Skocz do zawartości

dockers

OFFLINE Ostatnio: 24 10 2012 14:36
-----

Moje tematy

Przekazanie sygnału Netii ze switcha do Access Pointa

19 10 2012 - 10:28

Witam, nie wiedziałem jak nazwać temat. Już objaśniam, o co mi chodzi.
Jest
, która posiada dwóch niezależnych operatorów internetu. Pierwsza to Netia druga UPC.
Na co
dzień korzystają z UPC, jednak, gdy UPC zawiedzie przełączają się na Netie.
Netia jest na przeciwległym końcu budynku, co UPC. Wygląda to tak, że modem (z ruterem) Netii podłączony jest do switcha skąd skrętką rozprowadzany jest sygnał do
i drugiego switcha na przeciwległym końcu budynku tego przy modemie UPC. Modem UPC oczywiście podłączony jest pod router WiFi, który z kolei podłączony jest pod switch rozprowadzając sygnał na komputery przewodowo i bezprzewodowo. Problem polega na tym, że jak jest podłączona netia do sygnał dochodzi do drugiego końca budynku po skrętce, ale WiFi już nie działa (nie mogę zostawić włączonego routera od UPC, bo gryzie się DHCP dwóch różnych sieci). Myślałem o podłączeniu do switch tam gdzie stoi modem UPC jakiegoś Access Pointa. Nie wiem tylko, co wybrać i czy dobrze myślę. Jeśli sygnał dochodzi z netii do switch'a tam gdzie stoi modem UPC to trafi też do AP podłączonego pod switch. W jaki tryb ustawić AP tak, aby otrzymywał adres z serwera DHCP routera Netii ?

Pozdrawiam i dziękuję,
Dockers