Skocz do zawartości

lacoste01

OFFLINE Ostatnio: 13 05 2010 07:41
-----

Moje tematy

SAMSUNG SP0802N 80gb

10 05 2010 - 10:38

Witam. Odrazu mowie ze jestem zielony, tak wiec problem opisze troche chaotycznie.

Tak wiec problem lezy w wykrywaniu dysku przy starcie komputera jak i w windowsie. Dysk powinien byc w 100% sprawny, takie info dostalem od wczesniejszego posiadacza (znajomy, zmienil kompa i oddal mi swoj stary). Jumper ustawilem raczej na master ( [] : : : ), podczas wlaczania komputera jak i wyboru kolejnosci odpalania napedow wykrywa dysk i jego model, a kiedy przechodzi do nastepnego okna (to zaraz przed wyborem systemu) juz go nie wykrywa (wloz dysk systemowy i nacisnij dowolny klawisz). Z drugiej strony, jak podlaczam stary dysk na master, a tego samsunga na slave (brak jumpera) system normalnie odpala sie ze starego dysku. W menedzerze urzadzen brakuje Samsunga, a kiedy go wyszukam (system automatycznie instaluje) pojawia sie na liscie dyskow bez zadnych problemow ani informacji o uszkodzeniu, z tym ze nie ma widocznych partycji tego dysku. Po restarcie komputera musze znowu wyszukiwac Samsunga, a partycji ciagle nie ma.

Kable sa sparwne w 100%, bios mam upgradowany. Plyta glowna AGP Biostar na Celeron 2800. Stary dysk to jakis przedwojenny Seagate 20gb, troche zmeczony.