Skocz do zawartości

Zdjęcie

dell 810

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 endriu

endriu

Nowy

• 2 postów

Napisano 07 06 2007 - 12:04

Witam serdecznie!

Proszę o pomoc w wyborze!

Mam możliwość zakupu laptopka Dell 810 ze stacją dokującą i wymiennym FDD za cenę 2000 zł. Sprzęt ma około roku i praktycznie był używany codziennie. Niestety nie posiada gwarancji. Ma zainstalowanego Windows XP - eng. ( orginalny z płytą instalacyjną). Przez cały czas użytkowania miał poprzez stację dokującą podłączony monitor, klawiaturę itd. Także matryca i klawiatura praktycznie nieużywana.

Dane konfiguracji są następujące:

-Procesor Pentium M 750 Dothan 1.86 GHz
-Pamięć Ram 1GB DDR2 533Mhz w Dual DDR
-Dysk Twardy 60GB 5400RPM
-Karta graficzna Radeon X600 128MB pamięci własnej
-Wyświetlacz 15.4 Cala WXGA TFT rozdzielczość 1280/800
-Nagrywarka płyt 8x DVD +/- RM z możliwością zapisu na płytach DVD dual layer
-Bateria 9 ogniw ( zapewnia ponad 5 godzin pracy na samej bateri)
-Stacja dyskietek 1.44MB
-Karta Wifi 2915 Wireless Card
-Karta sieciowa 1GBit/100MB/10MB Broadcom NetXtreme 57xx Gigabit Controller
-Gniazda typu PCMCIA
-PC Card Slot type II
-Express Card
-Zewnętrzne porty
-4x USB 2.0
-S-Video
-RJ-45
-S-Video (out)
-wyjście słuchawkowe
-port zasilania
-D-Sub
-Port podczerwieni
-Głośniki Stereo
-urządzenie wskazujące Touch Pad

Stacja dokująca

Model: PR01X
Zasilanie: 19.5V / 4.62A

PORTY W REPLIKATORZE:
- Modem
- USB x 3
- Lan
- TV-OUT (S-VIDEO)
- S/PDIF
- VGA
- LPT
- DVI
- 2 x PS/2

Moje pytania brzmią:
1. Jak wygląda sprawa z awaryjnością tych modeli i czy rok ciągłego użytkowania może świadczyć o jego dużym stopniu zużycia ( myślę tu o podzespołach)?
2. Co najszybciej ulega zużyciu (awarii) i z jakimi ewentualnie kosztami muszę sią liczyć?
3. Czy ten model posiada pełnowartościowy port RS 232 ?- mi się wydaję, że tak ( patrząc na zdjącia) - gość twierdzi, że nie!!

Proszę o 100% odpowiedź w tej sprawie, gdyż na nim zależy mi szczególnie.

4. Mając zainstalowany XP angielski mogę w sposób legalny przejść na polski - jakie są procedury?
5. Czy warty jest swojej ceny ( przypomnę: rok użytkowania, brak gwarancji)?
6. Jak wygląda sprawa z serwisem lub punktami naprawczymi - dla tego modelu, oraz dostępnością części i cenami?

Za szybką pomoc z góry serdecznie dziękuję! - muszę się zdecydować do 18.00

POZD.... :D :)

• 0

#2 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 08 06 2007 - 11:46

Powiem tak, że zakup laptopa musi się wiązać z jego bezawaryjnością, jeśli godzimy się zapłacić za NOWY laptop 1999zł to musimy się liczyć, że kupujemy produkt który jest rozwiązaniem kompromisem między jakością, a wydajnością. W wielu przypadkach wiąże się to z większym zużyciem jego elementów z jakich jest wykonany, większą awaryjnością i gorszym serwisem gwarancyjnym. Nie każdyTANI ACER, Asus, Toschiba i BENQ może sprawiać nam kłopoty, ale trzeba mieć świadomość, że składa się on ze słabszych budulców. Oszczędzać można na płytach głównych (problemy z kontrolerami dysków twardych), matrycach (pixele i subpixele uszkodzone), materiały (pękające zawiasy) itp..
Decydując się na zakup laptopa z wyższej półki mamy świadomość, że kupujemy produkt za którego jakość płacimy więcej, nawet jeśli to używany laptop. Jeśli laptop jest dobrze skonstruowany nie ma prawa się przegrzać, spalić, mieć problemy z kontrolerem dysku.. producent ma to na względzie, że musi zapewnić narzędzie do pracy i rozrywki, a nie tylko sprzet biurowy. Takim modelem ze średniej półki jest np. twój laptop i nie wiem dlaczego tak się obawiasz o ciągłe kłopoty z nim. Jeśli uważasz, że używany = gorszy, pomimo wysokiej wydajności i jakości to idź do sklepu i kup najrtańszego ACERa w tej cenie. Jedynie na co możesz zwrócić uwagę podczas zakupu takiej używki jest stan dysku twardego, do tego służą narzędzia takie jak SpeedFan (zakładka SMART, Fitness & Performance).
Jesli masz wgraną angielską wersję systemu, to powiedz mi gdzie na nalepce masz opis, że Product Key jest do angielskiej wersji, bo ja mam takiego laptopa i nie widzę nigdzie opisu wersji językowej na nalepce. Za tą cenę, gdzie sam Windows XP Pro kosztuje >350zł to sam bym wziął tego laptopa :D
Z wieloma firmami jest tak, że przyjmują ich sprzęt - płacisz jak za normalną naprawę, a od nich potem otrzymujesz gwarancje -albo na samą część, albo na całego laptopa(zapewne za dopłatą).

• 0

#3 endriu

endriu

Nowy

• 2 postów

Napisano 08 06 2007 - 18:20

Witam!

Dzięki za długą i wyczerpującą odpowiedź.

Z tymi obawami to nie wygląda z mojej strony tak przesadnie. Dokonując wyboru zdecydowałem się na DELL-a , bo słyszałem dużo dobrego na temat ich produktów i dlatego wybrałem używanego o lepszej konfiguracji oraz jakości. Biorąc pod uwagę awaryjność sprzętu, to nawet "mercedesy" się psują i napewno zawsze trzeba się z tym liczyć. Wolę się upewnić jak jest z dostępnością części - to tak na przyszłość!
Zgadza się nigdzie nie jest napisane, że klucz jest do XP ang. ale żeby system był legalny, to muszę zakupić nowego w wersji polskiej - to jest odpowiedź konsultanta w MICROSOFT POLSKA. Dołączona grafika

Jeśli zna ktoś inny tańszy, ale legalny sposób to proszę o radę! :D

Z góry za odpowiedź dziękuję! :) :D

POZD....

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych