Witam
Mam problem z zestawem:
1 Gigabyte GA-Z87N-WIFI (Płyty główne)
2 Kingston HyperX 2x8GB 1600MHz DDR3 CL10 KHX16C10B1BK2/16X (Pamięci - PC)
3 BitFenix Prodigy Mini-ITX - Caseking Edition (BFC-PRO-300-KKXAK-CK) (Obudowy)
4 Sapphire Radeon DUAL-X R9 270X 4 GB GDDR5 11217-04-20G (Karty graficzne)
5 Plextor 2,5' 128GB, SATA III ( 520/200MB/s ), 9,5mm (PX-128M5S) (Dyski SSD)
6 Intel Core i7-4770 (8M Cache, do 3.90 GHz) CM8064601464303 (Procesory)
7 Be Quiet! POWER ZONE 650W 80PLUS Bronze (BN210) (Zasilacze)
Sprzęt nie dla mnie, jaki został kupiony taki już jest. Problem wynika z braku wyświetlania obrazu przez monitor przez kartę Radeon. Chłodzenie karty działa (wentylatorki śmigają), monitor nie wyświetla komunikatu o braku sygnału, ale pozostaje cały czas czarny ekran.
W biosie ustawiony został priorytet wyświetlania na PCI. Zasilanie jest podpięte prawidłowo, napięcia również są ok. Nie ma różnicy czy monitor jest podpięty przez hdmi czy dvi. Przy podłączeniu jednego monitora do płyty głównej, a drugiego do karty sygnał jest wyświetlany po stronie grafiki Intel HD.
Podmieniłem grafikę na starego Radka R5770 i przy dokładnie takiej samej konfiguracji (jedynie zasilanie karty to nie 2x6pin, a 1x6pin) komputer od razu rusza i wszystko gra elegancko. Przepiąłem również zasilanie na drugą wtyczkę 1x6pin, więc obydwie są sprawne. Przy podpinaniu jednej sprawdzałem również napięcie na drugiej - wszystko ok.
Próbowałem również podpiąć komputer do różnych monitorów z takim samym efektem.
Dodatkowo podmieniłem 270x w starej, 3 letniej konfiguracji używanej przeze mnie w domu i komputer rusza na karcie bez zająknięcia.
Z tego co podpowiada wujek google karta powinna być kompatybilna z tą płyta. Czy wymaga ona jakiś dodatkowych konfiguracji w biosie? Może znajdzie się jakaś mądra głowa? Szczerze mówiąc nie mam już więcej pomysłów co może powodować taki stan rzeczy. Jedyne co mi pozostaje do żonglowanie podzespołami, do czego prawdopodobnie będę zmuszony.
Pozdrawiam

Moja zawartość
Nie podano