Skocz do zawartości

lukasz67

OFFLINE Ostatnio: 14 12 2014 20:39
-----

Moje tematy

AMD Athlon 64 X2 4200+ na Athlon 64 X2 6000+

08 12 2014 - 14:17

Witam, od razu jadę z tematem. Chodzi mi o wymianę procesora na płycie Abit KN9 Ultra z AMD Athlon 64 X2 4200+ 2,2Ghz na AMD Athlon 64 X2 6000+ 3,0GHz.

Czy jest sens pakować pieniążki w proca i czy zwiększy mi wydajność? Chodzi mi głównie o granie w Neverwinter Online bo gra jest bardzo słabo zoptymalizowana i na slabszych sprzętach potrafi naprawdę zlagować przy większej ilości ludzi bądź potworów na ekranie..

Kilka fps więcej naprawdę by pomogło.

Specyfikacja aktualnego sprzętu:

Płyta główna - Abit KN9 Ultra

Procesor - AMD Athlon 64 x2 4200+ 2,2 GHz 

Pamięć RAM - 4 GB (4x 1GB) DDR2 

Karta graficzna - Nvidia GeForce 9600GT

Procesor mam opcję kupić za 85zł tylko czy jest w ogóle sens pakować jakiekolwiek pieniądze w ten sprzęt..

Częste blue screeny bez powodu.

08 12 2014 - 11:51

Witam, mam problem z komputerkiem gdyż często zdarza mi się widzieć blue screeny podczas normalnej pracy na komputerze.

Przykład - oglądam film na youtube, nagły zwias i oczom ukazuje się blue screen, idźmy dalej.

Włączyłem pocztę gmail, nagły zwias i blue screen.. Jedynym wyjątkiem jest granie w gry - otóż podczas grania w jakąkolwiek grę na pełnym ekranie blue screen nie występuje (na trybie okienkowym nie testowałem).

Czasem taki blue screen potrafi się pojawić jeden po drugim zaraz po zrestartowaniu komputera.

Czasem też zdarza się tak, że blue screen nie występuje nawet przez tydzień i jest wszystko spoko.

Nie mam pojęcia co może być przyczyną blue screenów, aktualnie mam windows 7 64 bitowy ale muszę tu zaznaczyć że problem w ogóle nie występował na Linux Ubuntu (dokładną wersję mogę podać później bo muszę sprawdzić)

Windows7 został niedawno zainstalowany na czysto więc format nie pomógł, przy instalacji miałem niemały problem ponieważ instalacja trwała wieki z niewiadomego powodu, dopiero za trzecim bądź czwartym podejściem instalacja systemu się powiodła (wcześniej całe ładowanie plików systemowych itd trwało naprawdę bardzo bardzo długo..) - wydaje mi się że może być to wina dysku twardego bo czasem coś buczy :/

Poniżej podaję specyfikacje komputera:

Płyta główna - Abit KN9 Ultra

Procesor - AMD Athlon 64 x2 4200+ 2,2 GHz 

Pamięć RAM - 4 GB (4x 1GB) DDR2 

Karta graficzna - Nvidia GeForce 9600GT

HDD -  Western Digital ST325062 0AS SCSI   (232 GB)

Zasilacz - HIEFTEC GPA-500S8 500W (ma 2 miesiące, kupiony nowy)

Na komputerze aktualnie mam zainstalowane kilka programów + 2 gry na steam (Neverwinter Online i Dota 2)

I tu zwracam się do was z pytaniem co robić? Ponieważ zaczyna mnie to denerwować.

Z góry dziękuje za odpowiedzi!!

Aha i dodam logi później bo teraz jestem na innym komputerku :)