Skocz do zawartości

mgrlukasz

OFFLINE Ostatnio: 11 01 2010 23:13
-----

Moje posty

W temacie: ASUS M4A78 EM SpeedFan nie steruje prędkości wentylatorów

09 01 2010 - 11:34

Rozwiązałem ten problem. Trzeba mieć podłączony wentylator na 4 piny PWM włączona opcje Q-Fan w biosie następnie w programie Speedfan należy ustawić Software controlled wtedy jest możliwość regulowanie prędkości wentylatora na CPU. Minimalna prędkość Obrowów jaką da się uzyskać to 1160 obr/min przy ustawieniu 0% w speedfanie.
Niestety Płyta Asus M4A78-EM posiada tylko możliwość regulowanie obrotów po PWM w niektórych płytach da się w Biosie wybrać opcje DC Voltage i wtedy można sterować również wentylatorami 3 pin

W temacie: ASUS M4A78 EM SpeedFan nie steruje prędkości wentylatorów

07 01 2010 - 23:49

Może jeszcze napisz jakimi wentylatorami chcesz sterować, szczególnie ten na procku, co to jest stockowy? Może ustaw wyższą temperaturę startu wentylatora.

Wentylator Box. Wszelekie ustawienie w Biosie nic nie zmieniły zawsze minimalne obroty to 2000. Na plycie Gygabyte programem SpeedFAn to bez problemu dało sie strowac wentylatorem na procesorze a nawet go zatrzymać. Próbowałem już chyba wszystkie ustawienia w SpeedFan i żadnego rezultatu nie ma. Predkośc wentylatora jest zawsze stała i nie da sie jej obniżyć. Pewno na tej płycie nie da sie sterować wentylatorami przy pomocy SpeedFan
Moze ktoś zna jakąś możliwośc programowego sterowania wentylatorami?