 Ti. Było okie dokie ale w późniejszym czasie działo się gorzej niż przy sterach z fx.
Jadę na trybie awaryjnym, odinstalowuje sterowniki a później je aktualizuje. Wszystko w końcu działa, no ale (20)30 - 40 fps przy graniu w cs 1.6 to lekka przesada, przy sterownikach z fx miałem średnio 50 - 60 (nawet w kryzysie na smogu + flashe).

Szukam dziury w całym, myśle może za słaby zasilacz no to odpinam cd-rom + dvd-rom + stacja dyskietek.
Nic! wyjmuje karte, oglądam wentyl karty, wkładam - nic.
Karta jedynie zaczyna się dobrze zachowywać przy sterownikach ze strony MSI dla serii FX oraz 6.
No ale fps klapa :/
Czy karta jest uszkodzona?
Czy to wina zasilacza?
Czy to wina płyty głównej?
Może to wina agp 4x?
Hmm a jak dostałem podkręconą karte?
A może chłodzenie jest do bani, karta się nagrzewa w 5min i jest nieco ciepła.

Pozdrawiam, Patryk.

EDIT: Dodaje strone gdzie kupiłem karte - http://allegro.pl/item307397397_super_graf...ylko_79_zl.html