Skocz do zawartości

Zdjęcie

najlepszy LCD 19` do 1500 zl ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 matesiq

matesiq

Nowy

• 0 postów

Napisano 08 09 2006 - 22:07

Witam
planuje zakup monitora, ale w ogole nie mam o nich pojecia, nie chce kupic dziadostwa tak jak w zeszlym roku z kineskopem... nowy samsung mial gorsza ostrosc od mojego 6 letniego monitora o tajemniczej nazwie targa z wbudowanymi glosnikami. spedzam kupe czasu przed kompem takze chodzi o to zeby nie meczyl oczu, zeby mial jak najlepsza ostrosc i nadawal sie do gier, filmow ...i w sumie to do wszystkiego, (zajmuje sie obrobka dzwieku dlatego 5-10 godzin przed kompem dziennie to dla mnie standard), tylko tak nadawal dosc konkretnie zebym sie pozniej w q3 nie musial denerwowac :] chcialbym prosic o rady odnosnie firm ktore omijac i bez kija nie podchodzic i co do parametrow oprocz czasu reakcji na co jeszcze zwracac uwage i co sprawi ze moj monitor bedzie lepszy. nie chce dac za monitor wiecej niz 1500 zeta a wlasciwie to taka bardzo gorna granica. prosze o rady i z gory dzieki i pozdrawiam

Nie ten dział, przeniesione. Siwy123

Użytkownik Siwy123 edytował ten post 10 09 2006 - 09:11

• 0

#2 Goora

Goora

Początkujący

• 22 postów

Napisano 09 09 2006 - 17:43

widze, ze nikt nie kwapi sie aby udzielic Ci odpowiedzi....

nie bede sie rozpisywal i wymienial tysiaca producentow, powiem Ci tylko jedno...Iiyama. IMHO najlepsze monitory jakie wyszly.

Np taki:

19" iiyama Prolite E1900S black

producent iiyama
przekątna 19 cali
technologia wykonania TN
rozdzielczość nominalna 1280 x 1024 piksele
obszar aktywny 376 x 301 mm
kontrast 700:1
jasność 300 cd/m²
maks. częst. odchylania pionowego 75 Hz
maks. częst. odchylania poziomego 80 kHz
wielkość plamki 0,294 mm
czas reakcji plamki 5 ms
kąt widzenia pion 155 °
kąt widzenia poziom 160 °
ilość wyświetlanych kolorów 16,2 mln
analogowe złącze D-Sub 15-pin tak
cyfrowe złącze DVI tak
głośniki tak ( 2 x 1W)
spełniane normy jakościowe TCO 2003
MPR-III
ISO 13406-2
szerokość 411 mm
wysokość 467 mm
głębokość 208 mm
waga 4,5 kg
kolor obudowy czarny

Cena: 1239,- zł

to jest tylko moja propozycja ale zadecydowac musisz niestety sam...

pozdrawiam i udanego zakupu

• 0

#3 Siwy123

Siwy123

[S]pace[C]owboy

• 924 postów

Napisano 10 09 2006 - 09:10

Osobiście polecam monitory LG. Bardzo dobre jakościowo jak i cenowo. Choć pamiętaj że teraz wszystko na wrzesien poszlo do gory o 100 zl (Wiadomo trzeba sciagnac kase z ludzi kupujacych nowy sprzet komputerowy :angry: )
  • 0

#4 Mattio

Mattio

Nowy

• 0 postów

Napisano 10 09 2006 - 19:26

Ja osobiscie LG odradzam. Mam z nia zle przyzycia bo dosc czesto mi sie psuly sprzety tej marki :D
  • 0

#5 Rafał

Rafał

Nowy

• 4 postów

Napisano 10 09 2006 - 23:39

Mam LCD LG 17 cali już ponad rok, faktycznie oczy mniej się męczą w porównaniu do CRT. Pracowałem na Samsungu 19 cali i też dobrze się spisywał. Ilyama też robi dobre monitory, to na pewno. Ja używałem LG i Samsunga i bardzo pozytywne wrażenie, Samsungi bardzo przypadły mi do gustu.
  • 0

#6 matesiq

matesiq

Nowy

• 0 postów

Napisano 11 09 2006 - 13:10

hm rozumiem, w takim razie juz wiem na jakie firmy ewentualnie zwracac uwage a ktore parametry sa jescze istotne i o czym one swiadcza jakby mi ktos mogl delikatnie przyblizyc, odnosnie tego monitora iiyamy to akurat na komputroniku zebral slabe komentarze bo podobno czas reakcji jest calkowicie zmyslony... moze jakis inny model?
  • 0

#7 71proste

71proste

Zaawansowany użytkownik

• 1 009 postów

Napisano 11 09 2006 - 14:02

Juz pisalem,chyba sobie dokleje do podpisu:jesli chcodzi o lcd to najwazniejsze jest jakie sie ma porzeby i do czego ma monitor glownie sluzyc,ale ogolnie:

1)najwazniejsza jest matryca,na chwile obecna nie oplaca sie juz kupowac lcd(powyzej 1000pln)z matryca TN,tylko konitory na matrycy MVA/PVA/WVA w zaleznosci od prroducenta,czemu????poniewaz te matryce sa lepsze od standartowych TN,ktore maja slabsze katy widzenia,sa nierownomiernie osiwietlone no i co najwazniejsze wyswietlaja tylko 262tys kolorow a reszte emituja a matryce,o ktorych wspomnialem wczesniej wyswietlaja cala palete kolorow tj.16,7mln.jak sie wybierz matryce warto spojrzec na kontrast,jasnosc no i czas reakcji,inne cechy takie jak np:oswiezanie nie graja zadnej roli,bo to nie crt.W wielkim skrocie,polecam google tam mozna duzo sie dowiedziec ja sie chce :D
  • 0

#8 matesiq

matesiq

Nowy

• 0 postów

Napisano 11 09 2006 - 22:28

gogle gogle to wiem... raczej rzadko bywam na jakimkolwiek forum, ale musze kupic kompa do 20 wrzesnia, nic sie na tym nie znam i zasiegam rad gdzie sie da zeby sie nie przejechac, wole dmuchac na zimne :] odnosnie potrzeb wyklarowalem je w pierwszym poscie, robie na kompie wszystko, ale moja najwazniejsza potrzeba jest to zeby nie meczyl tak bardzo oczu bo spedzam ladne godziny przed monitorem[obrobka audio, realizacja itd.], dzieki za podpowiedzi, w razie czego czekam jescze na jakies w miedzyczasie rozmyslam nad reszta czesci :D pozdro
  • 0

#9 Goora

Goora

Początkujący

• 22 postów

Napisano 12 09 2006 - 12:24

QUOTE(71proste @ pon, 11 wrz 2006 - 16:02) Wyświetl post

jak sie wybierz matryce warto spojrzec na kontrast,jasnosc no i czas reakcji

dobrze tutaj kolega napisal, przy zakupie LCD warto zwrocic uwage na:
- kontrast
- jasnosc
- czas reakcji