Skocz do zawartości

juventino

OFFLINE Ostatnio: 25 11 2008 20:19
-----

Moje posty

W temacie: Router D-Link - problem

24 11 2008 - 22:58

witam,
podlacze sie, bo nie moge zakladac nowych tematow. a mam problema:/
probowalem podlaczyc d-link 524 u kolegi. mam w domu taki sami po dlugich probach udalo mi sie podlaczyc. natomiast u kolegii po 2h juz nie mialem sil...
wszystko robilem wg instrukcji:
wlozylem plytke, podlaczylem router, wlozylem ethernet do modemu, wlaczylem go, podlaczylem ethernet do orutera, podlaczylem lan do routera i dalem next.
pojawilo sie okienko, zeby wpisac haslo. i tu 1 problem. u siebie tego nie mialem. ale po kilku minutach dalem ok nic nie wpisujac. i zainstalowalo sie:)

pozniej ustawienia w routerze:
wpisalem 192.68.0.1, login, haslo, krotka konfiguracja. nastepnie w zakladkach wan, lan, wirelless zrobilem tak jak mam u siebie. net nie dzialal. zauwazylem jednak, ze w opcji DNS same zera. wiec wpisalem taki DNS, jaki mam we wlasciwosciach polaczenia sieciowego... zaczyna sie na 62, czy 68.
i nic dalej nie dziala. cos probowalem pokombinowac i ustawilem przypadkowo, zeby logowal sie tylko z IP komputera, czyli koncowka 51. wylogowalo mnie i od tej pory nie moglem wejsc w ustawienia routera. pamietam, ze u sie tez tak zrobilem (przypadkowo), ale wpisywalem rozne koncowki, okazalo sie, ze zamiast 192.68.0.1 musialem wpisac IP, czy DNS routera i w koncu pojawil sie login. natomiast u kolegii nie moglem znalezc prawidlowego adresu:/
postanowilem poodlaczac jeszcze raz kable, wlozyc plytke i zainstalowac ponownie. i znowu pojawilo sie okienko z haslem. najpierw nic nie wpisalem, wyskoczylo bledne haslo. poznije wpisalem takie jakie dalem w ustawieniach routera, czyli prawidlowe (bo wczesniej zmienilem) i tez zle haslo. no i [beeep]. jeszcze raz odlaczylem kable i pojawil sie napis, zebym sprawdzil, czy podlaczylem ethernet... na koncu chcialem zresetowac router. trzymalem reste 30sekund, ale to samo z tym haslem...
no i tyle meczarni:/

prosze o pomoc! przynajmniej napiszcie jak mam sie teraz zalogowac do routera, z reszta moze sobie poradze.
bede bardzo wdzieczny za pomoc, pozdro:)

W temacie: [Pytanie] Router do Chello

26 10 2008 - 13:07

Witam,
podepne sie pod temat bo rowniez szukam dobrego routera do UPC.
chcialbym podlaczyc do niego kompa, laptopa i konsole.
ktory z tych najlepszy:
Linksys WAG200G-EU,
Linksys WRT54GL-EU,
Cerberus P 6391 Router Wi-Fi 108Mbps UPC ASTER FV,
Router D-Link DI-524 - UPC,
LINKSYS WRT160N ROUTER WLAN UPC

w przypadku tych dwoch pierwszych slyszalem, ze sa bardzo dobre, ale z tego co widze, to WAG200G w opisach ma, ze jest idealny do Neostrady. wiec, czy pod UPC tez bedzie dobry? ten drugi chyba tak samo. pozostale maja w opisach, ze sa pod UPC...

chcialbym jeszcze zapytac, czym one sie roznia, tzn czym sie rozni router za 100 zl od takiego za 200, czy 300zl? im tanszy tym dla mnie lepiej, dlatego nie wiem, czy ten cerberus nie bylby dobrym wyborem- koszt ok.90zl. ale wlasnie nie znam sie i nie wiem, czy nie lepiej kupic drozszy... mozecie cos poradzic?
bede bardzo wdzieczny:)