Skocz do zawartości

moskil

OFFLINE Ostatnio: 27 07 2007 13:11
-----

Moje tematy

Problem z dyskiem

27 07 2007 - 13:12

Mam dziwny problem z prawie nowym dyskiem, formatuje dysk instaluje windows wszystko dziala oki, po miesiacu dysk zaczyna dziwnie pykac wyłącza sie i wlacza, nie da sie uzywac zadnych aplikacji 3d po paru godzinach nawet winamp sie przycina, czasami wyskakuje blue screen z numerem bledu wskazujacym na to ze dysk pracujacy jako master jest podlaczony do drugiego w kolejnosci slotu sata, ale dysk jest fizycznie podpiety do gniazda 1 a zmiana nic nie daje, w biosie pisze ze dysk jest podpiety do prawidlowego pierwszego w kolejnosci gniazda. Sformatowalem dysk i zainstalowalem win wszystko dzialalo przez 2 tygodnie, po czym znowu to samo, znowu sformatowalem, dysk dzialal 4 dni, potem jeden dzien a teraz pare godzin.
Dysk nie przechodzi programu diagnostycznego udostępnianego przez producenta, inny program diagnostyczny twierdzi ze dysk pracuje na granicy tolerancji parametrow pracy czy cos takiego, a stan dysku okresla na zly. W czasie instalacji win sa problemy z przekopiowaniem niektorych plikow.
Mam drugi taki dysk prawie identyczny rózni sie jedynie pojemnościa byl podlaczony do innego kompa, po podlaczeniu dzieje sie z nim praktycznie to samo.

Dyski to Seagate 7.2 pierwszy st3320620as, drugi st3250624as
Plyta główna GB ga8ipe 775g

Mozliwe ze to konflikt sprzetowy?