Skocz do zawartości

Zdjęcie

modernizacja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 1prince7

1prince7

Początkujący

• 12 postów

Napisano 05 05 2009 - 11:30

Siemka,

mam 800 zł (moze byc troche przekroczone) na zakup nowej:

- plyty glownej
- grafiki
- procesora
- zasilacza

Jeśli starczy kasy to wymiana ramu (obecnie mam 1024mb (PC3200 DDR SDRAM) ) i juz ostateczne obudowa.

Chlodzenie proca mam Arctic Cooling Freezer 64 Pro i chyba zostaje.

Zdaję sobie sprawę z tego, że nie będzie to nie wiadomo jaka maszyna, mimo to chciałbym sobie czasem w cos pograc.

A propo grafiki - myslalem o czyms takim http://noteo.pl/produkt/palitatiradeonhd38...&&cID=1

Ponoć w swojej kategorii cenowej naprawde dobra karta.

Pomozecie ?:D

• 0

#2 konrad18

konrad18

Zaawansowany użytkownik

• 548 postów

Napisano 05 05 2009 - 11:41

a jakie masz podzespoły :> ?

• 0

#3 jackass

jackass

Staruszek Jack

• 8 823 postów

Napisano 05 05 2009 - 11:48

ten ram to DDR1 więc do wymiany koniecznie.

link nie działa.

http://www.allegro.pl/item618329411_gigaby...gb_gef6100.html
http://www.allegro.pl/item617078895_gigaby..._2000_55nm.html
http://www.allegro.pl/item618337888_topowe...cja_okazja.html

Na takim zestawie będziesz mógł pograc nawet w nowsze gierki oczywiscie nie na full.
  • 0

#4 1prince7

1prince7

Początkujący

• 12 postów

Napisano 05 05 2009 - 12:35

A jakie to ma znaczenie to, co obecnie mam ? :D I tak zostawiam tylko dysk i obudowe:p

AMD Sempron 3000+ (s 939)
Gigabyte GA-K8NF-9 nVIDIA nForce4-4x, AMD Hammer
1024mb (PC3200 DDR SDRAM)
grafika: NVIDIA GeForce 6600GT (128mb)

na takim czyms obecnie pracuje :/

A propo grafiki - ten link, co nie dziala, to byl Palit Radeon HD3850 512mb DDR2 256bit za 250 zl.
Sprawdzałem na stronie http://www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html i ta karta wydawala się byc naprawde wydajna jak na ta cene, ale niestety to nie ja tutaj jestem autorytetem w tej dziedzinie, wiec proszę o opinię :D
  • 0

#5 jackass

jackass

Staruszek Jack

• 8 823 postów

Napisano 05 05 2009 - 12:41

3850 jest dobry ale na DDR3 bo DDR2 jest sporo słabsze. Ten 4670 to prawie to samo co 3850 512MB DDR3.

Kart nie porównuje sie raczej w benchmarkach.
  • 0

#6 1prince7

1prince7

Początkujący

• 12 postów

Napisano 05 05 2009 - 12:46

Dlaczego nie porównuje sie w benchmarkach?

Słuchajcie, na razie niewiele wiem o sprzecie. wlasciwie to w ogole sie nie znam. Polecilibyscie jakas lekturę czy coś, z ktorej moglbym się wiele nauczyc o parametrach, testach, jak dobierac sprzet itp ?
  • 0

#7 jackass

jackass

Staruszek Jack

• 8 823 postów

Napisano 05 05 2009 - 12:48

bo w benchmarkach niektóre karty wypadają słabo i inne bardzo dobrze.

karty testuje sie w grach , bo tam dowiesz sie całej prawdy o wydajności.
  • 0

#8 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 05 05 2009 - 13:41

A ja po pierwsze proponuje się zastanowić :
1). kupując na allegro po sztuce, do ceny doliczasz koszt wysyłki czyli i 1szt.+wysyłka, 4szt.+4*wysyłka w sumie koszt wysyłki wyniesie cię cenę pamięci DDR2 2GB od 86zł do 120zł.
2). Jaka płyta obecnie wszystkie mają zintegrowaną grafikę już nieliczne płyty są bez zintegrowanych grafiki i dźwięku.
3). GF 6100/256MB/64b umożliwia w zupełności grać w średnie gry a te w internecie to w wszystkie gry możesz grać.
A jeszcze większe możliwości ma płyta z GF 8100, cena 255zł BOX.
4). Do tego zasilanie i tak jeśli płyta, procesor, pamięć RAM, dysk twardy i nagrywarka. To do takiego zestawu wystarczy Take Me 400W cena wzrosła z 56zł do 75zł. Oczywiście zasilacz nie jest jakiś firmowy jedynie standard, ale jak planujesz dokupić silniejszą kartę graficzną to już zasilacz ten co wcześniej kolega jackass polecił.
5). Mikroprocesor można tani poniżej 200zł ale pytanie osobiste czy będzie cię stać w jakimś krótkim czasie na wymianę CPU, to samo na zakup karty graficznej.
Cena płyty głównej najniższa to 170zł dolicz koszt wysyłki jak z allegro co to znaczy to że masz za mało gotówki na to byś mógł skorzystać z allegro.
Ja zaproponuję detale z pewnego sklepu ale nie zamierzam go reklamować więc nazwy oficjalnie nie podaję ale rozglądnij się wokół siebie czy nie masz tam sklepu komputerowego i porównaj to z cenami w sklepach internetowych.
Dlatego ja zasugeruję ci zestaw ale bez karty graficznej ale za to dwie płyty do wyboru, w cenach zbliżonych do siebie.
Płyta główna GigaByte:Link cena 195zł
Płyta główna ASROCK :Link cena 195zł
Mikroprocesor AMD :Link cena 255złzł
Pamięć RAM GOODRAM :Link cena 86zł
Zasilacz Take Me :Link cena 75zł - ewentualnie ten co kolega jackass polecił.
Z sumuj sobie i pomyśl, ile cię będzie kosztowała taka przesyłka z allegro a ile z sklepu.
Na koniec na razie nie kupuj karty graficznej bo na razie sam się przekonasz ta co jest zintegrowana ci wystarczy za rok jak uzbierasz kupisz kartę graficzną ale pamiętaj nie próbuj robić wyścigów aby mieć super kartę i nadążyć do najnowszych gier. Ten wyścig z góry jest przegrany dla tych, których kieszonkowe miesięcznie jest niższe niż 1500zł.
  • 0

#9 jackass

jackass

Staruszek Jack

• 8 823 postów

Napisano 05 05 2009 - 13:53

tylko nie TakeMe to szmelc.
  • 0

#10 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 05 05 2009 - 14:12

Kolego jackass ten szmelc Take Me właśnie zasila mój zestaw i gdyby coś się działo nie dobrego z zasilaniem to zasilacz zaczął by się grzać a on chłodny jest przez cały czas pracy nawet przez trzy dni mi komputer chodzi non stop.
  • 0

#11 jackass

jackass

Staruszek Jack

• 8 823 postów

Napisano 05 05 2009 - 14:15

twoj zestaw każdy zasilacz pociągnie , ale nie pod taki sprzęt pochodzi 2 miesiące i się spali nie daj boże jeszcze pół kompa.

• 0

#12 hary

hary

The Untouchable

• 791 postów

Napisano 05 05 2009 - 14:19

Brutus ale ty masz zintegrowaną kartę graficzną i nie masz podłączonej oddzielnej VGA to jest duża różnica..

• 0

#13 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 05 05 2009 - 14:35

Koledzy czytajcie uważnie moje posty i nie chlejcie tyle alkoholu w siebie, będziecie lepiej na oczy widzieli że ja sugeruję i jeszcze raz sugeruję pod zestaw z zintegrowaną grafiką i dźwiękiem. A co innego pod zestaw z kartą tam sugeruję zasilacz jaki jackass polecił :D .
A mi co miesiąc wróżono że za siłka padnie że komputer spali i co już w maju minie rok i jakość ciągnie nawet za dychy (forma grzania) nie ma :D . I to jest wiarygodna informacja dla was na przyszłość.
  • 0

#14 jackass

jackass

Staruszek Jack

• 8 823 postów

Napisano 05 05 2009 - 14:50

z zasilaczami no-name jest róznie sam taki posiadam i chodzi mi od 2 lat , kolega obok mnie kupił kompa na allegro i po tygodniu spalił mu się zasilacz i płyta glówna i wcle nie miał wymagającej grafiki (8600GT) Bez grafy może i dawał by rade ten TakeMe ale i tak lepiej go nie dawać.
  • 0

#15 Jakub566

Jakub566

Pedobear

• 897 postów

Napisano 05 05 2009 - 14:55

Ja nie rozumiem podejścia brutusa. Podaje jakiś zasilacz, mówi że będzie ok, a później jednak zmienia zdanie(zasilacz musi być przewidziany, że za rok modyfikacje tak na przykład). Mówi też, że zasilacz działa na jego kompie, ale przecież to przy tych najnowszych częściach powinno zwracać się uwagę na zasilacz, a przy tych starszych to nawet słabe wytrzymają. Wiem to z własnego doświadczenia bo na zasilaczu tracer komputer działał bez problemu, a procek to Athlon 3000+, a grafa 7300GT, po 2 latach sprzedałem go żeby kupić nowego(komp działał dobrze, ale chciałem grać w najnowsze gry). W tej chwili mam zasilacz Chieftec 550W(i nowy komp) i powiem, że jest świetny. Na nim mój komputer może śmigać ponad 2 tygodnie bez przerwy(w dzień granie w nowe gry, a w nocy p2p). Mogę szczerze polecić tę markę.

Słuchajcie, na razie niewiele wiem o sprzecie. wlasciwie to w ogole sie nie znam. Polecilibyscie jakas lekturę czy coś, z ktorej moglbym się wiele nauczyc o parametrach, testach, jak dobierac sprzet itp ?

Może się będziecie śmiać, ale było jedno specjalne wydanie PC Formatu gdzie było wszystko świetnie opisane dla zielonych, od tego jak dobrać części do złożenia tego i problemów z działaniem. Ale to było w grudniu/styczniu i teraz już nie kupisz. Ale możesz pójść np. do Empiku i na pewno coś znajdziesz. :D
  • 0

#16 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 05 05 2009 - 15:32

Ja nie zmieniam zdania po prostu słaby zestaw słaby zasilacz.
Koledzy miejcie na uwadze że nie wiecie kto zacz jest autorem wątku ( ta uwaga dotyczy wszystkich wątków na forum), skąd wiecie jaki jest status majątkowy autora wątku co w kieszeni mu siedzicie.
Pisze że ma 800zł z tym że może przekroczyć tę sumę o ile nie pisze.
A nie każdego stać by co roku ba co dwa lata nowy komputer kupić i takich jest 90% userów. Więc dostosujcie się do realiów a nie bujacie w obłokach i szczególnie nie doradzajcie tak beztrosko sprzęt na który nie każdego stać.
Ja pracuję i w tej chwili mnie samego nie stać na to co sam za sugerowałem a podałem jak najtaniej licząc się z kosztami przesyłki.
I tak jest z wieloma userami zwłaszcza jeśli to user nie pełno letni. Ja wiem wstyd przyznać się do braku kasy a szczególnie do biedy, ale takie są realia i od tego się nie ucieknie. Dlatego jak ktoś ma mało kasy nie oferujcie aby sobie zestaw skłądał z allegro albo zasilacze i inne detale które w sómie przekroczą dostępne środki finansowe autra wątku bo grzecznie podziękuje i pójdzie na inne forum a owas i całum forum już sobie pomyśli negatywnie.
Dlatego przestańcie krytykować a umiejętnie doradzć bo wszyscy wiedzą że się znacie na sprzęcie ale róbcie to z głową.
Czyli autor ma do rozważenia moją sugestię z poprawką na zasilacz jackassa w przypadku gdy autor zdecyduje się na zakup dodatkowej karty graficznej.
  • 0

#17 jackass

jackass

Staruszek Jack

• 8 823 postów

Napisano 05 05 2009 - 15:45

dobry nowy zasilacz można już kupić za ~110zł a taki szmelc będzie tylko pare złotych tańszy. Kupisz taki szmelc 50zł taniej za jakiś czas spali się odrazu z płytą główną i wydasz wtedy ponad 400zł.

Wbrew pozorom zasilacz to jeden z najważniejszych podzespołów komputera , to on dba o stabilnośc , jest narażony na różne skoki napięcia , spięcia itp. On zasila większośc podzespołów i jeśli będzie słabej jakości to może doprowadzic do spalenia nawet całego komputera. Ludzie kupują no-name a pózniej piszą ze kompa się resetuje i wyłącza , lub że płyta główna poszła.
  • 0

#18 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 05 05 2009 - 16:48

Masz rację, tyko zejdź na ziemię musiał by autor kupić zamiast procesor za 255zł
Procesor AMD ATHLON 64 X2 7750 BOX / 2.7 GHz / Black Ed. , to taki Procesor AMD ATHLON LE-1640 BOX / 2.6 GHz ( ADH1640DPBOX ) za 149zł. Ma zaoszczędzone 109zł kosztem jakości procesora.Teraz to mu starczy na dobry zasilacz ale na dobrą kartę nie, choć pisałem wszystkie gry internetowe chodzą a i nie które nowości, lecz nie te super wymagające naprawdę dobrych kart.
  • 0

#19 jackass

jackass

Staruszek Jack

• 8 823 postów

Napisano 05 05 2009 - 16:50

ma 800zł z czego jakoś wyskrobie te 80zł do lepszego zasilacza.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych