witam
aktulanie posiadam modem thomson speedtouch 330 potrezbuje rozdzielic sgnal kabel+wifi
co proponujecie uzyc routera z usb czy pominac wogole ten modem i kupic jakis router z modemem?
Nie wiem dokladnie na jakim laczu to dziala i jaki protokol jest potrzebny... ale zeby korzystac z neta trzeba podac specjalny numer dostepowy do tego login i haslo - jaki to jest protokol, czy to jest isdn?
czy wystarczy zakupic dowolny router z adsl (gniazdo wan rj11) czy musi byc to jakis specjalny router (potrzeba wybierac numer)
mam w domu router dlink dsl-604+ ale jak wchodze w ustawiania to nie bardzo wiem gdzie tam wpisac ten numer dostepowy...
pozdrawiam
mam spped touch 330 jak podzielic net ( nie neo! )
Rozpoczęty przez
kolazero
, 19 04 2008 18:05
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 19 04 2008 - 18:05
Napisano 19 04 2008 - 21:56
Tego modemu nie podłączysz w żaden sposób do routera. Nie ma po prostu takiej możliwości.
Najlepszym wyjściem jest kupno routera z modemem ADSL (najlepiej z AP - czyli wifi). To najrozsądniejsze rozwiązanie i wierz mi, nie będziesz żałował!
Co się zmieni?:
- stałe połączenie z internetem - zapomnisz NA ZAWSZE o haśle, konfiguracjach, itd. nawet w przypadku wymiany kompa czy awarii systemu
- niezależne połączenie z netem na wielu kompach i żaden nie "musi robić za serwer" (nie musi być właczony)
- natychmiastowe (bez nawet krótkiego oczekiwania) połaczenie z netem po włączeniu każdego kompa w sieci.
PS. Numer dostępowy nie jest w ogóle potrzebny - nie wpisuje się go w routerze. Wyłącznie login i hasło.
JAk sama nazwa wskazuje - routery są z ADSL. ADSL to technologia, wiec nie działa w systemie np. wdzwaniania. TO inna technologia!
Najlepszym wyjściem jest kupno routera z modemem ADSL (najlepiej z AP - czyli wifi). To najrozsądniejsze rozwiązanie i wierz mi, nie będziesz żałował!
Co się zmieni?:
- stałe połączenie z internetem - zapomnisz NA ZAWSZE o haśle, konfiguracjach, itd. nawet w przypadku wymiany kompa czy awarii systemu
- niezależne połączenie z netem na wielu kompach i żaden nie "musi robić za serwer" (nie musi być właczony)
- natychmiastowe (bez nawet krótkiego oczekiwania) połaczenie z netem po włączeniu każdego kompa w sieci.
PS. Numer dostępowy nie jest w ogóle potrzebny - nie wpisuje się go w routerze. Wyłącznie login i hasło.
JAk sama nazwa wskazuje - routery są z ADSL. ADSL to technologia, wiec nie działa w systemie np. wdzwaniania. TO inna technologia!
Napisano 20 04 2008 - 20:05
ok dziekuje jestem juz w domu 
nie wiem tylko co dokladnie daja ustawienia VCI, VPI, nie mam w domu typowej neostrady bo lacze jest zagraniczne wiec nie wiem czy ustawienie tych vci, vpi maja jakies znaczenie
standardowo bylo tam wpisane 0 oraz 38 i tak to zostawilem...
skonfigurowalem router dlink dsl-604+ (bo taki tez byl akurat pod reka) wszystko dzialalo z jakos godzine i potem net przestal dzialac (polaczenie pomiedzy routerem a pc bylo ok) musialem go zrestartowac i znowu dziala, zobaczymy jak dlugo...
nie wiem moze pominolem jakies wazne opcje ktore trzeba dodatkowo ustawic podczas konfiguracji.....
pozdrawiem id ziekuje za pomoc!
nie wiem tylko co dokladnie daja ustawienia VCI, VPI, nie mam w domu typowej neostrady bo lacze jest zagraniczne wiec nie wiem czy ustawienie tych vci, vpi maja jakies znaczenie
standardowo bylo tam wpisane 0 oraz 38 i tak to zostawilem...
skonfigurowalem router dlink dsl-604+ (bo taki tez byl akurat pod reka) wszystko dzialalo z jakos godzine i potem net przestal dzialac (polaczenie pomiedzy routerem a pc bylo ok) musialem go zrestartowac i znowu dziala, zobaczymy jak dlugo...
nie wiem moze pominolem jakies wazne opcje ktore trzeba dodatkowo ustawic podczas konfiguracji.....
pozdrawiem id ziekuje za pomoc!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych