Po co się wypowiadasz, przecież autor zakończył dyskusję. Konto zostaje zablokowane za spamowanie.
- Forum komputerowe
- → Przeglądanie profilu: Reputacja: miciugo
Statystyki
- Grupa: Użytkownik
- Całość postów: 56
- Odwiedzin: 3 042
- Tytuł: Początkujący
- Urodziny: Data urodzin nie została podana
-
-
O mnie
-
Jaki posiadasz system operacyjny?
Windows Xp Pro,Vista Business, Windows 7
#270743 notebook się nie włącza przy naładowanej baterii.
Napisane przez
makensis
w 24 02 2013 - 05:20
#270318 Problem z podłączeniem routera do modemu dialog
Napisane przez
KESHIK
w 18 02 2013 - 20:41
Ostatecznie jednak okazało się, że moja konfiguracja czyli PPPoE, login i hasło były poprawnymi. Sęk tkwił w modemie. Kilkuportowe modemy Dialogu mają konfigurowane, ściśle przydzielane sloty do wykorzystania. Wystarczyło wpiąć skrętkę w pierwszy slocik, który był dedykowany pod tę usługę. Pozostałe dwa sloty służą np. pod TV, a czwarty prawdopodobnie w ogóle jest "dysfunkcjonalny"
Opisałem to dość potocznie, więc proszę nie krytykować merytoryki
- 1
#270006 Problem z podłączeniem routera do modemu dialog
Napisane przez
fernandez
w 15 02 2013 - 01:17
Kolego drogi, myslisz pojęcia. Poczytaj trochę o tym. PPPoE nie jest protokołem routingu.
Jak chcesz pomóc to podawaj rzetelne informacje, bo widze "im dalej w las tym ciemniej".
Może wyprowadzę Cie z błędu (a i może autor tematu co nieco się dowie).
Dialog wcale nie musi korzystać z PPPoE, może to być też PPPoA (skoro już posługujemy się takim nazewnictwem) w przypadku korzystania z łączy analogowych (np. TPSA).
DHCP/Static czy też ustawienie czego innego nie pomoże, bo wymagany tutaj jest protokól PPP i tak należy komunikować się z modemem (tak prosto tłumacząc). Połączenie bezpośrednie modemu do komputera też wymaga tego protokołu (przypomnijmy sobie czasy modemów analogowych nieDSLowych - to ta sama techonolgia), tylko realizowane jest to przez system operacyjny.
I na koniec - jeszcze nie widziałem, żeby ktoś kto korzysta z łączy telefonicznych musiał podawać swój MAC. Identyfikację złatwia właśnie PPP.
Jedyne z czym trafiłeś to zastąpienie modemu i routera jednym urządzeniem - routerem z wbudowanym modmem. Ale czy warto narażać się na koszty, w praktyce nic na tym nie zyskując (może oszczędnośc miejsca)? Lepiej sprawdzić co da się zrobić z tym co już ma.
Zacznijmy od sprawdzenia diagnostyki routera, czy w ogóle łączy się z modemem. Zakładam, że wszystkie kableki dobrze podłączone - z modemu do WAN w routerze. Sygnałem WiFi się zjamiemy później.
Jak chcesz pomóc to podawaj rzetelne informacje, bo widze "im dalej w las tym ciemniej".
Może wyprowadzę Cie z błędu (a i może autor tematu co nieco się dowie).
Dialog wcale nie musi korzystać z PPPoE, może to być też PPPoA (skoro już posługujemy się takim nazewnictwem) w przypadku korzystania z łączy analogowych (np. TPSA).
DHCP/Static czy też ustawienie czego innego nie pomoże, bo wymagany tutaj jest protokól PPP i tak należy komunikować się z modemem (tak prosto tłumacząc). Połączenie bezpośrednie modemu do komputera też wymaga tego protokołu (przypomnijmy sobie czasy modemów analogowych nieDSLowych - to ta sama techonolgia), tylko realizowane jest to przez system operacyjny.
I na koniec - jeszcze nie widziałem, żeby ktoś kto korzysta z łączy telefonicznych musiał podawać swój MAC. Identyfikację złatwia właśnie PPP.
Jedyne z czym trafiłeś to zastąpienie modemu i routera jednym urządzeniem - routerem z wbudowanym modmem. Ale czy warto narażać się na koszty, w praktyce nic na tym nie zyskując (może oszczędnośc miejsca)? Lepiej sprawdzić co da się zrobić z tym co już ma.
Zacznijmy od sprawdzenia diagnostyki routera, czy w ogóle łączy się z modemem. Zakładam, że wszystkie kableki dobrze podłączone - z modemu do WAN w routerze. Sygnałem WiFi się zjamiemy później.
- 1
- Forum Komputerowe Tweaks.pl
- → Przeglądanie profilu: Reputacja: miciugo
- Polityka prywatności
- Szukaj
- Regulamin Forum ·

Moja zawartość