Skocz do zawartości

Zdjęcie

internet nie działa przez kabel ethernet

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 dudi03

dudi03

Nowy

• 3 postów

Napisano 17 08 2008 - 07:31

Witam!
Moj problem polega na tym ze dziala mi internet przez kabel usb podlaczony do routera pentagram cerberus, a nie przez kabel ethernet. Mam dwa komputery w domu i jeden (siostry) jest polaczony przez kabel ethernet i wszystko dziala, moj rowniez byl tak podlaczony i dzialal... do dzisiaj... gdy rodzice wymyslili zmiane lampy u mnie w pokoju i odlaczyli na chwile prad, oczywiscie wylaczylem odpowiednio komputer, lecz po ponownym wlaczeniu internetu juz nie mialem. Przypominam ze u siostry wszystko dziala... Zdesperowany podlaczylem kabel usb. Internet dziala, ale takie cos mnie nie zadowala z dwoch wzgledow. Otoz pierwszy to to, ze zdarza mi sie bardzo czesto podlaczac aparat do komputera, aby zgrac zdjecia, oraz mp3 aby naladowac baterie, a co za tym idzie...? oczywiscie musze odlaczac kabel usb, ktory wlasnie tymczasowo daje mi dostep do internetu. Drugi to to, ze zaczalem korzystac ostatnio z Linuksa, ktory wykrywal mi polaczenie przez ethernet, a przez usb nie "chwyta".
Dodam ze probowalem przeinstalowac sterownik ethernet, co nie dalo pozadanego efektu. Karta ethernet jest wykrywana w systemie. Gdy podlacze kabel z karta sieciowa i routerem to w trayu pokazuje mi sie ze jestem polaczony z internetem, lecz nie moge wykonac zadnej operacji ktora jest z nim zwiazana :/ (czyli tak jakbym go po prostu nie mial).
Przepraszam jesli za bardzo namieszalem i prosilbym o szybka pomoc.
Z gory dziekuje.
Pozdrawiam.

• 0

#2 Gość_Tobix_*

Gość_Tobix_*

Napisano 17 08 2008 - 08:39

a w opcjach routera nic nie ma?

• 0

#3 dudi03

dudi03

Nowy

• 3 postów

Napisano 17 08 2008 - 08:57

No nie bardzo wiem co tam moze byc nie tak... wyglada na to ze wszystko jest wporzadku, inaczej internet u siostry by nie chodzil...
  • 0

#4 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 18 08 2008 - 11:57

W ustawieniach routera włącz przydzielanie adresów przez DHCP, a w ustawieniach połączenia w systemie zaznacz opcję "Uzyskaj adres IP automatycznie".
  • 0

#5 dudi03

dudi03

Nowy

• 3 postów

Napisano 18 08 2008 - 16:03

rozumiem ze o to sie rozchodzi...?

Dołączona grafika
Dołączona grafika

EDIT:
No to wlasnie zmienilem tam DHCP server z User defined na System Allocated i ustawilem w polaczeniach sieciowych zeby bralo ip automatycznie, wlaczylem i bralo ip przez 3 minuty i wkoncu wyswietlilo ze polaczenie jest ograniczone lub nie ma go wcale.... no i nie bylo rzeczywiscie.

EDIT2:
Z dniem 19.08.08 odlaczylem internet usb aby podlaczyc mp3 i je naladowac... od razu po tej czynnosci komputer wylaczylem.
Nastepnego dnia internet przestal dzialac przez kabel usb... wystraszony odlaczylem go i podlaczylem kabel ethernet... odziwo internet pracuje ponownie tak jak byc powinno... problem w tym ze nie wiem z jakiego powodu przestal dzialac wczesniej i teraz zaczal... ale coz...
Dziekuje za wszelkie proby pomocy.
Pozdrawiam.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych