Skocz do zawartości

Zdjęcie

mam spped touch 330 jak podzielic net ( nie neo! )

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 kolazero

kolazero

Nowy

• 4 postów

Napisano 19 04 2008 - 18:05

witam
aktulanie posiadam modem thomson speedtouch 330 potrezbuje rozdzielic sgnal kabel+wifi

co proponujecie uzyc routera z usb czy pominac wogole ten modem i kupic jakis router z modemem?

Nie wiem dokladnie na jakim laczu to dziala i jaki protokol jest potrzebny... ale zeby korzystac z neta trzeba podac specjalny numer dostepowy do tego login i haslo - jaki to jest protokol, czy to jest isdn?

czy wystarczy zakupic dowolny router z adsl (gniazdo wan rj11) czy musi byc to jakis specjalny router (potrzeba wybierac numer)

mam w domu router dlink dsl-604+ ale jak wchodze w ustawiania to nie bardzo wiem gdzie tam wpisac ten numer dostepowy...

pozdrawiam

• 0

#2 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 19 04 2008 - 21:56

Tego modemu nie podłączysz w żaden sposób do routera. Nie ma po prostu takiej możliwości.
Najlepszym wyjściem jest kupno routera z modemem ADSL (najlepiej z AP - czyli wifi). To najrozsądniejsze rozwiązanie i wierz mi, nie będziesz żałował!
Co się zmieni?:
- stałe połączenie z internetem - zapomnisz NA ZAWSZE o haśle, konfiguracjach, itd. nawet w przypadku wymiany kompa czy awarii systemu
- niezależne połączenie z netem na wielu kompach i żaden nie "musi robić za serwer" (nie musi być właczony)
- natychmiastowe (bez nawet krótkiego oczekiwania) połaczenie z netem po włączeniu każdego kompa w sieci.

PS. Numer dostępowy nie jest w ogóle potrzebny - nie wpisuje się go w routerze. Wyłącznie login i hasło.
JAk sama nazwa wskazuje - routery są z ADSL. ADSL to technologia, wiec nie działa w systemie np. wdzwaniania. TO inna technologia!

• 0

#3 kolazero

kolazero

Nowy

• 4 postów

Napisano 20 04 2008 - 20:05

ok dziekuje jestem juz w domu :P

nie wiem tylko co dokladnie daja ustawienia VCI, VPI, nie mam w domu typowej neostrady bo lacze jest zagraniczne wiec nie wiem czy ustawienie tych vci, vpi maja jakies znaczenie
standardowo bylo tam wpisane 0 oraz 38 i tak to zostawilem...
skonfigurowalem router dlink dsl-604+ (bo taki tez byl akurat pod reka) wszystko dzialalo z jakos godzine i potem net przestal dzialac (polaczenie pomiedzy routerem a pc bylo ok) musialem go zrestartowac i znowu dziala, zobaczymy jak dlugo...

nie wiem moze pominolem jakies wazne opcje ktore trzeba dodatkowo ustawic podczas konfiguracji.....

pozdrawiem id ziekuje za pomoc!

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych