Generalnie wprowadzanie nowych generacji ma zazwyczaj na celu przeniesienie półki wydajnościowej na niższy segment cenowy, dlatego też uważam, że warto poczekać. Przykładowo przy ostatniej zmianie generacji GTX 780 Ti kosztował okolice 2700 złotych. Debiutował GTX 970, który w testach wypada zazwyczaj lepiej, a kosztuje ponad 1000 złotych mniej. Strzelam, że za ten miesiąc za cenę zbliżoną do obecnego GTX 970 kupisz GTX 1070 o wydajności +/- obecnego GTX 980 Ti, który kosztuje około 3000.
Masz na myśli Pascala? Z tego co na szybko zrobiłam research w necie to są rozbieżności co do daty jego wprowadzenia.
Pod koniec maja/na początku czerwca powinny pojawić się nowe karty graficzne. Odśwież ten temat najlepiej tak po 20-stym, może będzie już coś bardziej konkretnego wiadomo. Miesiąc to jeszcze za długo żeby układać ostateczny zestaw.
Pisząc pod koniec maja miałam na myśli drugą jego połowę - dobrze byłoby się nacieszyć kompem przed wakacjami. Myślisz, że opłaca się czekać na nowe karty? A co z tymi które wypisałam? W testach uważane są za najlepsze z 970.