dlaczego start z dyskietki?
Rozpoczęty przez
goosia
, 27 08 2006 14:39
13 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 27 08 2006 - 14:39
zdarzylo mi sie dwa razy, ze komputer chce mi startowac z dyskietki, choc
wczesniej nic nie zmienialam w Biosie. przy uruchamianiu kompa pojawia sie
tabelka i pod tabelka "Searching for Boot Record from floppy...not found" i
pod spodem to samo tylko ze "...from IDE..ok". wiem ze musze wtedy wejsc w
biosa i przestawic w "boot priority device" kolejnosc tak zeby startowalo z
dysku na ktorym jest system.
i teraz moje pytanie - czemu tak sie robi, tzn czemu komputer sam przestawia
mi kolejnosc z czego ma startowac?? nie wiem czy jeszcze jakies informacje sa
potrzebne do udzielenia odpowiedzi, moze dodam, ze mam system XP.
wczesniej nic nie zmienialam w Biosie. przy uruchamianiu kompa pojawia sie
tabelka i pod tabelka "Searching for Boot Record from floppy...not found" i
pod spodem to samo tylko ze "...from IDE..ok". wiem ze musze wtedy wejsc w
biosa i przestawic w "boot priority device" kolejnosc tak zeby startowalo z
dysku na ktorym jest system.
i teraz moje pytanie - czemu tak sie robi, tzn czemu komputer sam przestawia
mi kolejnosc z czego ma startowac?? nie wiem czy jeszcze jakies informacje sa
potrzebne do udzielenia odpowiedzi, moze dodam, ze mam system XP.
Napisano 27 08 2006 - 14:47
Prócz wybrania odpowiedniej kolejności trzeba też te ustawienia zapisać przed wyjściem z BIOSu
Napisano 27 08 2006 - 20:21
hehe;)niestety to nie to, bo zapisalam ustawienia przed wyjsciem z biosu i kolejne uruchomienie komputera odbylo sie normalnie. dopiero dzis znow sie to zrobilo (chyba po 3 dniach-w ciagu tych 3 dni uruchamialam kompa co najmniej 3 razy i bylo normalnie)to cos innego...tylko czemu to sie przestawia, a jesli juz sie przestawia, to czemu system, jesli nie widzi dyskietki, nie szuka dysku na ktorym jest system;/
Napisano 27 08 2006 - 23:01
Ale ja tu normalnie nie widzę żadnego problemu! Co Ci przeszkadza ze komputer sobie szuka gdzie chce. Ważne jest chyba że znajduje i odpala system! A powiedz może jeszcze jakiego masz BIOS'a? Spróbuj wyłączyć bootowanie z innych mediów niż HDD.
Napisano 28 08 2006 - 01:53
no wlasnie on nie szuka! sama recznie musze go przestawiac, zeby odpalal z dysku na ktorym jest system;/ i stad moje pytanie-czemu komp sam przestawia z czego ma startowac, a jesli juz sobie przestawia, to dlaczego, jesli nie znajdzie dyskietki, nie szuka dalej dysku z systemem;/
biosa niestety nie wiem jakiego mam i nie wiem jak sprawdzic-jesli to wazne to moge sprawdzic tylko ktos mi musi powiedziec jak
"Spróbuj wyłączyć bootowanie z innych mediów niż HDD"- czy chodzi o to zeby na liscie bootowania pozostal tylko dysk na ktorym jest system? czyli wszystko inne wylaczyc? jesli tak to to tez moze nie zadzialac, bo komputer sam sobie to przestawia;/
biosa niestety nie wiem jakiego mam i nie wiem jak sprawdzic-jesli to wazne to moge sprawdzic tylko ktos mi musi powiedziec jak
"Spróbuj wyłączyć bootowanie z innych mediów niż HDD"- czy chodzi o to zeby na liscie bootowania pozostal tylko dysk na ktorym jest system? czyli wszystko inne wylaczyc? jesli tak to to tez moze nie zadzialac, bo komputer sam sobie to przestawia;/
Napisano 28 08 2006 - 10:09
W tym wypadku nie pozostaje nic innego, jak wymienić baterię podtrzymującą ustawienia w BIOSie.
Napisano 28 08 2006 - 14:03
a gdzie ta bateria sie miesci
??
jesli chodzi o wersje biosa to na gorze okna bylo napisane: AMIBIOS SETUP UTILITY-VERSION 3.31a, a gdzies indziej (chyba w pierwszej zakladce) BIOS VERSION K7VT4A Pro BIOS P1.40->nie wiedzialam ktore bedzie potrzebne wiec spisalam oba
dzis znow mi sie zrobilo to samo (czyli juz 3 raz) i wylaczylam bootowanie z innych mediów-zobaczymy co to da...
a tak w ogole to weszlam w zakladke System Hardware Monitor i przy Vcore byly takie wartosci:
+3.30V -> 3.23V
+5.00V -> 4.95V
+12.00V -> od 12.28V do 12.35V
czy te wartosci nie sa zbyt duze??zwlaszcza ta ostatnia??
jesli chodzi o wersje biosa to na gorze okna bylo napisane: AMIBIOS SETUP UTILITY-VERSION 3.31a, a gdzies indziej (chyba w pierwszej zakladce) BIOS VERSION K7VT4A Pro BIOS P1.40->nie wiedzialam ktore bedzie potrzebne wiec spisalam oba
dzis znow mi sie zrobilo to samo (czyli juz 3 raz) i wylaczylam bootowanie z innych mediów-zobaczymy co to da...
a tak w ogole to weszlam w zakladke System Hardware Monitor i przy Vcore byly takie wartosci:
+3.30V -> 3.23V
+5.00V -> 4.95V
+12.00V -> od 12.28V do 12.35V
czy te wartosci nie sa zbyt duze??zwlaszcza ta ostatnia??
Napisano 28 08 2006 - 14:36
Linia +3.3V lekko Ci wychodzi poza norme ATX.
+12.0V jeszcze sie miesci w normie.
W stresie moze byc gorzej. Zreszta czujniki na plytach lubia przeklamywac, najlepiej jakbyc zmierzyla napiecia miernikiem...
Odlacz zasilanie, a najlepiej to wszystko odlacz. Rozkrec obudowe i poszukaj bateri. Jest na plycie glownej, napewno znajdziesz. Wyciag, pojdz do sklepu i popros o identyczna. A pozniej wsadz ja na miejsce, podepnij kompa i wlacz. Wejdz do biosu, poustawiaj jak ma byc i powinno byc dobrze.
+12.0V jeszcze sie miesci w normie.
W stresie moze byc gorzej. Zreszta czujniki na plytach lubia przeklamywac, najlepiej jakbyc zmierzyla napiecia miernikiem...
Odlacz zasilanie, a najlepiej to wszystko odlacz. Rozkrec obudowe i poszukaj bateri. Jest na plycie glownej, napewno znajdziesz. Wyciag, pojdz do sklepu i popros o identyczna. A pozniej wsadz ja na miejsce, podepnij kompa i wlacz. Wejdz do biosu, poustawiaj jak ma byc i powinno byc dobrze.
Napisano 28 08 2006 - 14:42
"Odlacz zasilanie, a najlepiej to wszystko odlacz. Rozkrec obudowe i poszukaj bateri. Jest na plycie glownej, napewno znajdziesz. Wyciag, pojdz do sklepu i popros o identyczna. A pozniej wsadz ja na miejsce, podepnij kompa i wlacz" - wszystko ok, do zrobienia
ale przeraza mnie troche to - "Wejdz do biosu, poustawiaj jak ma byc...". co ja mam tam poustawiac? podejrzewam ze date i czas - z tym nie powinno byc problemu, tylko chodzi mi o pozostale ustawienia... duzo tego?? bo ja zbyt biegla w tym nie jestem, wiec moge sobie nie poradzic
Napisano 28 08 2006 - 14:59
W biosie powinna byc taka opcja jak Load Setup Default. Zaladuje Ci optymalne ustawienia wg. producenta plyty glownej (czyli nie koniecznie optymalne w rzeczywistosci, no ale jak sie nie znasz to jedyne wyjscie dla Ciebie). Do tego ustawisz czas i powinno byc dobrze. I sprawdz jeszcze czy bootowanie jest ustawione w pierwszej kolejnosci na HDD.
I to chyba wszystko.
I to chyba wszystko.
Napisano 28 08 2006 - 15:05
dzieki wielkie
dzis postaram sie kupic ta baterie i wymienic, po wszystkim dam znac czy wszystko jest ok
tylko pozostaje jeszcze to Vcore.... jak wymienie baterie to wroci do normy? a jesli nie, to czy jesli to tak zostanie, to bedzie wszystko w porzadku? nic nie padnie?
tylko pozostaje jeszcze to Vcore.... jak wymienie baterie to wroci do normy? a jesli nie, to czy jesli to tak zostanie, to bedzie wszystko w porzadku? nic nie padnie?
Napisano 28 08 2006 - 15:38
Napięcia są zgodne ze specyfikacją. Bateryjka w płycie głównej znajduje się w dolnym rogu
Napisano 28 08 2006 - 15:56
dziekuje Wam bardzo za wszystkie udzielone informacje
odezwe sie jak wymienie baterie
Napisano 30 08 2006 - 13:26
no i pojawil sie maly problem...;/
bateria znajduje sie w takim miejscu, ze nie za bardzo mam do niej dostep. zaslania mi ja karta sieciowa i cos jeszcze;/ dolaczam zdjecie (niezbyt dobra jakosc, ale cos widac).
pomijajac brak dostepu do baterii, to przypomialam sobie ze plyte glowna mam na gwarancji i podejrzewam, ze jesli sama zmienie te baterie, to strace gwarancje (minely dopiero 3 m-ce od zakupu-gwarancja na 12 m-cy).
dodatkowo od jakis 2 tyg przy uruchamianiu kompa "warczy" mi wiatraczek wlasnie na plycie glownej ;/ po chwili przestaje, ale chyba nie powinno tak byc ;/ to raczej nie jest sprawka kurzu, bo staram sie dosc czesto tam czyscic...
reasumujac - chyba oddam kompa do serwisu ;/ zajmie to 1-2 tyg...
bateria znajduje sie w takim miejscu, ze nie za bardzo mam do niej dostep. zaslania mi ja karta sieciowa i cos jeszcze;/ dolaczam zdjecie (niezbyt dobra jakosc, ale cos widac).
pomijajac brak dostepu do baterii, to przypomialam sobie ze plyte glowna mam na gwarancji i podejrzewam, ze jesli sama zmienie te baterie, to strace gwarancje (minely dopiero 3 m-ce od zakupu-gwarancja na 12 m-cy).
dodatkowo od jakis 2 tyg przy uruchamianiu kompa "warczy" mi wiatraczek wlasnie na plycie glownej ;/ po chwili przestaje, ale chyba nie powinno tak byc ;/ to raczej nie jest sprawka kurzu, bo staram sie dosc czesto tam czyscic...
reasumujac - chyba oddam kompa do serwisu ;/ zajmie to 1-2 tyg...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych