Skocz do zawartości

japro

OFFLINE Ostatnio: 12 02 2010 11:55
-----

Moje posty

W temacie: Problem z konfiguracja routerow

10 02 2010 - 11:57

Przepraszam jesli namieszalem ale dla mnie samego jest to ciezko opisac bo az na takich mieszankach sieci znam sie dosc slabo ;)

Wiec moze jeszcze raz.
Internet z gniazda telefonicznego wchodzi do Routera (przyjmijmy dla niego nazwe "1"). Router 1 rozsyla sygnal bezprzewodowo do jednego laptopa i za pomoca zwyklego kabla do Routera 2. Wszystkie opisane do tej pory kroki dzialaja na zasadzie dynamicznego IP.
Nastepnie
Kabel wychodzacy z Routera 1 wchodzi do portu WAN na Routerze 2, ktory to ma za zadanie rozdzielic sygnal na pozostale komputery w domu. Z czego wynika ze Router 2 ma na portach LAN ma wpiete kable komputerow ktore chca miec dostep do internetu. Tutaj analogicznie do sytuacji wyzej wszystko dziala na zasadzie dynamicznego IP (zarowno polaczenie miedzy routerami jak i siec LAN 2 Routera).

Napisze jeszcze na wszelki wypadek IP obu routerow, bo moze to miedzy nimi wystepuje gdzies konflikt.
Router 1 IP: 192.168.1.1 Bramka 255.255.255.0
Router 2 IP: 192.168.0.1 Bramka 255.255.255.0

Podsumowujac:
Wszystkie polaczenia dzialaja na zasadzie DHCP
Problem jest z Routerem 2, bo to na nim dochodzi do jakis problemow, bo komputer ktory bezprzewodowo polaczony jest z Router 1 dostep do internetu ma 24/7 bez problemow.

Wydaje mi sie ze teraz wyglada to bardziej klarownie.
Dziekuje za wszelka probe pomocy z ww. problem.
Pozdrawiam
Japro

W temacie: Problem z konfiguracja routerow

09 02 2010 - 17:57

No wlasnie w tym kolejny problem ze nie moge tak, bo router ten ADSL, z modemem, rozsyla tez sygnal bezprzewodowo do laptopa moich rodzicow 2 pokoje dalej, a ze mieszkam w bloku i sygnal ma do pokonania 3 grube, zelbetowe sciany to strasznei go to oslabia. wiec router musi stac blizej tamtego pokoju ;).
Wiem wiem strasznie pokrecone ale ze mieszkam z rodzicami nie mam wyboru i musze sie troche dostosowywac do ich widzimisie : ).

Pozdrawiam
Japro