Mam taki dość poważny problem (jak dla mnie). Tak jak w tytule. Nie chodzą Mi niektóre gry

( A stało się to po zmianie kompa na nowszy model

Wcześniej miałem: celeron 700MHz, 256ram, gf mx200 32MB; teraz mam: athlon 64bit 1800MHz, 256ram, gf fx5200 128MB. Problem polega na tym, że niektóre gry m.in.: Blood Omen 1 z 1998 i Soul Reaver 2 z 2001! roku, nie działają poprawnie. Pierwszą próbowałem na win98se, bo z xp jest niezgodna i zacina mi się na samym początku. W przypadku tej drugiej to ona jest zgodna z xp i mam okrutne problemy z grafiką, bo obraz zmienia sie co chwilę na niebieski, że nic nie widać i spowrotem na normalny obraz i tak w kółko. W ogóle nie mogę grać w te gry. A powiem, że na starym sprzecie działały elegancko! Nowsze gry chodzą bez zarzutu, ale niektóre bardzo stare gry jak np. GTA, GTA 2 chodzą bez zarzutu, bez żadnych patchy i dodatków na XP!

Wg Mnie problem leży w k. graficznej i jej sterownikach, bo próbowałem z najnowszymi, najstarszymi, jakieś nawet Omega drivers znalazłem i d**a z tego wyszła. Ewentualnie zastanawiam się też czy to nie jest także wina procesora bo wcześnie miałem Intela, a teraz mam AMD?
Druga kwestia jest związana z Windows Media Player'em (WMP). Mam WMP 10 i zacinają mi się wizualizacje. Jest on bez żadnych dodatków, po prostu surowy WMP 10. Niby to nic wielkiego, ale na starym sprzęcie tego nie miałem co mnie bardzo wnerwia.
Z tego wszystkiego tak byłem wkurzony na mój sprzęt, że stwierdziłem: Po co kupować nowy sprzęt, skoro stary chodzi lepiej?! I przede wszystkim WSZYSTKO chodzi?!
Proszę o pomoc (szczególnie w sprawie gier, bo z tym drugim da się żyć

).
Z góry dzięki.