Skocz do zawartości

edytka.lisicka

OFFLINE Ostatnio: 17 06 2010 22:47
-----

Moje posty

W temacie: Ruter WRTU54G - jak ograniczyć szybkość łącza na jednym z komputerów

17 06 2010 - 22:47

podalem przyklad mojego routera jako przyklad, ze mozna kupic taki router na ktorym bedzie taka funkcjonalnosc

No, tylko że Ty akurat masz modyfikowany soft na ruterku :48322705: A ja szukałam raczej maszyny, która ma to na standardzie, czyli defaultowa wersja softu daje taką możliwość bez dodatkowych modyfikacji. Dziwne, że ta opcja nie jest standardowo dostępna w domowych linksysach czy asmaxach.

17 06 2010 - 18:54

[attachment=2590:2010-06-17_183019.png]
A - wpisz High i MAC katy sieciowej komputera podłączonego pod port 1, to samo z pozycją b komputer podłączony port 1 ale Low.
Drugie pozostałe porty pozamykaj Disable, a na końcu masz to wpisać co tam wpisałem.
Tak na stałe aby komputer B miał mniejszą prędkość transferu nie ustawisz, musiał byś mieć odpowiedni serwer przyznający danym komputerom (nr.MAC różne prędkości transferu danych), ale nie masz co się martwić zawsze w takim ustawieniu twój komputer ma piorytet 1 więc tobie prędkość transferu nie będzie spadała nawet w grach.

Dzięki. Jestem przekonana jednak, że są rutery, gdzie można regulować szerokość pasma (prędkość transmisji) dla poszczególnych kompów. Pozdrawiam wszystkich i raz jeszcze dziękuję. Będę szukała dalej. Edi

17 06 2010 - 17:13

Dzięki o taką odpowiedź mi chodziło. Czyli z poziomu rutera nie da rady, trzeba zainstalować soft na kompie, na którym chce się ograniczyć ruch.

To jeszcze jedno pytanie Panowie. Powiedzcie mi ile kosztuje taki "domowy" ruter, który posiada w swoich ustawieniach opcję ograniczania / limitowania ruchu na wybranych komputerach podłączonych do sieci. Gdybyście mogli podać jakieś nazwy itp. Byłabym wdzięczna. Buziak. Edi