Skocz do zawartości

michal84

OFFLINE Ostatnio: 18 04 2016 18:06
-----

Moje posty

W temacie: Wydajność w testach

17 04 2016 - 16:42

Męcząco się z Tobą rozmawia. 

1. Każda wersja 3Dmarka generuje inne wyniki więc nie porównuj do moich

2. Boisz się programu jak dziecko. To że nie znasz i Twoi znajomi też nie znaczy że badziew. Pewnie speedtesta też nie znasz.

3. Wyniki człowieka znam bo się zapisują na stronie jak ktoś się zarejestruje - program je wysyła.

17 04 2016 - 00:16

zwyczajnie wykonajcie na obydwu PC identyczny test

Nie znam kolesia. Jeśli bym miał jego kompa to bym to sprawdził. Sam mogę zrobić programy graficzno-liczeniowe i wtedy bym przynajmniej wiedział co robią.

PCspeed? Rejestracja? Co to? Żart? Nigdy się nie rejestrowałem żeby pobrać jakikolwiek plik. Ten program z jakiejś podejrzanej strony pobierze mi zapewne milion innych programów w tymi reklam na dysk i podczas instalacji. Widziałem to na stronach typu speedtest, które się utrzymują z reklam i promują badziewia, więc program jest pewnie sponsorowany. Zapewne pokazuje kliknij tu i przyśpiesz komputer ale żeby to zrobić wyślij SMS czy zapłać paypal.

? Ależ się spłoszył :) Prawie zawsze trzeba się rejestrować i często podać klucz weryfikacyjny programu. Nie jest wymagana rejestracja po prostu wynik testu Ci się nie zapisze a w tabeli będziesz anonimowy. Jak wolisz. Darmowe programy często są z reklamami. 

16 04 2016 - 16:20

Daj jeżeli wiesz skąd link do pobrania tego bencha, zainstaluję u siebie i sprawdzę co wypluje na stacjonarce. Bo aż sam teraz jestem ciekaw skąd się biorą takie różnice.

http://www.pcspeed.pl/

Wystarczy się zarejestrować i pobrać plik.

3Dmark'a już skasowałem ale wynik był  w granicach 10k i tak wypadały tego typu sprzęty. Testowałem też CINEBENCH 64 i osiągnąłem wynik core 640 (ponad 700 po podkręceniu). Tu jak i w przypadku 3Dmark'a 2x większy wynik dają już podwójne procesory i/lub grafiki.

Żeby osiągnąć 2x lepszy wynik trzeba posiadać sprzęt dwukrotnie wydajniejszy czyli coś w deseń Core i7 5820K podkręcony do 4.5GHz oraz grafikę szybszą lub równą jak dwie 570ki czyli coś w stylu GTX970.

Się rozpędziłeś. Dopiero TitanX jest >2x wydajniejszy. 

To raczej nie tak się przelicza. Nie wiemy ile (przykładowo 100pkt czy 1.000 czy 10.000) przekłada się na jaką różnicę procentową. Może być tak że te 10.000 to różnica 50% więc akurat ma 50% szybszy PC. Tego nie określisz.

Jeżeli 11k do 16k to 5-ciokrotnie szybszy komp (chodzi mi o mój stary vs nowy) to 16k do 26k nie może dać 0,5 krotności. Może przelicznik po czasie się zaciera ale nie może aż tak.

16 04 2016 - 00:56

Ok widzę że jesteś uparty. Niech będzie tak że karta i procesor są na tym samym poziomie. Załóżmy nawet że ma nieco lepsze RAMy i dysk. Ten test sprawdza każdy podzespół oddzielnie i daje dopiero ocenę końcową obliczoną z ocen cząstkowych. On ma prawie 26k a ja 16k. Test jest raczej niemiarodajny gdyż nie obciąża grafiki ani procesora. Żaden z moich podzespołów nie dostał tyle punktów co średnia owego człowieka. Zrobiłem test 3Dmark11 i wyszło bardzo dobrze. Ten benchmark robi test ogólny ale solidny. Mi jednak chodziło o test podzespołów.  

Nie wiem skąd ci się wzięło że będzie 2x lepiej

Nie chodziło mi że będzie 2x lepiej niż u niego lecz: 'Wg mnie powinienem mieć 2x lepszy wynik.' niż mam. Może nieprecyzyjnie napisałem. 

W praktyce sprawdzałem i komp jest szybszy o 4-5 razy od mojego starego (jeszcze więcej pojemności). Różnica w owym teście jest 5k. Jeśli pomiędzy mną a owym człowiekiem różnica wychodzi 10k więc on ma ok 10x szybszego kompa? Hmmm :)

Dobra nieważne.

Tak na marginesie bo widzę że jesteś administratorem. 'Ci' pisze się z dużej litery jeśli się zwracasz do osoby inaczej jest to błąd i wyraz braku szacunku. Nie odbierz tego w negatywny sposób.

Pozdrawiam

15 04 2016 - 15:10

Odpowiedź jest w zasadzie prosta i logiczna, procesor AMD jest stary i wolniejszy (nie ma tak szybkich wątków jak intelowskie i5/i7). Ten i7 Sandybridge to nadal wydajny procesor, po OC do 4.5GHz to dosłownie szatan. W tym drugim PC nie ma nic nowszego od tego na LGA1155. 

Przy tym sprzęcie zmieniłbym OS na Win 10 - jest trochę lepiej pod względem wydajności na platformie AMD. 

Jaki to konkretnie zasilacz? Masz napisane na zasilaczu.

Dzięki za odpowiedź jednakże odbieram Twoją wypowiedź nieco jako atak. 

Karty graficznej 570 do 960 chyba nie da się porównać.

Co do szatana procesora... 5.3 do 7.0 pkt znowu na moją korzyść pomimo że zostały mu obniżone punkty bo rzeczywiście hałasuje w stresie: 

http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/amd-fx-8350-vs-intel-core-i7-2600k

Dyski chyba podobne. RAMu jego nie znam a mój jest dść wydajny.

Jego podzespoły są średnio o 2 starsze.

Wg mnie powinienem mieć 2x lepszy wynik. Nie zależy mi jednak na tym tylko ciekawi. Może rzeczywiście coś go spowalnia. Da się to jakoś sprawdzić w prosty sposób?

Zasilacz to: chieftec gps-600a8