Skocz do zawartości

dawidc1994

OFFLINE Ostatnio: 11 09 2014 13:15
-----

Moje posty

W temacie: [zestaw] pomoc przy zlozeniu komputera do obslugi CADa

10 09 2014 - 17:57

@viris
oczywiście, jasne że wystarcza, ba, są nawet szybsze i to 5-6 krotnie. Ale dla mnie nie jest aż tak istotna prędkość, a cena, SDD jest droższy niż HDD, a na filmy, muzyke, gierki etc i tak potrzebuje osobny HDD, czyli zamiast wydać 200zł na HDD, wydam ponad 400 na dwa dyski, na co nie mogę sobie pozwolić.

@Pavvell
nawet mam dostęp do używanych laptopów, jednak mam z takim złe wspomnienia, i jakoś chyba pozostabnę przy PC. 

Wypiszę konfigurację, i proszę Was o odpowiedź co zmienić, a co może być jak jest :)

Jest obecnie
Płyta główna msi K9N6PGM2-V
4gb ram
Napęd DVD
Procesor Athlon X2 7850

Dokupię
Dysk twardy HDD Seagate Barracuda 500GB (150zł + przesyłka)
Monitor jakiś do 300zł (nawet używany)
zasilacz corsair vs450W lub Cooler Master Elite 400W (oba ok 150zł)
karta graficzna - albo Radeon 7770 HD (350zł) albo używana quadro 2000 (ok 450).
Kamerka Creative Live sync HD (ok 60zł)
W przyszłości pewnie wpadnie nowa płyta główna i procek.

Co sądzicie o takim zestawie? ma to sens?

10 09 2014 - 13:10

Myszka klawiatura i monitor zostają w domu, ja wyjeżdżam na studia, a kamerka jest mi potrzebna.
Z sdd nie korzystał, naczytałem się jednak opinii o tym ze jest on dobry do przechowywania systemu, ale nie do plików takich jak filmy muzyka, dokumenty, ktore często się usuwa i zapisuje, bo tak jak pendrive po jakimś czasie ten dysk osiąga swój limit. Gdyby to nie byla prawda, niby dlaczego w nowych komputerach do dysków sdd dodaje się rowniezz stary hdd?

10 09 2014 - 09:52

Wszystko ładnie pięknie, tylko jak do tego dokupie jeszcze kartę, wyjdzie mnie 1000zl, a gdzie monitor myszka i klawiatura, o kamerce nie wpomne :/

10 09 2014 - 09:38

Wiec tak, ram mam 4gb, pomyliłem się, docelowo chce 6. Dysku sdd nie chce, są droższe, a kiedyś ich nie bylo i ludzie żyli. Skoro nie ma sata3 to jaki inny dysk byś polecił? 500gb to dla mnie wystarczajaca pojemność. Grafiki nie ma wgl dlatego najpierw musze kupić ja, procek w przyszłości jak będą fundusze mozna zmienić na inny, tylko jaki? Wazna ilosc rdzeni? Znajomy pracuje na co dzien z cadem na karcie radeon 7770 i działa to całkiem przyzwoicie. Ja nie szukam kombajna na którym zaprojektuje a-z stadion narodowy, a czegos na czym bede mógł normalnie korzystać do codziennego użytku jak i uczyc się autocada. W tej cenie nie da się wiele zrobić, także cudów nie oczekuje, a raczej optymalnej opcji. Ta karta radeon to koszt do 350 za nowa, jednak wyczytałem ze quadro 2000 bedzie lepsze, a ja mozna dostać za 450. Czy zasilacz ktory podałem udźwignie to? I czy jest wgl sens pchac się w ta kartę? Pozdraiwiam

Przeraszam za post pod postem, później to edytuje

09 09 2014 - 22:30

Biorę pod uwage kupno części używanych. Osprzęt nie musi być super ekstra, chodzi tylko o to by dało się w miarę spokojnie pracować przez pewien okres. Z czasem i tak wymienię sprzęt na jakiegoś laptopa.

Dzięki za odpowiedź