Skocz do zawartości

mall

OFFLINE Ostatnio: 16 10 2008 22:46
-----

Moje tematy

[Pytanie] Namierzenie wyskakującego okna

15 10 2008 - 20:20

Witam
podczas pracy na moim komputerze zdarza się, że raz na jakiś czas aktywne okno aplikacji traci fokus. Gdy komputer był dość mocno obciążony zauważyłem, że jest to spowodowane wyskakiwaniem niewielkiego okienka, które niemal natychmiast znika po czym ostatnio aktywna aplikacja nie odzyskuje fokusa. Niestety cały proces trwa na tyle krótko, że zawartość wyskakującego okna nie jest widoczna.
Skanowanie antywirusami i antyszpiegami niestety nie przynosi żadnych rezultatów, tzn. brak wykrytych wirusów czy szpiegów a dodatkowo w logach z Hijack'a nie widzę nic podejrzanego. Oczywiście nie mam pewności, że winien jest wirus czy szpieg ale miło byłoby dowiedzieć się skąd to okienko pochodzi.

Problem nie dotyczy wyłącznie jednego komputera a co najmniej kilku z nich w sieci firmowej. Być może to "pan pracodawca" po cichu kombinuje coś ze sprawdzaniem aktywności pracowników :-) W zasadzie nie jest to powodem do obaw (choć miło byłoby zostać o tym poinformowanym) ale nie muszę chyba tłumaczyć jak upierdliwe potrafi być takie tracenie fokusa podczas intensywnej pracy z kilkoma aplikacjami jednocześnie.

Będę wdzięczny za rzeczowe sugestie dotyczące sposobu, który pomógłby mi przynajmniej namierzyć proces uruchamiający to natrętne okienko.

Pozdrawiam
M