Skocz do zawartości

Zdjęcie

komp zwalnia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomjersey

tomjersey

Nowy

• 1 postów

Napisano 28 09 2006 - 00:21

[b][i][u]Mam problem z kompem a wlasciwie z dvd-romem a wiec kiedy odtwarzam plyte lub nagrywam system zwalnia i jest bardzo powolny mam Nero7 komputer acer intel pentium 2.8Ghz,650raM 160 Giga twardy doradzcie co moze byc przyczyna .dziekuje z gory i pozdrawiam

• 0

#2 marshall

marshall

Początkujący

• 19 postów

Napisano 28 09 2006 - 08:51

To normalne naciśnij ctrl+alt+del i zobacz w procesach ile nero zbiera ramu :|

• 0

#3 ykoops

ykoops

Stały użytkownik

• 377 postów

Napisano 28 09 2006 - 09:42

1. Jak masz podłączony napęd? Nie powinno się podłączać CD/DVD na tej samej taśmie z twardym dyskiem, zalecane ustawienie nagrywarki - master na drugim kanale IDE.
2. W Menedżerze Urządzeń sprawdź we właściwościach Kontrolera ATA/ATAPI czy napęd DVD-RW działa w trybie DMA, (DMA jeśli dostępne ---> Tryb UDMA-2), jeśli działa w trybie PIO i nie można ustawić "DMA jeśłi dostępne" często jedynym rozwiązaniem jest usunięcie Kontrolera, restart i ponowne zainstalowanie sterowników. Problemy z trybem U-DMA niektórych nagrywarek DVD (np. LiteOn) to zmora XP-eka :D
  • 0

#4 71proste

71proste

Zaawansowany użytkownik

• 1 009 postów

Napisano 28 09 2006 - 16:47

Wiem cos o tym u mnie nic nie pomoglo,wymiana tasmy,zmienianie pozycji,zworki,bios,sterowniki,czyszczenie,po prostu nic.Przez tydzien dvd-rw jest w trybie udma a za 5 minut na nastepny miesiac juz jest w trybie PIO i nic i nikt na to nie poradzi.
  • 0

#5 ykoops

ykoops

Stały użytkownik

• 377 postów

Napisano 28 09 2006 - 17:44

No niestety, 1. przyczyną są niezgodne w 100% ze stadaryzacją interfejsy IDE/ATAPI niektórych modeli/producentów napędów DVD 2. XPek w dziwny sposób postępuje ze starzęjącymi się napędami a nawet nowymi zmuszonymi do odczytu kiepskich płyt DVDR/RW, trafiając na sektory trudne w odczycie lub uszkodzone zwalnia prędkość napędu, bardziej i bardziej aż... wyłącza tryb UDMA i przechodzi na PIO4. Najgorsze jest to, że nie informuje o tym żadnym komunikatem. Odpalamy kompa, wkładamy płytkę i... przy próbie odczytu zawieszka, z której można wyjść tylko twardym resetem :D .
  • 0

#6 majtek

majtek

Początkujący

• 10 postów

Napisano 07 10 2006 - 13:35

Witam.
Najprawdopodobniej chodzi o plik wymiany windowsa poniewaz Nero bardzo lubi z niego korzystac - a podczas nagrywania ten plik u mnie sie bardzo rozrastal i przy tym tworzac wiele fragmentow na dysku, co jeszcze bardziej spowalnia odczyt z dysku.
Ustaw plik wymiany w wingrozie na co najmniej 768MB - zapas na caly obraz plyty CD do buforowania + odrobina na troche smieci wingrozowych :)
Po resecie kompa gdy plik juz bedzie utworzony uzyj programu PageDefrag (darmowy) do zdefragmentowania utworzonego pliku wymiany.
U mnie pomoglo m.in. na to, że bufor przy nagrywaniu sie oproznial ok 2-3razy w ciagu nagrywania - przy pliku wymiany 256MB... poprostu 256x3=768MB i to pomoglo :)

Zmienia sie to tak: prawym klik na Moj komp > Wlasciwosci > zakladka Zaawansowane > Wydajnosc > Zaawansowane > Pamieci wirtualna: Zmień > tutaj wybierz: Rozmiar niestandardowy i jako minimum ustaw 768MB, a maksimum np.: 1024MB.
Pozdrawiam, napisz czy pomoglo - bo moze sie komus jeszcze to przyda :)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych