Skocz do zawartości

kelu

OFFLINE Ostatnio: 23 03 2010 17:18
-----

Moje tematy

[1300-1500zł] Modernizacja tańszy do gier

15 03 2010 - 15:11

A więc tak, chciałbym zmodernizować swój starszy już sprzęt. Pierwsze co chciałbym wymienić to zasilacz więc tutaj potrzebuję najszybszej porady, jednak co do reszty nie obraziłbym się jeśli ktoś doradziłby co by zmienił z tego co wybrałem.

Posiadam:
Procek: AMD Athlon X2 3600+ (do wymiany)
Pamięci: 2 GB DDR2 różne NONAME'y (do wymiany na DDR3, zepewne 4GB)
Płyta główna: Asus M2N-SLI (oczywiście do wymiany, żeby podpasować pod DDR3, USB3.0 też bym nie pogardził)
Karta Graficzna: Asus Geforce 9800GT (nie jest to może najlepszy 9800gt jaki widziałem, ale pozostałbym przy nim na razie)
Dysk twardy: Baracuda pod sata (zostaje)
Napęd: Nagrywarka DVD NEC Optiarc (zostaje póki co)
Zasilacz: Take Me 400 (wstyd przyznać ;p ale to awaryjna sytuacja gdyż poprzedni umarł, nie wiadomo z jakiego powodu)

A teraz co mnie interesuje. Zatrzymałem się przy wiecznym dylemacie: Intel czy AMD? W wypadku AMD, miałbym o tyle prościej że mógłbym "zaryzykować" włożeniem Phenoma II X4 955 lub 965 do tej płyty głównej. Nie wiązałoby się to z kupnem drogich pamięci i nowej płyty od razu. Jednak wydaje mi się to ryzykanckie rozwiązanie, gdyż z tego co czytałem, nawet na najnowszym biosie płyta nie rozpoznaje procka, wprawdzie działa, ale chyba nikt tego jakoś świetnie nie przetestował.
Co do płyty głównej to się jeszcze na konretny model nie zdecydowałem, tak samo przy intelu. Tutaj liczę na jakieś porady. (płyta do 400 zł, 4 sloty na ram, chciałbym żeby miała już usb 3.0, ale nie musi mieć dwóch pci-e pod grafike)

Jeżeli zdecydowałbym się na intela, to interesującą opcją wydaje mi się procesor i3 530 lub 540. Z tego co czytałem nie żre to to tak dużo prądu co AMD, a przy okazji całkiem przyjemnie się kręci.

Suma sumarum może mało ściśle ale mniej więcej podałem co chciałbym żeby w tym komputerze po modernizacji było. Najważniejsza jest dla mnie jak najszybsza jednak wymiana zasilacza. Zasilacz chciałbym żeby mieścił się tak w 200 zł, może trochę więcej jeśli naprawdę potrzeba. Zastanawiałem się nad modelem StealthXStream 500W rev.2 SLI.
Co sądzicie o tym, czy wypadałoby jednak kupić coś mocniejszego?
Pozdrawiam
Bartosz.