Skocz do zawartości

nitek44

OFFLINE Ostatnio: 03 11 2025 20:01
-----

Moje tematy

Problemy z dźwiękiem, monitorem i hałasem.

07 01 2011 - 11:10

Witajcie, jak w temacie mam kilka problemów dotyczących dotyczących mojego komputera.

Pierwsza sprawa:
Mam sobie Creative Audigy 2 ZS. Karta zintegrowana jest w biosie wyłączona. Gdy włączę winampa wszystko ładnie gra, Creative Audio Console działa bez problemu. Jednak gdy chcę do tego włączyć grę to muzyka przestaje grać. Audio Console się jakby zawiesza, tzn. w zakładkach są jakieś krzaczki (mogę zrobić screena). Problemy są też gdy rozmawiam z kimś np. na skype i wchodzę do gry. Gdy z gry wyjdę - wszystko wraca do normy.
Sterowniki najpierw miałem najnowsze, ze strony Creative, teraz zainstalowałem te z płyty i jest to samo. Dawniej (przed fotmatem) takich problemów nie miałem.

Druga sprawa to głośność coolera CPU. Można powiedzieć, że działa na 100% obrotów, nie mam pojęcia dlaczego. Chłodzenie to SilentiumPC Spartan HE923. W autostarcie włączyłem sobie speedfana i nim ustawiam jeden z wentylatorów (i to jest właśnie cooler CPU) na 50% i jest cicho. Ale sam start komputera jak najbardziej jest głośny i niepożądany przeze Mnie. Temperatury są oczywiście niskie. Przy uruchomieniu gry ustawiam na 65% i temp. nie przekracza 60 stopni. Można coś na to poradzić?

Trzecia sprawa - głośność chłodzenia karty graficznej. Mam radka hd4850 od Asusa (512mb, z Glaciatorem). Niestety jest to bardzo głośne. Ustawiłem sobie ATI Tray tools w autostarcie, a w nim podobierałem prędkości wentylatora do temperatury. Dzięki temu jest cicho, ale jak wcześniej - uruchamianie komputera jest głośne i trwa dłużej przez kolejny programik w autostarcie. Da się to jakoś obejść? Podejrzewam, że można by wgrać do karty zmodyfikowany bios, jednak czy można to zrobić bez drugiej grafiki i bez dyskietek?

Czwarta sprawa - monitor. Gdy włączę listwę to ten jakby uruchamia się i pokazuje jakieś dziwne rzeczy. Najczęściej jest to niebieska, coraz intensywniejsza plama, która "rośnie i jaśnieje" do pewnego poziomu i znika. Potem pojawia się znów, albo już zostaje czarny ekran. Czasem są też artefakty typu migający obraz. W każdym bądź razie muszę go przyciskiem wyłączyć, odczekać chwilkę i włączyć. Dopiero wtedy załapie sygnał z komputera. Raz przy już uruchomionym komputerze miałem coś takiego, że podczas gry po prawej stronie (w samym boku) jakiś 1-2px szerokości migały.
Myślałem, że to od karty graficznej, jednak przez 2 tygodnie pracowałem z innym komputerem z zupełnie inną grafiką i było to samo.
Monitor po prostu się psuje, czy to coś innego?

Specyfikacja:
Intel Dual Core e5200 @ 3.0ghz
Asus Radeon HD4850 512mb Glaciator Fan
Asus p5k se/epu
3gb ram DDR2 667mhz (2x 512mb Goodram i 1x 2gb Kingston)
Samsung HD502HJ
Creative Audigy 2 ZS Gold
Fortron 460w GHN

Z góry dzięki za pomoc.