Mam taki problem a mianowice kupilem na allegro nagrywarke dvd i na poczatku chodzila ale ciezko, a teraz wogule przestala chodzic jaki moze byc problem
dvd nie czyta plyt
Rozpoczęty przez
sanok131
, 19 03 2007 23:16
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 19 03 2007 - 23:16
Napisano 20 03 2007 - 16:20
Nagrywarka może mieć zabrudzony laser (zwłaszcza jeżeli jest używana). Można go wyczyścić za pomocą specjalnej płyty czyszczącej (płyta z małą szczoteczką od spodu - kosztuje kilka złotych, w sklepie komputerowym).
Napisano 20 03 2007 - 17:12
a moga byc jakies inne powody?
Napisano 20 03 2007 - 17:21
Teoretycznie tak, ale myślę, że podany przeze mnie jest najbardziej prawdopodobny, zwłaszcza, że powiedziałeś, że stopniowo się pogarszał stan czytnika. Wyczyściłeś napęd? Jak nie to to zrób.
PS Najlepiej żeby taka płytka czyszcząca pochodziła tak z godzinę.
PS Najlepiej żeby taka płytka czyszcząca pochodziła tak z godzinę.
Napisano 21 03 2007 - 17:09
a mozna to wyczyscic nie za pomoca specjalnej szczotki?
Napisano 21 03 2007 - 22:12
Nie słyszałem o takich szczoteczkach, a poza tym myślę, że łatwiej i lepiej jest za kilka złotych kupić taką płytę, niż się męczyć z rozkrencaniem napędu, aby zrobić to szczoteczką.
Napisano 01 04 2007 - 12:48
Ja osobiście używałem takiej płytki i nic za bardzo nie dała. Ale pokusiłem sie na rozłożenie napędu na części i przeczyściłem pałeczkami higienicznymi i spirytusem salicylowym. To postawiło na nogi nagrywarkę ale też nie na długo. Proponuje rozejrzeniem się za nowymi sprzętem.
Napisano 02 04 2007 - 13:35
Ku przestrodze!
NIGDY do czyszczenia nie stosujcie SPIRYTUSU SALICYLOWEGO, jak sama nazwa wskazuje zawiera salicyl, który po odparowaniu alkoholu krystalizuje na czyszczonej powierzchni. Do czyszczenia należy używać czystego alkoholu etylowego, najlepiej bezwodnego. W sprzedaży jest alkohol izopropylowy, który jest najlepszym rozwiązaniem. Stosowanie agresywnych technik czyszczenia soczewki lasera jest dyskusyjne, podczas tych czynności usuwana jest warstwa antyrefleksu pokrywająca optykę... rzadszym przypadkiem jest zanieczyszczenie pryzmatu znajdującego się pod soczewką, które w domowych warunkach jest raczej nie do usunięcia. Niektóre napędy mają jeszcze regulację napięcia (mocy) lasera za pomocą małego potencjometru i w tych modelach można jeszcze przedłużyć żywot urządzenia o kilka miesięcy.
NIGDY do czyszczenia nie stosujcie SPIRYTUSU SALICYLOWEGO, jak sama nazwa wskazuje zawiera salicyl, który po odparowaniu alkoholu krystalizuje na czyszczonej powierzchni. Do czyszczenia należy używać czystego alkoholu etylowego, najlepiej bezwodnego. W sprzedaży jest alkohol izopropylowy, który jest najlepszym rozwiązaniem. Stosowanie agresywnych technik czyszczenia soczewki lasera jest dyskusyjne, podczas tych czynności usuwana jest warstwa antyrefleksu pokrywająca optykę... rzadszym przypadkiem jest zanieczyszczenie pryzmatu znajdującego się pod soczewką, które w domowych warunkach jest raczej nie do usunięcia. Niektóre napędy mają jeszcze regulację napięcia (mocy) lasera za pomocą małego potencjometru i w tych modelach można jeszcze przedłużyć żywot urządzenia o kilka miesięcy.
Napisano 02 04 2007 - 16:17
No to tego nie wiedziałem:) zawsze mi mówili żebym tak to robił i tak robiłem. Więc przepraszam za błąd
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych