Skocz do zawartości

mariusz_92

OFFLINE Ostatnio: 16 11 2008 18:51
-----

Moje tematy

Problem z dyskiem twardym szwagra

16 11 2008 - 14:49

Witam. Mam taki problem: szwagier przywiózł do mnie swój komputer żebym go sformatował, bo od dłuższego czasu już to planował a nie zna sie na tym i zlecił to mi. A wiec podlaczylem jego jednostke do mojego monitora,ustawiam bootowanie w biosie na cd, wkladam plytke z xp pro. Po wgraniu wszystkich sterownikow, instalator przechodzi do czesci gdzie powinienem wybrac dysk, na ktorym chce zainstalwoac xp. Ku mojemu zdziwieniu nie ma tu ani jednego dysku! Wywala tylko komunikat, że instalator nie może wykryć dysku i mam wcisnac F3 w celu zakonczenia instalacji.
Po chwili zastanowienia, postanowiłem ze sformatuje jego dysk za pomoca mojego komputera, zeby sprawdzic czy u mnie go wykryje i czyja to wina: komputera czy dysku. Okazalo sie, ze u mnie wszystko smiga, sformatowalem caly dysk, wgralem Xp, ktory dziala, moge go wlaczyc. Przelozylem dysk spowrotem do komputera szwagra, wlaczam. Pokazuje sie ekran ładowania windows (z tym paskim który lata w prawo). Trwa to odpowiednio długo i nagle wywala mi bluescreen z kodem 0x(kilka zer)7B i pisze ze mam sprawdzic czy moj dysk nie jest uszkodzony. Nie da sie uruchomic komputera w trybie awaryjnym, ani normalnym. Dodam, że poprzednim systemem na tym komputerze był Millenium, dysk to ATA DiamondMax Plus 8 - 40GB, komputer jest dosc stary, niestety nie wiem jak sprawdzic jego specyfikacji, jedyne co moge zrobic, to wrzucic tu zdjecia jego "wnetrznosci". Prosze o pomoc! Co zrobic, zeby szlo uruchomic XP na tym komputerze jak najszybciej?? Z góry dziekuje