Użytkownik mafioso12 edytował ten post 07 02 2011 - 17:02
komputer nie widzi napędu dvd w trybie ahci
Rozpoczęty przez
mafioso12
, 07 02 2011 17:00
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 07 02 2011 - 17:00
Witam, właśnie przyszedł nowy komputer i nie mam pojęcia co się dzieje. Chciałem zainstalować na nim windows 7 Professional x64. Mam płytę główną Gigabyte GA-MA770T-UD3 rev.1.4, procesor Athlon II X4 3.1Ghz. Ustawiłem w biosie OnChip SATA Type na AHCI i komputer przestał widzieć napęd (jest to napęd SATA). Mam dysk Samsunga SATAII. Na ustawieniu wcześniej wspomnianej opcji na "Native IDE" instalacja windows się odpala ale wszystko trwa niemiłosiernie długo, chociaż po ktualizacji biosu wygląda to już trochę lepiej bo instalka odpaliła się od razu w wcześniej muliła. Co mam robić aby zainstalować ten system na sata w trybie ahci?
Napisano 13 02 2011 - 13:06
Win7 ma pełne wsparcie dla AHCI, w windows xp i wcześniejszych trzeba było wgrać sterownik przed przestawieniem na tryb AHCI. Windows orginalny? ;)Bo czasami niektóre kompilacje ściągniętego z internetu windowsa 7 nie mają wbudowanych wszystkich sterowników. Aktualnie jaki system posiadasz na komputerze? Poszukaj czegoś takiego jak tryb PATA w biosie i niech ta opcja będzie włączona.
Napisano 16 04 2011 - 07:55
Witam,długo nie odpisywałem bo nie miałem czasu się z tym bawić a potrzebowałem komputer. Jednak teraz chciałbym powrócić do tego problemu i w końcu zainstalować windowsa ze sterownikiem ahci, więc jeszcze raz dokładnie opiszę swój problem.
Odpowiadając na twoje pytanie: mam system windows 7 Professional x64 i jest to w 100% oryginalny system. Aktualnie na komputerze mam zainstalowany właśnie ten system ale w trybie "Native IDE".
Na zdjęciu widać konfigurację napędu i HDD w zakładce Standard CMOS Features w Biosie:

Otóż tak jak wcześniej pisałem w BIOSie mam ustawioną opcję "Native IDE" w zakładce Integrated Peripherals:

Mam do wyboru opcję AHCI:

Po wybraniu AHCI zakładka Integrated Peripherals wygląda tak:

Jednak po zrestartowaniu komputera przy rozruchu pojawia się taka tabela (po ekranie podczas którego można wejść do BIOSu:

A zakładka Standard CMOS Features wygląda właśnie tak:

I jest to problem, ponieważ po ustawieniu opcji AHCI nie mogę zbootować płyty instalacyjnej windows 7. Rozruch zatrzymuje się niebieskim ekranem śmierci z powodu braku sterownika AHCI w systemie.
Mam nadzieję że trochę rozświetliłem ten problem dokładniejszym opisem.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
Odpowiadając na twoje pytanie: mam system windows 7 Professional x64 i jest to w 100% oryginalny system. Aktualnie na komputerze mam zainstalowany właśnie ten system ale w trybie "Native IDE".
Na zdjęciu widać konfigurację napędu i HDD w zakładce Standard CMOS Features w Biosie:

Otóż tak jak wcześniej pisałem w BIOSie mam ustawioną opcję "Native IDE" w zakładce Integrated Peripherals:

Mam do wyboru opcję AHCI:

Po wybraniu AHCI zakładka Integrated Peripherals wygląda tak:

Jednak po zrestartowaniu komputera przy rozruchu pojawia się taka tabela (po ekranie podczas którego można wejść do BIOSu:

A zakładka Standard CMOS Features wygląda właśnie tak:

I jest to problem, ponieważ po ustawieniu opcji AHCI nie mogę zbootować płyty instalacyjnej windows 7. Rozruch zatrzymuje się niebieskim ekranem śmierci z powodu braku sterownika AHCI w systemie.
Mam nadzieję że trochę rozświetliłem ten problem dokładniejszym opisem.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
Użytkownik mafioso12 edytował ten post 16 04 2011 - 07:56
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych