Witam.
Zacznę od początku... Posiadam komputer o poniższej konfiguracji:
-Płyta główna MSI MS 7345 (P35 Platinum)
-Grafika Gainward ATI HD 7850
-RAM DDR2 2x2GB Kingston PC2-5300
-Zasilacz Mode Com MC-350ATX 2.0 PFC
-HDD Seagate 7200rpm (nie moje zajrzeć w tym momencie żeby sprawdzić konkretniej)
-Procesor Intel Dual-Core E2180 2.0 ghz
-Świeżo zainstalowany system Windows 7 64bit
W tej konfiguracji komputer działa poprawnie. Nie zacina się, nie zawiesza, bluescreeny nie występują.
Dostałem ze starego kompa ojca procesor Core 2 Duo E8500 3.16ghz. Płyta wg specyfikacji taki procesor pociągnie, tak więc je podmieniłem. Niestety, nie wiadomo dlaczego system nie startował. Nie dało rady wejść do Bios'u, tylko logo płyty głównej, później typ i nazwa procesora i tyle. Tylko reset. Wróciłem więc do poprzedniego procesora, zaktualizowałem bios narzędziem od MSI, podmieniłem znowu procek na E8500 i system się odpalił. Działał jakieś 10min i bum, blue screen. Treść "irql_not_less_or_equal".
Okej, restart, 30 minut pracy i znowu. Wyłączyłem, posprawdzałem wszystkie złącza dysku, grafy, wsadziłem jeszcze raz procka dla pewności, włączam i to samo - blue screen. Raz wywala po minucie, raz po 30 minutach, ale wywala zawsze. System jest czyściuteńki, nieużywany. Zainstalowane tylko Google Chrome, ale i tak nieużywane.
Po powrocie na starego E2180 wszystko działa i nie wywala...
Co mogę zrobić żeby działać na nowszym procku bez blue screenów?! Czego to może być wina? Wadliwy procek? Płyta główna ma z nim problemy? Coś nie tak z BIOSem?
PS. Dziękuję za zmianę nazwy wątku. Teraz jest nieadekwatna do problemu, bo problem nie wynika z reinstalowania systemu a z wymiany procesora i/lub uptade biosu

Moja zawartość
Nie podano