Skocz do zawartości

kamil_145

OFFLINE Ostatnio: 02 05 2008 12:37
-----

Moje tematy

Uszkodzony dysk?

30 04 2008 - 21:10

Witam. Kilka dni temu mój komputer wyłączył się samoczynnie i już nie włączył. W serwisie okazało się, że spalony jest zasilacz i płyta główna. Po wymianie ww. części komputer "wrócił" do domu. Odpaliłem go żeby sprawdzić jak działa. Zaraz po włączeniu okazało się, że komputer działa ciszej, co było efektem wymiany zasilacza na inny - bardziej cichy. Ale usłyszałem też dziwne, niezbyt głośne, przeciągliwe piski. Po zalogowaniu się zauważyłem, ze komputer działa znacznie wolniej niż przed awarią. Zrobiłem formata aby dowiedzieć się, czy nie jest to wina zaśmieconego dysku.Po formacie, ku mojemu zdziwieniu, komputer znów był bardzo "przymulony". Zacząłem szukać w necie informacji dot. mojego problemu.
Gdzieś wyczytałem, że przy uszkodzeniu dysku komputer może wolno działać.
Byłem 5 dni bez kompa, teraz zaczyna sie długi weekend i wygląda na to, ze znowu będę musiał się obyć bez niego.
Co się mogło stać z moim komputerem? Czy dysk mógł się spalić i działa teraz wolniej? Czy dysk mógł ulec jakiemuś innemu uszkodzeniu? Czy to może wina wymiany płyty głównej? Co mogę teraz zrobić?
Proszę o pomoc, porady.

moj komputer:
Celeron D 2,4
512 MB RAM
p. głowna Asrock p4i65g (wcześniej Foxconn jakiś)
k. graf. Radeon 9200
system operacyjny: Windows XP Professional Service Pack 2