Skocz do zawartości

Zdjęcie

laptop nie pobiera ip z routera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 nilona

nilona

Nowy

• 2 postów

Napisano 10 04 2008 - 21:25

Witam,
mam problem z laptopem mamy.
Mamy w domu neo rozdzielne routerem na 3 kompy.
Nie wiadomo czemu (najprawdopodobniej po jakiejś aktualizacji) jest jakiś problem z dnsem, nie pobiera się ip z routera :/ na moim lapku śmiga.
Dodam, że u mamy jest Windows Vista. Czy ktoś ma jakikolwiek pomysł jak to rozwiązać? Odinstalowałam wszystkie dzisiejsze aktualizacje i nic nie pomogło :thumbsup: ;) .

• 0

#2 sklsk

sklsk

Stały użytkownik

• 232 postów

Napisano 10 04 2008 - 21:36

przede wszystkim sprawdź czy karta sieciowa jest uaktywniona możesz jeszcze włączyć i na nowo wymusić połączenie.
znając adres IP routera możesz go przepingować i sprawdzić czy łączy się z routerem, dodatkowo sprawdź kable

możesz również przypisać mu nr IP bramę i maskę , jak również DNSy ręcznie, ściągając dane ze stacjonarnego pc
w uruchom wpisz cmd i następnie ipconfig /all - dostaniesz wszystkie potrzebne ci dane
(jeśli z pc przepiszesz dane do laptopa wtedy w stacjonarnym musisz zrestartować połączenie DHCP zmieniło adres)

• 0

#3 nilona

nilona

Nowy

• 2 postów

Napisano 11 04 2008 - 20:48

przede wszystkim sprawdź czy karta sieciowa jest uaktywniona możesz jeszcze włączyć i na nowo wymusić połączenie.
- robiłam to, nie pomaga

znając adres IP routera możesz go przepingować i sprawdzić czy łączy się z routerem, dodatkowo sprawdź kable
- nie mam pojęcia jak to zrobić ;) a kable są ok, nawet po podłączeniu kabelka do laptopa wyskakuje info - internet connected, tylko że już ip nie pobiera

możesz również przypisać mu nr IP bramę i maskę , jak również DNSy ręcznie, ściągając dane ze stacjonarnego pc
w uruchom wpisz cmd i następnie ipconfig /all - dostaniesz wszystkie potrzebne ci dane
(jeśli z pc przepiszesz dane do laptopa wtedy w stacjonarnym musisz zrestartować połączenie DHCP zmieniło adres)
- jak to zrobić? tzn. przypisać ? :thumbsup: jestem laikiem ;P

p.s. dzieki za pomoc
  • 0

#4 sklsk

sklsk

Stały użytkownik

• 232 postów

Napisano 11 04 2008 - 21:05

sprawdź w połączeniach sieciowych / właściwości / następnie protokół tcp/ip / właściwości
(niestety piszę z pamięci, nie mam w tej chwili windowsa)
następnie pola wyboru uzyskaj adres automatycznie / przypisz ręcznie.
w przypadku kiedy by było ustawione ręcznie, to zmień na automat i zrestartuj pc
wtedy powinien połączyć się automatycznie z routerem.
jeśli jest pobierz adres automatycznie to sprawdzamy na obydwu komputerach jakie są przydziały
wpisz w uruchom cmd
w terminalu wpisz ipconfig a//
otrzymasz wszystkie dane dotyczące tcp/ip i sieciówki
standardowo otrzymasz
Adres IP - IP twojego komputera (192.168.0.1)
maska sieci 255.255.255.0
brama 192.168.0.0
adresy dns itd
porównaj czy na obydwóch jest to samo, będą różnić się tylko adresem IP na końcu 1i 2 lub kolejny nr
wtedy będziemy wiedzieli czy jest pobierany adres z routera
jeśli na lapku będzie coś inne go to przepisz dane ze stacjonarnego i zmień ostatnią cyfrę

w konsoli możesz również sprawdzić połączenie
wpisując po cmd
ping 192.168.0.0 lub np adres wewnętrzny ping www.wp.pl
sprawdź w ten sposób adres który masz przypisany do danego komputera, bramę (router) i jakiś adres na zewnątrz, możesz sprawdzić również drugi komputer

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych