Skocz do zawartości

Zdjęcie

[inne]Firewall

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 kreig1

kreig1

Początkujący

• 28 postów

Napisano 02 01 2009 - 13:48

W związku z narastającym zagrożeniem ze strony internetu : spyware malware rootkity phishing i duzo duzo duzo duzo innych zacząłem sobie budować komputer twierdzę ;) Mam jedynie pytanie czym się rózni Firewall standardowy Windowsa od np darmowego Kerio lub Comodo??? czy te darmowe są lepsze???

• 0

#2 gbr

gbr

Początkujący

• 47 postów

Napisano 02 01 2009 - 14:15

co do Firewalla to ja używam Ashampoo FireWall ;)
jestem z niego zadowolony ;p

• 0

#3 kreig1

kreig1

Początkujący

• 28 postów

Napisano 02 01 2009 - 15:12

Hm... ale pytanie brzmiało czym się różni Systemowa Zapora od darmowych Firewalli, czy teamte aplikacje mniej mula kompa od systemowej ścianki ogniowej?
  • 0

#4 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 05 01 2009 - 21:30

Raczej różnią się heurystyką , aktualizacjami , i bardziej skuteczna ochroną w zatrzymywaniu ewentualnych ataków ^_^

czy teamte aplikacje mniej mula kompa od systemowej ścianki ogniowej?

No raczej te "Doinstalowane" wykorzystują więcej zasobów komputera , no ale coś za coś ...

PS: Ale jeżeli będziesz miał jakiegoś dobrego antywirusa (ESET , kaspersky) to systemowa zapora raczej starczy przeciętnemu użytkownikowi , ale oczywiście takiemu który wie na jakie strony WWW nie powinno się wchodzić by nie złapać jakiegoś paskustwa ;)
  • 0

#5 Mofokles

Mofokles

Początkujący

• 15 postów

Napisano 05 02 2009 - 20:31

Zapora systemowa różni się tym że filtruje tylko w jedną stronę ,wszystko to co przychodzi do komputera.Natomiast pakiety które są wysyłane nie są filtrowane.Samo posiadanie firewalla nie oznacza jeszcze że komputer jest dobrze zabezpieczony,trzeba go jeszcze dobrze skonfigurować.Osobiśćie wolę te płatne są skuteczniejsze w działaniu.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych