Skocz do zawartości

Zdjęcie

hej, mam problem z wyborem karty graficznej pod pci exp do 400 zet moze byc 500 :/

• Zamknięty Temat jest zamknięty
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 dagdasamildanac

dagdasamildanac

Początkujący

• 15 postów

Napisano 28 05 2008 - 13:00

hej wszystkim, takze zaczynam
musze zaznaczyc ze jest to dosc duz zmiana dla mnie >>> wiaze sie to
a) zmiana systemu operacyjnego na viste (dx10 :/)
;) dokupieniem ramu
c) prawdopodobnie zasialacz bo mam tylko 240 v ;)
d) karta graficzna >>> kupnem zmiana
e) mnostwem innych rzeczy ktorymi nie bede nikomu zawracal glowy :/

teraz podaje w gwoli jasnosci moja konfiguracje sprzetu >>>
procek >>> intel pentium D 940 (duo 2x 3.2, 2mb cache, 800mhz)
ram (tymczasowo) >>> 4 x 512 (266mhz lol nie wiedzialem co kupowalem) a zamierzam kupic kingstone na dual channel 2 x 2gb(2x1) pc 5300 677 5cl
plyta glowna (tu moj glowny niuans tzn nie wiem czy karta gfx pojdzie, to znaczy slyszalem ze plyta moze cos spalic albo nie dac rady?) >>> asustek emery 1.05 pci express x16 a zadnych info nie znalazlem nawet na stronie producenta :/
zasilacz >>> 240 v z tego co sie orientuje

to tak musze tu zaznaczyc ze w przyszlosci moge zmienic konfiguracje wlacznie z plyta glowna takze nie chcialbym zeby ta karta byla jakims bublem :/
poza tym chcialbym wiedziec co na tej plytce glownej pojdzie w maks cenie do 500 zet albo troche wiecej
a takze prosze o wszelkie inne propozycje >>> kart oczywiscie preferuje nvidie geforcy ...
i tak z gory zakladam ze chcialbym a by to smigalo niezle na AoC >>> glowny powod dlaczego robie to zmiane :/

aha i mam jeszcze jedno pytanie czy windows vista pojdzie mi instalka z biosu/bez systemu operacyjnego na pc ... tzn format : c a potem czy sie da go zainstalowac z na kompie ?

z gory dzieki >>> oczywiscie mam juz troche pomyslow ale wole posluchac rady specjalisty :/ najlepsza karta pod moja plytke glowna w granicy 500 zloty ( albo taniej :/ ) o to prosze

a wogole to ten komputer to jest ....
hp media center edition m7480
wiec nie wiem zabardzo co robic
prosze o pomoc

aha znalalem sobie cos >>> Radeon ale wlasnie - jest to radeon,
moglby mi ktos odpowiedziec na pytanie czy kwestia problemow ati zostala juz rozwiazana na w vista? i czy oplaca sie brac tego radeona
bo widze ze jest on calkiem niezly, nie podano ilosci shaderow i renderow .... i to jest niuans

pls niech ktos mi odpowie :/
i jeszcze jedno - czy radeon wpelni wspolpracuje, wydajnie i bez problemow z dx10 na vista?

• 0

#2 guzix

guzix

Początkujący

• 51 postów

Napisano 28 05 2008 - 13:29

ten radeon to syf za cene 400-500zl kupisz 9600gt - 8800gt ktore jest lekko powiedziec duzo lepsze

• 0

#3 dagdasamildanac

dagdasamildanac

Początkujący

• 15 postów

Napisano 28 05 2008 - 13:36

geforce
no to teraz to ja juz mysle tylko o tym >>> nawet idealnie wchodzi w moj przedzial cenowy
jeszcze jedno moglbymi ktos powiedziec ile ta karta potzrzebuje mocy?
nie drogo a z tego co widzialem to elegancko smigo na max detalach w 1200-1024 na dx10 bioshock >>> czyli na AoC tez powinna,
zreszta mi tylko chodzi o fps bo do tej pory to mialem lepsza porazke na 7600gs tez asusa 512! >>> fps na low low 5-15 ;) niw wiem czy to nie winna czegos innego, bo najpierw mialem w granicach 20 caly czas do 40 nawet dochodzilo a potem wlaczam na nastepny dzien czyli jakos przedwczoraj i 3-5-8 fps w porywach do 15 max, mowie - konkretna porazka
pzdr i prosze o konkretne rade na tego asusa (ile mocy tez)
  • 0

#4 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 28 05 2008 - 14:15

8800GS pobiera ok 80-90W
  • 0

#5 dagdasamildanac

dagdasamildanac

Początkujący

• 15 postów

Napisano 28 05 2008 - 18:33

czyli co, pojedzie mi taka konfiguracja na 350w zasialczu ?
nie wiem dokladnie co to jest za zasilacz ale mam info

hipro
200-240V/ 5A
_12Va & +12Vb shall not excced 300w
max output power 350w

to jest to co jest napisane na zasialczu.... ja nie mam bladego pojecia zwlaszcza ze slyszalem juz pare na temat inny niz tylko moc w watach zasialacza jakies inne dane i cyferki potrzebne :/
poza tym mam jezeli ktos bedzie chcial mi udzielic pomocy moge podac cala konfiguracje :/

i 2 x 2x1gb ram kingstone 667 (pc-5300) maks pode mnie :/
dobrze zrobilem :?
bo nie wiem czy mi teraz wystarczy mocy :/ ???
wie moze ktos?, a tu jezeli ktos jest zainteresowany to >>> to co mnie do tego sklonilo i to w co aktualnie sobie poginam AoC
  • 0

#6 Gość_unitraxxx_*

Gość_unitraxxx_*

Napisano 31 05 2008 - 16:28

dagdasamildanac> jeśli chcesz być pewien co do stabilności zasilacza i tego czy on wytrzyma to musisz poczynić pewne kroki:

: kontroluj temperaturę jaka jest wydalana z zasilacza pod obciążeniem (to znaczy jak grasz)
:sprawdzaj czy w grach nie ma przkłamań obrazu, czy możesz stabilnie bez zawieszania systemu grać długo w gry
: aby być absolutnie pewnym co do zasilacza polecam pomierzyć mu napięcia na linii 12v. pod obciążeniem , nie powinny one skakać , zasilacz musi trzymać 12v. na tej linii dla bezpieczeństwa sprzętu , napięcia nie mierzyć programem- po prostu coś cięższego kalibru więc miernik sprzętowy tzw multimetr - może go posiadasz : takie coś :http://www.allegro.pl/item367736225_miernik_uniwersalny_master_838_temp_faktura_gwar.html

cóż co do pamięci , wybrałbym coś innej firmy ale teraz to już za późno - np. takie goodramy i kingmaxy są tańsze a kręcą się nieporównywalnie lepiej .

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych