Skocz do zawartości

Zdjęcie

[net] "Zrywanie" połączenia z Internetem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 OneLazyBastard

OneLazyBastard

Nowy

• 3 postów

Napisano 17 08 2006 - 10:02

Witam.
Mam następujący problem-
Ostatnio mój laptop zaczął się dziwnie zachowywać. Bardzo wolno chodzi, wszystko się na nim muli, a jest to PIII 900, na którym dotychczasz wszystko śmigało. Nie gram na nim w żadne gry, służy mi do przechowywania zdjęć, formatowania tekstu, itd.
W tym samym czasie, kiedy zaczął się mulić, doszedł jeszcze jeden problem - Internet "zrywa" połączenie. Kiedy się zaloguję do usługi Neostrada TP (nie używam ich konektora - używam standardowego, windowsowskiego oprogramowania) to po kilku minutach ikony stanu połączenia z internetem w pasku procesów nie da się uruchomić. Ikona jest tam, ale po kliknięciu na nią okienko, które powinno się pojawić i podać mi dane o długości połączenia, prędkości, itd. pokazuje się na ułamek sekundy i znika. A ikona wciąż jest w pasku procesów. I gdy znów kliknę - znów to samo. Gdy nacisnę prawym na ikonkę to wyświetla się normalnie menu, ale gdy naciskam "Stan" to znowu dzieje się to samo, a gdy próbuję użyć komendy "Odłącz" dzieje się równe nic.
Gdy chcę uruchomić to okno poprzez wejście do folderu "Połączenia sieciowe" i tam kliknięcie na połączenie - dzieje się to samo.
Internet - przeglądanie witryn, poczta - nie działają. Wnioskuję, że po prostu internet się rozłącza. Ale czemu? I czemu pozostaje ta ikonka i nie wyskakuję żaden komunikat.
Neostrada cały czas jest zsynchronizowana.

Przeskanowałem komputer programami jak MKS_Vir 06, CWShredder, WinTask PRO, Task Manager 1.6 i nic nie wykryto. Tzn. MKS coś tam znalazł - było kilka trojanów/wirusów, ale usunięcie ich nie naprawiło problemu.

Czy miał ktoś może podobny problem albo może wie, co się dzieje?
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc, chętnię wprowadzę w życie każdą propozycję. Tj. propozycję formatu wprowadzę na koniec ;-)...

Pozdrawiam
Bartek

• 0

#2 Kuba

Kuba

Nowy

• 2 postów

Napisano 08 09 2006 - 16:16

Witam, mam problem z moją Neo512. Wszystko chodzi dobrze, az do pewnego momentu. W pewnej chwili, net przestaje dzialac. Musze restartować kompa, zeby ponownie korzystac z sieci. Czy potrafi mi ktos pomóc, zeby Neostrada działała bez przerw? Z góry dzieki.

• 0

#3 Tolduś

Tolduś

Początkujący

• 40 postów

Napisano 08 09 2006 - 16:19

sprawdz czy nie masz wirkow, trojanow jesli nie masz zainstaluj firewalla
  • 0

#4 vikal

vikal

Początkujący

• 23 postów

Napisano 08 09 2006 - 18:30

mialem cosik takiego....
ja mam neo 128 i czasami mnie wywalał ze stronek, pomagał tylko restart kompa.

rozwiązanie ;]
dobry firewall - Kaspersky ;]
ochrona spamów -Spybot ;]

przeskanowanie antyvirusem online ;]

i po kłopocie :P :D

oprócz tego czyszczenie dysku, defragmentacja i czyszcznie rejestru :D ;]

i gotowe ;] :)
  • 0

#5 Kuba

Kuba

Nowy

• 2 postów

Napisano 08 09 2006 - 23:04

A co myslicie o odinstalowaniu aplikacji dostepowej od TPSY i łaczeniu sie przez jakis inny program??
  • 0

#6 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 09 09 2006 - 00:48

Nie wiem czy program TP jest przygotowany do zmiany IP w cyklu 24h.. W momencie zmiany IP trzeba sie połączyć ponownie, zobacz czy nie masz opcji: Autoconnect w oprogramowaniu Neo.
  • 0

#7 vikal

vikal

Początkujący

• 23 postów

Napisano 09 09 2006 - 12:27

więc tak.
Prawdopodobnie - jeśli nie ma spamów, wirusów itp. masz problem z programem który dostałeś od TP
Ja osobiście wszystkim doradzam - i rzeczywiście po czasie przyznają mi racje - żeby nie instalować tego co daje TP, ale tylko sterownik do modemu.
Znajduje się na płytce neostrady w katalogu Neostrada TP/ Drivers/ Sagem800
instalujesz tylko plik instalacyjny setup. :excl:
po zakończeniu instalowania pojawia sie na pulpicie ikonka "Internet ADSL" ;] ;]
naciśnij dwa razy i wpisz nazwe użytkownika i hasło. :D
i juz możesz śmigac po necie inie musisz używać całego programu z TP
PAMIĘTAJ: wyłączać neta przed wyłączeniem kompa :P
aby ponownie włączć neta kliknij dwa razy w plik "Internet ADSL" :D

POWODZENIA
  • 0

#8 Kisieluś

Kisieluś

Początkujący

• 12 postów

Napisano 09 09 2006 - 21:30

Ja mieszkam np. na wsi (km od miasta) i przerywa mi połączenie wieczorami. Wyłącze komputer na 30 min przestaje lub dalej przerywa. :D Wymieniałem modem, sterowniki, format, skan po prostu wszystko - problem dalej istnieje. Sądze ze tutaj są słabe linie telefoniczne, i to jest przyczyną problemu. Niestety taka jest neostrada. :D

Pozdrawiam.
  • 0

#9 vikal

vikal

Początkujący

• 23 postów

Napisano 09 09 2006 - 22:30

Ja mieszkam np. na wsi (km od miasta) i przerywa mi połączenie wieczorami. Wyłącze komputer na 30 min przestaje lub dalej przerywa. ;] Wymieniałem modem, sterowniki, format, skan po prostu wszystko - problem dalej istnieje. Sądze ze tutaj są słabe linie telefoniczne, i to jest przyczyną problemu. Niestety taka jest neostrada. ;]

Pozdrawiam.

Nie sądze żeby to było połączenie. Może akurat Ty masz taki problem że masz słabe kable do domu (współczuje), ale prawdopodobieństwo walniętych kabli już jest mała.
Takie problemy daje oprogramowanie TPsy, wiele razy sie z tym spotkałem (sporo osób ma neostrade) i zawsze do mnie piszą "co się dzieje?", pierwsze moje pytanie to czy mają całą instalke TPsy wpakowaną do kompa, jeśli tak to każe wywalić i zainstalować tylko i wyłącznie sterownik do modemu, nic więcej.
W 99% pomaga :D :D
Jeśli nie pomaga (tylko 3 osobom) to szukaliśmy przyczyny.
w 2 przypadkach awaria modemu ( raz łączył raz nie, albo co jakiś czas rozłączał)
w 1 przypadku wirus - strasznie uparty - pomogło tylko formatowanie i restart BIOS'a :P
  • 0

#10 adiakanus

adiakanus

Nowy

• 2 postów

Napisano 11 09 2006 - 15:20

Mam też tak samo tylko że mam neta z sieci ... co jakiś czas 2-5 min mi rozłącza internet i po ok 10-30 sekundach znowu działa i tak w kółko... (gdy gram w gre przez neta rozłącza mi się gra a gdy na www szukam coś to nie może odnaleść strony)

Tylko nie mam pomysłu czego to wina, udało sie coś Tobie ?
  • 0

#11 paxik

paxik

Nowy

• 2 postów

Napisano 11 09 2006 - 16:51

Widzę, że ja mam identyczny problem.
Jak gram przez neta (np. kurnik, wp.pl, poker online) to mi wywala połączenie co 5 minut średnio i muszę czekać ok. 1-2 minuty na ponowne połączenie.

Co najdziwniejsze, stronki w tym czasie działają, pingi dochodzą, więc nie wiem co jest grane.
Mam Windowsa 2000 SP4 i myślę, że to przez niego Dołączona grafika Mam cały czas włączonego Kasperskiego, skanuję się co tydzień, więc żadny wir nie ma szans (+ dodatkowo skanowałem Pandą).

Ktoś pomoże ??

• 0

#12 adiakanus

adiakanus

Nowy

• 2 postów

Napisano 11 09 2006 - 17:59

windows pewnie nie ma z tym znaczenia bo ja na XP i tak samo, dziwne że przedtem mi tak często nie zrywało połączenia, od soboty mi zrywa tak często... ale chyba nikt nie wie w czym tkwi problem...

Bo jak wina neta to dziwne że wszyscy mamy ten sam problem a każdy innego dostawce.... może to spam jakiś który rozłącza neta ?

Znalazłem fajny program który po części załatwia to w grach - po części gdyż niweluje rozłączanie gry ale są chwilowe lagi, ale po nich nie następuje DC tylko wznawa się gra.

BeFaster 3,6

// jednak ten program nie pomaga bo dc nadal mam...

• 0

#13 paxik

paxik

Nowy

• 2 postów

Napisano 12 09 2006 - 17:38

Mi też ten progs nie działa.. Dalej mnie rozłącza i nie mam pojęcia co jest przyczyną. U mnie w sieci nikt nie narzeka (przynajmniej nie słyszę, ale też nie grają zbytnio),a admin jak zwykle mówi, że to wina robaków :D lol

ma ktoś jakikolwiek pomysł ??
  • 0

#14 marcindst13

marcindst13

Nowy

• 3 postów

Napisano 11 08 2008 - 19:59

siemka pomozecie mi w tym mam pes 6 i nie moge wlonczyc sie do sieci tylko mi takie cos wylatuje o co chodzi ;/

http://img300.imageshack.us/my.php?image=67590538jf1.jpg

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych