Skocz do zawartości

kasztan

OFFLINE Ostatnio: 22 12 2008 16:04
-----

Moje posty

W temacie: Komputer się nie uruchamia/zawiesza

02 11 2007 - 20:33

Juz dziala ;)

pomylily mi sie biosy (myslalem ze mam inny niz mam...) i sygnal dlugi krotki krotki oznacza blad karty graficznej, czyli prawidlowo. Wlozylem karte i zaczelo dzialac ;) Pozostaje sie tylko domyslac czemu na poczatku nie dzialalo...

( mozliwe ze przeczyszczenie proca cos dalo )

27 10 2007 - 23:57

tak, plyte caly czas ostatnio testuje na stole. Gniazda ramu i proca przedmuchalem, nic nie dalo niestety.
Laminatowi sie przyjrzalem i zadnego powaznego uszkodzenia nie widze. Jakies ryski na tyle delikatne na bokach, ale one prawdodobnie juz na plycie byly od dawna, poza tym sama operacje wyjmowania i wkladanie robilem dosc ostroznie, zadnych naderwanych elementow SMD nie widze. Za to boje sie, ze proca odpalilem w momencie kiedy stara pasta przewodzaca byla w ilosci sladowej w okolicach jadra, gdzies na tych malych przylutowanych elementach SMD (niby acetonem czyscilem, ale moze nie dosc dokladnie) - czy to moze byc przyczyna?

Aha komputer caly czas po wlozeniu kosci ramu piszczy 1 dlugi sygnal i 2 krotkie.

dzieki za odzew w ogole :P

27 10 2007 - 13:19

a moze zle usunalem stara paste termoprzewodzaca (niedokladnie) i tez zle nalozylem nowa (arctic silver 5) bo robilem to pierwszy raz. Moze na procu gdzies jest delikatne zwarcie i dlatego nie dziala? jak to moge sprawdzic?

26 10 2007 - 23:53

Witam! Ostatnio musialem rozmontowac kompa, (wyjalem plyte z budy) miedzy innymi by przeczyscic radiator i nalozyc nowa paste termoprzewodzaca. Potem zlozylem wszystko do kupy, a ekran monitora czarny. Sprawdzilem wszystkie wtyki, czy wszystko dobrze podlaczylem, ale monitor w dalszym ciagu nie dostaje sygnalu od kompa. Ok, zaczalem szukac bledu,
Odlaczylem wszystko poza prockiem i dostaje dlugiego biipa ze blad ramu. Potem czesto po restarcie kompa dostaje krotkiego bipa i komp sie momentalnie restartuje i tak w kolko. Jak zrestartuje biosa to znowu dostaje prawidlowy sygnal o bledzie ramu, a potem po restarcie kompa to juz roznie, albo znowu dlugi, albo sam sie zapetla restartujac.

Dodalem jedna kosc RAM do DIM1 + restart biosa => 1 Biiiiip + 2 bip czyli blad o parzystosci ramu czy jakos tak. Ok zmieniam ram na stary dawniej uzywany (sprawny) i dostaje ten sam blad. Restartuje biosa i puszcza 2 kosci w dualu to dostaje dlugii Blad Pamieci.

Oczywiscie jak podlacze karte graficzna to nic na monitorze nie wyswietla.

Komp swiruje bo czasami sie zapetla w restartach, czasami piszczy, czasami nie, jego zachowanie jestem w stanie przewidziec jedynie po restarcie biosa, bo wtedy w miare sensowne komunikaty wysyla.

Moj sprzet to:
mobo: Soltek SL-75FRN2-L
proc: athlon 2.5 barton
ram: dual 2x 512 twinmos
karta graf. gigabyte radeon 9550
zasilacz: chieftec 360W

Co sie dzieje :/ ? Kompa potrzebuje od zaraz, ale nie wiem jak naprawic.

PS oprocz zmiany proca odpalalem jeszcze zasilacz poprzez spiecie 2och pinow spinaczem (potrzebowalem napiecie 12V na molex'ie do jakiegos tam czujnika )