Witam, problem polega na tym że chciałem sformatować dwa dyski ATA oba 80gb (jeden WDC a drugi Maxtor).
Problem z WDC:
Dysk ten posiadał 3 partycje, nie był mój (pracował na XP) i kiedy został podłączony do mojego komputera (Windows7) jedna partycja nie była widoczna (chodzi o widok w "Mój Komputer") a mianowicie partycja z zainstalowanym XP. Kiedy włączyłem Partition Magica 8 program ten zauważył komplet partycji. Postanowiłem 1 partycje sformatować i pózniej wszystkie połączyć w jedna. Niestety przy koło 100% wywaliło mi ERROR i od tego czasu PM8 pokazuje WDC jako BAD 80gb. W "Mój Komputer" oraz zarządzeniach Dyskami nie był widoczny. Teraz przy włączaniu się Windowsa 7 wraz z podpietym WDC ikona "uruchomianie windows 7" dłuzy sie w nieskonczonosc.
Zaznaczę że PM8 nie działał z Windows 7 dopuki nie dałem mu uruchomiania z trybem XP SP3. Mysle ze to wlasnie ten program mi popsul WDC - Pytanie do panstwa: JAK TO NAPRAWIĆ ??? JAK ODZYSKAĆ DYSK???
Problem z Maxtorem:
Po problemie z WDC odpaliłem Maxtora, tutaj miałem jedną partycję dokładnie 76gb - format przebiegł PM8 wzorowo, problem rozpoczal sie w momencie utworzenia nowej partycji. Chciałem go podzielic na dwie partycje - 36 i 40gb. Przy rozdzielaniu pojawil sie blad.
Od tej chwili mam jedna partcje 32gb, reszta gdzies poprostu zniknela. Przy formacie windosowym XP widoczne jedynie 32gb, przy PM8 to samo, Zarzadzanie dyskuami w W7 pokazuje rowniez 32gb - nie ma nawet reszty obszaru "Unallocated" - szkoda bo z tym bym wiedzial co robic, a tak nie mam pojecia, wyczerpaly mi sie pomysly.
Pytanie: JAK PRZYWROCIC DAWNY ROZMIAR DLA MAXTORA???
Na koniec jeszcze pytanie odnosnie moich dwoch pozostałych HDD, oba pokazuja mi SMART Error, na zadnym nie moge zainstalowac OS'a, moge jedynie przechowywac dane - ale co jakis czas W7 informuje mnie o wykonaniu kopii dyskow poniewaz wychwycil blad krytyczny. Da sie jakos obejsc ten SMART Error???
Bede czesto odwiedzal ten temat wiec moze uda sie szybko problem ten rozwiazac....

Moja zawartość
Nie podano