A ja po pierwsze proponuje się zastanowić :
1). kupując na allegro po sztuce, do ceny doliczasz koszt wysyłki czyli i 1szt.+wysyłka, 4szt.+4*wysyłka w sumie koszt wysyłki wyniesie cię cenę pamięci DDR2 2GB od 86zł do 120zł.
2). Jaka płyta obecnie wszystkie mają zintegrowaną grafikę już nieliczne płyty są bez zintegrowanych grafiki i dźwięku.
3). GF 6100/256MB/64b umożliwia w zupełności grać w średnie gry a te w internecie to w wszystkie gry możesz grać.
A jeszcze większe możliwości ma płyta z GF 8100, cena 255zł BOX.
4). Do tego zasilanie i tak jeśli płyta, procesor, pamięć RAM, dysk twardy i nagrywarka. To do takiego zestawu wystarczy Take Me 400W cena wzrosła z 56zł do 75zł. Oczywiście zasilacz nie jest jakiś firmowy jedynie standard, ale jak planujesz dokupić silniejszą kartę graficzną to już zasilacz ten co wcześniej kolega jackass polecił.
5). Mikroprocesor można tani poniżej 200zł ale pytanie osobiste czy będzie cię stać w jakimś krótkim czasie na wymianę CPU, to samo na zakup karty graficznej.
Cena płyty głównej najniższa to 170zł dolicz koszt wysyłki jak z allegro co to znaczy to że masz za mało gotówki na to byś mógł skorzystać z allegro.
Ja zaproponuję detale z pewnego sklepu ale nie zamierzam go reklamować więc nazwy oficjalnie nie podaję ale rozglądnij się wokół siebie czy nie masz tam sklepu komputerowego i porównaj to z cenami w sklepach internetowych.
Dlatego ja zasugeruję ci zestaw ale bez karty graficznej ale za to dwie płyty do wyboru, w cenach zbliżonych do siebie.
Płyta główna GigaByte:
Link cena 195zł
Płyta główna ASROCK :
Link cena 195zł
Mikroprocesor AMD :
Link cena 255złzł
Pamięć RAM GOODRAM :
Link cena 86zł
Zasilacz Take Me :
Link cena 75zł - ewentualnie ten co kolega jackass polecił.
Z sumuj sobie i pomyśl, ile cię będzie kosztowała taka przesyłka z allegro a ile z sklepu.
Na koniec na razie nie kupuj karty graficznej bo na razie sam się przekonasz ta co jest zintegrowana ci wystarczy za rok jak uzbierasz kupisz kartę graficzną ale pamiętaj nie próbuj robić wyścigów aby mieć super kartę i nadążyć do najnowszych gier. Ten wyścig z góry jest przegrany dla tych, których kieszonkowe miesięcznie jest niższe niż 1500zł.